Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

UNICEF-különdíjas a Vespa

Szentes - Az UNICEF különdíját kapta Groó Diána Szentesen forgatott Vespa című filmje a hétvégén az olaszországi Sienában. Amilyen jó a mozi fogadtatása a kritikusok körében, annyira nem kíváncsiak rá a hazai nézők.
„Nem hiányzik sok ahhoz, hogy a Vespa valóban jó film legyen" – ezt Fáy Miklós filmkritikus írta a szeptemberi országos premiert követően a Szentesen és környékén forgatott produkcióról, amelynek főszereplője, Tóth Sándor már bezsebelt néhány elismerést. Az idei filmszemlén színészi különdíjat kapott a 13 éves szentesi fiú, a hétvégén pedig az olaszországi Sienában megrendezett filmfesztiválon az UNICEF különdíját érdemelte ki a 85 perces alkotás. A díjat a magyar rendezőnő személyesen vette át. Groó Diána filmjét a nemzetközi közönség a montreali filmfesztiválon láthatta először szeptember elején, jelenleg a vancouveri filmfesztiválon vetítik, és hamarosan a viareggiói filmfesztivál is műsorra tűzi.

Kissé árnyalja a fesztiválsikereket a Vespa hazai fogadtatása. Szeptember 23-a óta vetítik a magyarországi mozik, és az első hétvége nézettsége mindent alulmúlt. A közönséget teljesen hidegen hagyta a premier, csütörtök és vasárnap között mindössze 91-en váltottak rá jegyet Budapesten. A 2010-es magyar filmek közül nem egy hasonlóan gyengén startolt, ám a Vespa rajtja az eddigi legszerényebb. A film szeptember utolsó hetében a toplista 43. helyén szerepelt.

A Vespát Szentesen is bemutatták. Tóth Sanyi a közönségtalálkozón. Fotó: Karnok Csaba
A Vespát Szentesen is bemutatták. Tóth Sanyi a közönségtalálkozón.
Fotó: Karnok Csaba

Tóth Sándor lapunktól értesült a Vespa olaszországi díjáról, aminek nagyon örült. Elárulta, november elején ő is elutazik a film rendezőjével egy olaszországi filmfesztiválra. Próbáltuk telefonon elérni Groó Diánát, hogy kommentálja a művével kapcsolatos híreket, de lapzártánkig nem jártunk sikerrel.

Olvasóink írták

 • 7. Gábor_mester 2010. október 07. 18:13
  „"A hír szent, a vélemény szabad!" Kedves Groó-rajongók: Magyarországon - tudtommal - nem öltek halomra gyerekeket. Szentesen pláne nem. Azért feltéve, de meg nem engedve, tegyük át az egészet Gázába! Tudod, mit kapna ott egy palesztin "rendező", Becsei úr? 170 milla közpénzt nem, az biztos... A roma közösséghez tartozók NÉMELYIKÉVEL igen-igen sok gondja van olyan, tőlünk "lelkileg" nyugatabbra fekvő országoknak, mint Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Finnország stb. De nem hiszem, hogy az ottani hatóságok/közszereplők/kultúrhéroszok emiatt fasisztázhatók lennének. Aki viszont országalapító szent királyunkkal kapcsolatban egy sms-nyi országtörténelmű idiótát emleget (amely ország ugyebár a németek és magyarok kollektív bűnösségét egyként megállapító Benes-dekrétumokat hatályban tartja, önmagát meg a masiniszta Tisotól jogfolytonoztatja), az szerintem vagy nem vette be a mai gyógyszerét, vagy ugyanolyan hazaÁRULÓ, mint El Qúró "szoc." multimilliárdos "kirekesztett" szellemi exvezére.”
 • 6. becsei.sandor 2010. október 07. 08:11
  „A hatvan milliós Szent István szobor,ami a nálad semmivel sem primitívebb Jan Slota szerint a"lovas
  bohóc" szobra, az megérte ?”
 • 5. szilléri 2010. október 06. 19:52
  „192 milliós költségvetéssel eddig látogatók száma cirka 2400 !

  Megérte ! ????????????

  Amúgy meg egy antimagyar vérlázító produkció !”
 • 4. szilléri 2010. október 06. 19:51
  „,,Múlt hétvégén a mozis kedvezmény fellendítette a mozik forgalmát, de ez mintha visszacsapott volna: ezen a hétvégén alig mentek moziba az emberek. A legnézettebb tíz filmnek összesen csak 58 ezer látogatója akadt, szemben az előző hétvégi 192 ezerrel. A premierfilmek közül a legjobb eredményt az Adrien Brody és Sarah Polley főszereplésével készült Hibrid tudhatja a magáénak, de még erre is csak 3298-an ültek be. Jelenet a Vespa című filmből Az egy kópián forgalmazott Szeretők-et 344-en nézték meg, a Turné című filmet pedig annak ellenére, hogy sztriptíztáncosnőkről szól - a jelenlegi, nem végleges adatok szerint - csupán 274-en láttták. ..."”
 • 3. becsei.sandor 2010. október 06. 18:25
  „A filmet nem láttam. Annak ellenére ezt a sötéten primitív fasiszta alapvetést visszautasítanám.
  Visza utasítanám,ha volna értelme sötét,primitív fasiszta alapvetéssel vitázni,de nincs.
  A rendező"önmaga bevallása szerint zsidó",a főszereplő cigány. 2010-magyarországán valakinek,
  valahol töredelmesen be kell vallani,hogy szánja,bánja de zsidónak született? 1941-ben 510 zsi-
  dó élt szentesen, őket a nemradikális jobboldali magyar vezetés a szegedi téglagyárba,onnat
  Auswitzba küldte.A magyar haza boldogulására. Közüllük talán 200-an tértek haza a háború
  után. Ők is arra a sorsra jutottak mint Kertész Imre Nóbel díjas író, a "radikális"jobboldal
  elüldözte az országból.Szégyellem magam miattatok fasiszták.”
 • 2. nádiposzáta 2010. október 06. 13:41
  „Kettő fórumon találtam ,olvasható a vespa forgatásának eseménye.

  Vespa filmforgatása.

  Ez a groó diána önmaga bevallása szerint ZS:I:DÓ származású..
  Pont egy cigány témájú filmet forgat Szentesen , pont egy őskomcsi városban.
  A film mondanivalója adott.

  Viszont tudok olyan vállalkozóról Szentes városunkban, akit a "stáb" több tízezer forinttal károsított meg. Ugyanis szolgáltatást vettek igénybe, és átutalással akartak fizetni. A forgatásra, meg minden egyéb kapcsolatokra hivatkoztak, és a vállalkozó belement az átutalásos fizetésbe.

  Gondolom a tisztelt olvasó sejti, hogy a pénz azóta sem érkezett meg, pedig a forgatás egy éve történt. Azóta a megadott telefonszám nem érhető el, a cég amit megadtak nem létezik. Persze a ÁFA-t be kell fizetni, mert az ugye kamatozik.

  Olyan cigány stílusban jártak el.”
 • 1. dodó 2010. október 06. 11:26
  „2010-09-28. 17:46
  "91-en voltak kíváncsiak a zsidó "rendezőnő" 170 millió Ft közpénzből készült filmjére"

  ,,A Vespa sértő és általánosító a többségi társadalommal szemben. Magyarán, mindenkit lefasisztáz és ellenségnek tekint, aki nem cigány. A helyzet pedig korántsem ilyen egyszerű. A Vespa még toleranciafilmnek is kevés, Magyarországot viszont kifejezetten negatív színben tünteti fel. Itt jegyezném meg, hogy külföldön is vetítik, egyfajta anti-országimázsként. A párbeszéd és a megértés helyett a két közösség szembeállítására épül. Árokmélyítő és néhol émelyítő anti-eposz. Jófej cigányok vs. gonosz, aljas és bűnöző magyarok küzdenek egymással. Hamis kép, kirekesztő liberalizmus. Magyar filmben járatják le Magyarországot. Nonszensz, de sajnos megtörténhet. Már nem is csodálkozunk." /Szilágyi Iván Péter/
  " Én azt gondolom, hogy elég, ha mindenki tudja, hogy miről van szó. Magyarországon azt jelenti, hogy itt halomra öltek gyerekeket, globálisan pedig azt jelentheti, hogy egy gyerek mindig célpont, egy gyerek mindig ki van szolgáltatva." /Groó Diána/

  -Egy ilyen, <moderálva> az ócskábbnál ócskább filmjeit finanszírozzuk mi, adófizetők. Már csak azt kellene tudni, hogy ha Groó ennyire gyűlöl bennünket, miért nem takarodik el a francba? Csak nem azért, mert a filmeknek csúfolt, a kutyát nem érdeklő szemetét máshol nem tudná elsózni, és maximum a Mekiben lehetne felszolgáló?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csiki-csuki telek Szentesen

A Pini-telekként emlegetett belvárosi terület vételárát, a lehívott kötbér nagy részét és annak kamatait is vissza kell fizetnie a szentesi önkormányzatnak. Tovább olvasom