Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Új termálkút Szentesen

Szentes - Új termál-kutat 30 éve nem fúrtak a térségben. A megye déli részén az elmúlt években több kertész vállalkozott ilyen beruházásra, azonban Szentesen a Bakó Kertészet az első, amely belevágott a százmilliós fejlesztésbe. Bakó Dániel ügyvezető szerint elengedhetetlen a további fejlődéshez egy saját kút.
A kút fúrását augusztusban kezdte meg a VIKUV Vízkutató és Fúró Zrt. és novemberben érheti el a tervezett 1450 méteres mélységet. Az eddigi tapasztalatok alapján percenként mintegy 1200 liter, 70 fokos hőmérsékletű, alacsony sótartalmú vizet várnak a kútból a szakemberek.
– Ennyi melegvíz mintegy négy hektár fóliát láthat el – tájékoztat Bakó Dániel.

Szentesen a Bakó Kertészet az első, amely belevágott a százmilliós fejlesztésbe.
Szentesen a Bakó Kertészet az első, amely belevágott a százmilliós fejlesztésbe.

Megújuló energia

A termálvíz visszasajtolási kötelezettség eltörléséhez gyűjtenek anyagot a mostani beruházással. Bakó Dánielék adatokkal szeretnék bizonyítani, hogy a termálvíz elhelyezése nem okoz kárt és több energiába kerül visszasajtolni a homokkőbe, mint amennyit nyernek belőle. Teljesen megújuló energiáról van szó, ugyanis újratermelődik az elhasznált víz. Tapasztalatuk szerint, mivel nem folyamatos a fűtés és így a kitermelés sem, a nyári időszakban a vízrétegek visszaállnak a kezdeti szintre. A nagyságrendekkel kapcsolatban egy adat: felmérésük szerint az egy év alatt kivett termálvíz mennyisége fél perc alatt kilép az országból a Tisza és Duna folyókon. 

 
Az első fóliasátrát AVOP-pályázatból építette az akkor friss diplomás környezetgazdálkodási agrármérnök 2004-ben. Mára közel egy hektár felületű fűtött-, és fél hektárnyi hideg fóliában termel fehér paprikát és jégsalátát. – A mai családi gazdaság alapjait édesapám fektette le 1972-ben. Mára hat darab 1600 négyzetméteres sátorban termesztünk biológiai növényvédelemmel, kőzetgyapoton paprikát Szentlászlóban. Az Árpád-Agrár Zrt.-től vásárolt melegvíz kevés, ezért földgázzal is fűtenünk kell a hidegebb napokon. Az utóbbi években a gáz ára megduplázódott, ma 360 ezer forintba kerül egy tonna. Télen több millió forint a fűtésszámla, ezért is gondoltunk a kiváltására. A másik ok, hogy a mai piaci viszonyok között csak megfelelő árualappal lehet jövedelmet termelni. Ehhez újabb fóliák kellenek, aminek azonban feltétele a megfelelő a energiaellátás. Ezért most kutat fúrunk a fűtés biztosításához, majd – egy másik családdal összefogva – újabb fóliasátrakat építünk Szentlászlóban.

– Nem kockázatos ma termálkutat fúratni, amikor a jogszabályok a visszasajtolást írják elő 2015 után? – De igen. A beruházás indításához kellett a pályázati lehetőség, a törvényváltozás és hitellehetőség is. A pályázat beadásakor még nem adott felmentést jogszabály a visszasajtoló kutak létesítése alól 2015-ig sem. A pályázatot termelőkút fúrására adhattuk be, az engedélyezést már termelő és visszasajtoló kútra kértük meg. Azonban abban bízunk, hogy megváltozik a szabályozás és nem kell visszasajtoló kutakat fúratni 2015. után. Ellenkező esetben ugyanis ellehetetlenül az egész Dél-Alföld. Nem csak a kertészkedés, hanem a turizmus, a távhőszolgáltatás is veszélybe kerül.

Nagy Attila, a termálkutat fúró, több mint 140 éves múltra visszatekintő VIKUV Zrt. vezető fúrómestere szerint nem érheti őket meglepetés a munka folyamán. A talaj laza szerkezetű, agyag és homokréteg váltja egymást. Általában másfél, két hónap alatt fúrnak egy kutat. A szentesi azért tart tovább, mert rendszeresen vesznek talajmintát a különböző rétegekből, további vizsgálatokhoz. A beruházás összesen 130 millió forintba kerül, a pályázat 50 millió forint támogatást ad, a többit a Szentesi Hitelszövetkezet kölcsöne fedezi.

Olvasóink írták

  • 2. booo 2012. október 28. 17:53
    „Egy korábbi termálvizes tanulmányt olvasva, nem értem hogy miért nem követelik meg jobban a visszasajtoló kutak fúrását? Jah, hogy tönkremenne sok mindenki? Lehet, de azért azt sem szabadna elfelejteni hogy az 1400m-en lévő rétegből ha kiveszik az összes vizet, az nem fog egyhamar pótlódni! Véleményem szerint, ez így tipikus természetkárosítás! Kizsigerelni a természetet az utolsó csepp meleg vízig, és ha elfogy pár évtized múlva csak sajnálkozni, valahogy nem FAIR ! Igenis amit kivesznek azt pótolni kell(-ene)!”
  • 1. Szentesért 2012. október 27. 16:52
    „Kedves Dániel!
    Nagy örömömre szolgált a hír. Kitartást, erőt, és nem utolsó sorban egészséget kívánok a megvalósuláshoz és a további fejlesztéshez, fejlesztésekhez. Hajrá magyar kertészek, magyar mezőgazdák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magas a szentesiek vásárlóereje

A válság előttinél is magasabbra nőtt idén a szentesiek vásárlóereje. Erről is olvashat a Szentesi Élet legfrissebb számában. Tovább olvasom