Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Világhírű lett a gyilkos öntözőcsatornánk

Szentes - Őzek, nyulak pusztulnak bele a lefóliázott dónáti öntözőcsatornába, mert nem tudják használni a kivezető lépcsőt. A gyilkos árokról készült videó december 8-án került föl a youtube.com-ra – azóta több tízezren látták.
„A lehető legtöbb helyre jelentettem ezt az esetet, bízzunk benne, hogy előbb utóbb történik változás! A siránkozás helyett cselekedjetek és Ti is tegyétek ugyan ezt, többen, többet érünk el!!! Thank you andrewfisher65!" – írja egy kommentelő a youtube.com-on látható videó alatt, amely december 8-án került föl a videomegosztóra, és azóta több tízezren nézték meg.

Legutóbb A nap izéje blogon linkelték be a filmet, amely a Fábiánsebestyén mellett, részben uniós pénzből megépült öntözőcsatornáról szól. A megrázó videón tíz-tizenkét méterenként hevernek a döglött őzek, nyulak, sőt, kutyák tetemei az árokban. Az állatok inni akartak, vagy csak egyszerűen átmászni a túlsó partra, de a fólián nem tudnak fölkapaszkodni, és ha nem kapnak segítséget, belepusztulnak a hideg vízbe.

A gyilkos öntözőcsatorna

A csatornát – és egy másik, Szentes környékit is korábban – azért fóliázták le, mert nagyon sok öntözővíz szivárgott el. Ez így teljesen jogszerű, és megfelel a szabványoknak, ami azért nagyon furcsa, mert közben Európában utak, autópályák már nem létesülhetnek vadátjárók nélkül.
A jelenségről lapunk írt először tavaly áprilisban. A Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóságán akkor azt mondták, országszerte egyre nagyobb veszélyt jelent a vadállományra a fólia, és mivel védett állatok is pusztultak, várhatóan vadvédelmi bírságot fognak kiszabni. Azzal próbálják orvosolni a problémát, hogy vadrámpák építésére kötelezik a beruházókat.

Mi lett ebből?

A szentesi Új Barázda Vadásztársaság tagjai és a beruházó, a Szentes Környéki Vízgazdálkodási Társulat dolgozói például társadalmi munkában, fákból, kötélből és gumiból hágcsószerű létrákat eszkábáltak, ezeket rásúlyozták a Szentes melletti csatorna fóliaborítására. – A szőrmés ragadozók, rókák, borzok, görények tudják, hogyan kell ezeket használni, a nyulak és az őzek nem, bár kevesebb vad pusztult bele, azért most is találtunk 30-35 nyulat és 2 őzet – halljuk Pongó Gyula fővadásztól.

A másik, dónáti csatorna – amelyről a videomegosztóra föltett film is készült – rendelkezik a fólia anyagából készített lépcsővel, ám a jelek szerint ezt sem tudják „használni" szegény jószágok – és el sem tudják olvasni a táblát, amely az életveszélyre hívja föl az emberek figyelmét.

Pongó Gyula azt mondja, mióta ez a mizéria tart, gyakrabban járnak a társaságukhoz tartozó csatorna partján, és jó néhány őzet, nyulat sikerült megmenteni a fulladástól. Érdekes módon a ragadozómadarak sincsenek biztonságban. – Több száz mezei pocok pusztult bele a vízbe, és velük együtt jó néhány egerészölyv: nyilván ki akarták venni a pockot, átázott a gatyájuk, aztán a szárnyuk, és nem tudtak repülni – mondja a fővadász. – Nemrég három kisnyulat láttunk lenn, kettő már elpusztult. Kötél épp nem volt nálunk, a kollégám a bokámnál fogva engedett le, úgy fogtam meg a még élő kisnyulat, de hiába hoztam föl, nem tudtuk megmenteni. Kétségbeejtő ez a helyzet, és jellemző ez a beruházás a mai pénzcentrikus, az élettel nem törődő világra.

A fővadász azt mondja, tudomásuk szerint létezik olyan háló, amely, rásimítva a fóliára, lehetővé teszi, hogy a vadak gond nélkül átkeljenek a csatornán. Ennek az anyagnak 4000 forint az ára négyzetméterenként.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. mimi0627 2012. január 05. 01:55
  „én felszedném és szerintem ezzel ezzel mások is egyetértenek akik szeretik az állatokat tűzzenek ki egy időpontot és ha nincs más út szedjétek fel én sajnos nem valószínű,hogy részt tudnék venni rajta,mert külföldön tartózkodom a munkám miatt,de nyomon követem a szülővárosom és környéke híreit.Én tanyán nőttem fel imádom a csendes környezetet és rengeteg vadat láttam mire felnőttem és tudom ezt az állatok soha nem tanulják meg hogy ott van.nem fogják tudni hogy veszélyben az életük a szomjúság és a továbbhaladás minden állat vesztét okozza majd.Mi vagyunk az állatvédők akik olyan dolgokat hozunk létre melyek mind az élővilág vesztét okozzák mondhatom nagy dicsőség.”
 • 21. éljenszentes 2011. december 28. 20:40
  „Kíváncsi vagyok, hogy történni fog-e valami előrelépés az ügyben, vagy a felelősökkel senki nem mer ujjat húzni?
  Amíg megy a sunnyogás, többszáz állat leli még kegyetlen halálát a csatornában.
  Javaslom, hogy ha egy hónap múlva is változatlan marad a helyzet, szervezett demonstrációként vágdossuk szét és szedjük fel a fóliát!”
 • 20. Zsoldos 2011. december 25. 17:18
  „19: Ennek a csatornának az eleje és a vége is a "nagy semmi puszta" közepén van,”
 • 19. balearic 2011. december 23. 12:21
  „13: és szerinted hogy kerülne a nagy semmi puszta közepére egy kisgyerek, legfőképpen miért mászna bele a csatornába?”
 • 18. sisao 2011. december 22. 22:09
  „Ezek az állatok nem egyik pillanatról a másikra fulladtak bele a csatornába!Napok, hetek, hónapok "termése" látható a felvételeken!
  Hol volt a vadőr? Hol voltak a vadászok? Nem járják a terepet? Csak" lődözni" ?? Hol van a vadvédelem ?
  Hol vannak az etetők, itatók kialakítva?”
 • 17. Teutatas 2011. december 21. 21:59
  „Tudom, a nevezett csatorna a vízgazdálkodási társulat tulajdona, de a földterület amelynek érdekében létesült, amelyen az öntözést biztosítja, az véletlenül nem a Kinizsi 2000-é? Annak véletlenül nem tudjátok ki lehet a vezetője...”
 • 16. Ghanima 2011. december 21. 01:56
  „Hogy az a szomorú szemű, magasságos, kaporszakállú!!!!
  Megértem én, hogy nem jó, ha elszivárog a víz. De azt az istenbarmát, aki arra nem képes, hogy azt a rohadt fóliát ne a kövek/falazat (vagy mi a bánat) tetejére, hanem _alá_, azaz a természetes talaj és a mesterséges építményfal _közé_ tegye/rakassa a kétkeziekkel, hát az igen sürgősen adja vissza a diplomáját, már ha lett neki olyan egyáltalán.
  Bár az a szintén mérhetetlen szűklátókörűség sem kispályás, amelyik nem képes felfogni, hogy ha egy ilyen csatornából nincsen természetes elszivárgás a talajba, akkor az annak az élő! környezetnek is romlását okozza.

  Egyébként meg nem gondolom, hogy "az" EU erre a barom megoldásra adta volna a pénzét. Ki/mi volt az ellenőre ennek a projektnek?! Az EU általában utófinanszírozni szokott, ha itt is ez volt a helyzet, akkor talán még nem késő számon kérni a tervezőktől/kivitelezőktől a gyalázatos munkát - és nemcsak itt, hanem a többi helyszínen is.”
 • 15. liameerf 2011. december 20. 12:13
  „Hihetetlen ez az ország. Mindig meglep valamivel. Olyan intelligensek vagyunk, hogy itt még az őznek is tudnia kell olvasni hogy hol tud kijönni:):):) Ez az unió meg külön megér egy misét. Ilyenre ad pénzt?! Miközben pl az úthálózat olyan siralmas mint a Balkánon?”
 • 14. gyukolac 2011. december 20. 11:31
  „Példát kellene statuálni: a hatástanulmány író, a tervező, a kivetelező és a beruházó pénzén visszabontani és megoldani úgy, hogy ez ne fordulhasson elő.
  És persze ha a btk valamelyik passzusát rá lehet húzni, akkor börtönbe velük!!!”
 • 13. jq 2011. december 20. 08:49
  „Ebből egy gyerek ugyanúgy nem tudna kijönni....”
 • 12. X_Y 2011. december 20. 04:56
  „Magyarisztánban magas szinten áll a környezet- és állatvédelem. Bár mint tudjuk van olyan k.rmánypárti politikus aki mindenre lőne ami mozog...”
 • 11. Lacimaci 2011. december 20. 00:27
  „kivancsi lennek ki csinalta az environmental impact study-t kornyezet vedelmi hatas tanulmany-t mert azt ugy feneken kene billenteni hogy a bortonig meg se alljon, ha meg nem csinaltak akkor azert, ha pedig annak ellenere akkor a beruhazas kivitelezojet kene huvosre tenni egy kicsit teljes vagyonelkobzas mellett :-) , megint csak az jut eszembe hogy a jozan esz mar elkoltozott szebb videkre a kornyekrol”
 • 10. mavevkozi 2011. december 19. 19:19
  „borzalmas és
  felh?bor?t?”
 • 9. TAZ 2011. december 19. 18:52
  „A megoldás egyszerű:
  "Btk. 266/B. § (1) Aki
  a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
  b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
  vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
  (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik...."
  Be kell csukni az elkövetőket, és a fóliát a költségükön eltávolítani.... :)”
 • 8. Egyolvasó 2011. december 19. 18:13
  „És erre pénzt adott az unió?? Na majd most vissza követeli.”
 • 7. aurél 2011. december 19. 17:58
  „Biodiverzitás Fővárosa”
 • 6. bkozma 2011. december 19. 17:56
  „El kellet adni a nejlont?”
 • 5. izsi 2011. december 19. 17:41
  „Addig nem csinálnak semmit, amíg emberi élet nem veszik oda. Aztán majd jön a magyarázkodás...
  Szégyen!”
 • 4. booo 2011. december 19. 17:00
  „"mert nem tudják használni a kivezető lépcsőt" - Lehet hogy tanfolyamot kellene a vadaknak tartani, vagy rendesen, másképp megoldani az átjutásukat! Az a fólia vizesen rettenetesen csúszik, nem is beszélve arról, ha le van egy kicsit deresedve vagy fagyva! Szerencsétlen jószág beleesik és próbál kikecmeregni. Annyi esze pedig nincs hogy elolvassa a táblákat és megkeresse a kivezető lépcsőt. Felháborító! Ha bárki beleesik egy 10 fok alatti vízbe -és nem rozmár- minél hamarabb ki akar kerülni onnan. A sok próbálkozástól az ereje elszáll és a végén megfullad.
  Más megoldást kellene találni, ha más nem akkor 2 oldalról bekeríteni az egészet! Vagy a csúszós fóliát felszedni!
  Nagy esze lehetett a tervezőnek és aki átvette az egészet!”
 • 3. pistimolnar 2011. december 19. 15:52
  „Azok a tanulatlan állatok! Miért nem tanultak meg olvasni és lépcsőnek nevezett baromságon közlekedni! Még azt sem tudják, hogy tilos tiltott helyen fürödni!
  Bezzeg akik ezt kitalálták; megtervezték, megépítették legalább főiskolai oklevéllel rendelkeznek!? Belehajtanám őket, és lehet a "lépcsőn" járást gyakorolni!
  Lehet, hogy nem az előbbiek a tanulatlan állatok?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az öt legelismertebb európai város közé választották Szentest

Szentes - 50 magyar város közül Szentes pályázata nyert a Biodiverzitás Fővárosa versenyben. A… Tovább olvasom