Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

SZIN Szubjektív: nulladik, a nem nulladik - bemelegítés

Szeged, SZIN 2008 - A rafkósan nulladiknak nevezett első napon kiderült, az előző évek "barátságos" jelzője most is illik a SZIN-re. Csúcson lévő Irie Maffia, svéd rokkerek, kihagyott Tankcsapda jellemezte többek között a Delmagyar.hu nyitószerdáját.
A Pepsi Színpadon délután fél hatkor a budapesti Flying TV kezdte a verőfényes és lusta délutánt. A keverés csöppet ugyan súlytalanná tette a hangzást, de kiderült, működik a technika, és egész élvezhető hangerővel szól. Az együttes pontos, összeszedett és lendületes műsort adott elő a talán legegyszerűbben modern rocknak nevezhető nem túl invenciózus, de sörös bólogatásra alkalmas műfajból. Korrekt előadás nem sok átélhető érzelemmel, de ez a korai időpontnak is betudható. Nem átütő, de kellemes bemelegítés.

Flyning TV. Fotó: Delmagyar.hu (Képgalériáink között rengeteg profi fotót találhatsz a fesztiválról!)
Flying TV. Fotó: Delmagyar.hu
Képgalériáink között rengeteg profi fotót találhatsz a fesztiválról!

Ugyanezen a színpadon az EZ Basic következett, akik végre Szegeden is bebizonyították, hogy igazi koncertzenekarrá váltak. Láthatóan meggyőzték az egyre sűrűbb, amúgy lézengő közönséget is. Nagyjából ekkorra tehető, talán a sötétedés miatt is, az az érzet, hogy a fesztivál zeneileg is tényleg elkezdődött. Lám, a magyar konvenciókra fittyet hányó gitárpop is tud nézőket gyűjteni. Elastica- és Adamski-feldolgozás, telten előadott trendi múltidézés, és gondolok ezzel általában az együttes new wave/shoegaze gyökereire is. Szóval maira átgyúrt egykorvolt, mégis úgy, hogy e mondat végén Szarvas Árpád énekest kell idéznem: "2008 van, hahó, ébresztő!" Persze a legnagyobb tapsot a hanyagul elejtett AC/DC-riff okozta, és ez mindent elmond Magyarországról (majdnem).

EZ BAsic. Fotó: Delmagyar.hu
EZ Basic. Fotó: Delmagyar.hu

A svéd Backyard Babies mindeközben (nekünk utána) a nagyszínpadon nagyon-nagyon jó értelemben vett punkalapú rakkenrollt nyomott, és bár jómagam nem vagyok e stílus elkötelezett híve, ottlétem alatt végig úgy éreztem, hogy ennek a produkciónak itt a helye mind a zenéhez igazodó, hiteles színpadkép, mind pedig a jó dalok okán. Egy számot az "U" betűs magyar nemzeti tömény hatásának adózva játszottak, és az egészen jól kiejtett köszönömök is működtek. Bár az együttesek sorrendjéből úgy tűnt, hogy ők a Tankcsapda felvezetői, valójában csak lenyomtak egy leckét magyar kollégáik előtt, nesze, így kell ezt csinálni ízléssel, mégis tökösen.

Red Lounge. Szerintem e sorok olvasói között majdnem mindenki többször (sőt, megkockáztatom rengetegszer) látta már a Korai Örömöt, de ha csak egyszer is, mindent tud zenéjükről. Ez jelenthet negatívumot is a megújulás hiánya okán, de vannak olyan zenekarok, akiknek jól áll a változatlanság. Lassan indult be a hangulat ezen az estén, de aztán a sodrás elvitt mindenkit valami csak színekből álló világba, ahol a szavakat feloldják a dobok, ahol megnyílik egy olyan kapu, amiről nem is tudtuk, hogy létezik bennünk. Pszichedélia mint mindig, kult, mint mindig, kinek nosztalgia, kinek újdonsült örökérvény.

Korai Öröm. Fotó: Delmagyar.hu
Korai Öröm. Fotó: Delmagyar.hu

Bár az általam látott kisebb színpados (és most az alnagyszínpad Pepsit is ide sorolom) zenekarok többsége a maximumot nyújtotta, az Irie Maffia ezt a teljesítményt közönségsikerre is tudta váltani. Végigtarolták a nyarat, és Szegedre is eljöttek uralkodni. Nincs vita, a csúcson vannak. Ők is érzik, hogy valami nagyon összejött, a színpadon lévő 11 ember atombiztos egységben, tökéletesen szól. Hip-hop, reggae, jazz, funk olyan laza profizmussal, hogy a Jate klub sátor izzadtságosra telt, márcsak azért is, mert aki e koncert mellett sétált, az biztos benézett, és ha így tett, el is felejtette, hova indult. Busa Pista, Sena, Columbo és a többiek bebizonyították, nem reménytelen vállalkozás itt minimum európai szintű minőséget produkálni.

Irie Maffia. Fotó: Delmagyar.hu
Irie Maffia. Fotó: Delmagyar.hu

A Moog-koncertre úgy érkeztem, hogy egy barátom épp azzal jött ki, hogy hát ez sz.r, tiszta britpop koppincs. Hát, olyasmi. Viszont szórakoztatóan előadva. A kamaszos összekötőszövegek szerintem mókás kontrasztot alkotnak a lehengerlő vehemenciájú előadásmóddal, a kisebb hibák belefértek. Néhol pedig úgy igazán belecsaptak a húrokba, és ez jót tett az esetleg lankadni kívánkozó figyelemnek. Lehet őket szapulni, hogy póz, meg túlhájpolás, de ez akkor is szórakoztató. Tinilánysikolyok, sok-sok tánc és sok-sok Tonyó (ő az énekes). Mondjuk, a pincérmellény kihagyható.

The Moog. Fotó: Delmagyar.hu
The Moog. Fotó: Delmagyar.hu

Koncertek után mit lehet tenni, a dj-k felé veszi az irányt mindenki, akiben van szusz. Borsodi Malátabár. Dj zöld, aki egyébként úgy néz ki, mintha a jóllakott Müller Péter Sziámi olyan rajzfilmesen felrobbant volna, épp monstre, a kiírás szerint 8 órás szettjébe gabalyodott. Telt ház, és semmi kockáztatás, Hit the road Jack, Doors, Billie Jean, talán valami bootlegverzióban. Amolyan jófajta fesztiválbuli, nekem ugyan lightos, de élvezhető. A Red Lounge-ban Dieselboy véste épp simára az agyakat gyilkos drum&bass-szel, tömeg itt is, és ekkor már a ritmus mindenkit visz. Meglestük az épp aktuális, ehhez a zenéhez igazodó táncot, és gondolatban elestünk. Kikukkantottunk kíváncsiságból a Tisza Gyöngye aljához is, ahol a Szegeden jól ismert Dj Fraser breakbeat helyett meglepő módon Cure-t, Nirvanát és Green Day-t játszott, nem is kevés embernek. Fraser annyira jól érezte magát, hogy én is észleltem, hogy vége felé jár az éj, holnap is van nap. Azaz ma.

Te mit láttál, mit hallottál? Oszd meg velünk véleményed, ha van kedved és energiád a tegnap után!

Olvasóink írták

 • 10. zmbll 2008. augusztus 31. 10:55
  „tényleg kurva messzire elhallatszik a buli, annak ellenére mondom, hogy kinn voltam 2 napot és jól éreztem magam. kb 3,5 km-re a parttól újszegeden, csukott ablakkal simán ki lehet találni, melyik zenekar játszik, föleg éjjel, amikor a hideg miatt joban terjed a hang.

  de ez csak négy nap/év, sztem ki lehet bírni, igazából az jobban zavar amikor a szomszéd elkezd fúrni vasárnap reggel”
 • 9. Piki 2008. augusztus 29. 09:48
  „Jha, -tegnap éjjel eszetlen hangerővel ment a "buli"!!!!!!
  Na ilyenkor mi van.....??????
  Bocsika! Biztosan a múlt heti sárkányhajós fesztivál jóval magasabb hangerővel dobolt, ugye?

  Várom a hasonló hozzászólásokat.”
 • 8. Neurotoxin 2008. augusztus 28. 19:07
  „Én jól éreztem magamat tegnap, viszont, ami kiverte nálam a biztosítékot az a jate klub sátorban leledző szemét volt...a fények pont a dj pult előtti műanyag-sörös pohár kupacra világítottak...jáááj.”
 • 7. Nagy Zoltán 2008. augusztus 28. 18:26
  „Kedves trainman! A Tankcsapda a programok sűrűsége miatt maradt ki sajnos, a másik részét a kérdésnek nem magyaráznám, ha nem haragszol/haragszik.”
 • 6. trainman 2008. augusztus 28. 17:33
  „Tankcsapda miért maradt ki?Lehet,hogy hülye vagyok,de az AC/DC riff miért mond el majdnem mindent Magyarországról?A régi SZIN szerintem sokkal jobb volt,bár lehet,ezt csak a nosztalgia mondatja velem.”
 • 5. egal 2008. augusztus 28. 16:54
  „Ha már lúd,legyen kövér:javaslom, hogy Szeged utcáin naponta, éjjel-nappal masírozzon zenélve egy trottyoszenekar. Hírnevet is szereznénk,turistatömegek látogatnának Szegedre, ez lenne az egyik nevezetessége. Minden utcát bejárnának, Alsóvárostól Fölsővárosig. Mindenki hozzászokna előbb-utóbb,és senkit nem zavarna. Akit meg igen, az költözzön el !”
 • 4. daimler 2008. augusztus 28. 16:13
  „Kedves CR! Nagyon hosszan tudnám most mondani a véleményemet... Ehelyett csak két szösszenet:
  1. Az elmúlt éjszaka minden volt, csak nem meleg, de legalábbis nem kitártablaknálalvós meleg. Persze ez szubjektív, úh várom a kritikákat.
  2. Aki csukott ablaknál nem tudott aludni ettől a hangerőtől, az szerintem nem fáradt el eléggé az aznapi munkájában.”
 • 3. lakme 2008. augusztus 28. 16:03
  „Ha nem tudsz aludni, vegyel be altatot, mert veled van a problema. Szeged egy nagy varos, normalisan itt nem a tucskok ciripelnek ejjelente, ahhoz arrebb kell koltozni par kilometerrel. Szerintem nagyon jo a hangszigeteles, a tegnapi tankcsapda nem egy klasszikus lantkoncert volt, de egyaltalan nem zavart, sot evrol evre jobb a szervezes. Persze van akinek a car is budos, es az az eletcelja, hoyg folyton elegedetlenkedjek.
  En mar nem tartozom abba a korosztalyba, aki idelatogatnek egyaltalan, de hadd szorakozzanak a fiatalok, hadd legyen Szeged ilyen varos. Sot! Annak is orulnek, ha valaki felismerne, hogy egyetemvaros leven, micsoda otleteket nyerhetne a varos (ha penzt nem is :)) , es kihasznalhatna a fiatalok dinamizmusat, problemamegoldo kepesseget,pl adhatna a varos olyan osztondijat fiatal diakoknak akiben fantaziat lat, cserebe azert, hogy elkotelezze oket, hogy x ideig a varosnak dolgozik. Sajnos az egyetemi eveik utan repjegyet vesznek es csokolom... Tudom tudom a szinesek nem csupan ilyenek, de hadd legyen fiatalok, csak no drog!”
 • 2. radikalis 2008. augusztus 28. 14:42
  „Ha európaiak vagyunk és igényesek, Tankcsapdára nem megyünk? Na ez mond el mindent, nem az acdc-riff.....”
 • 1. CR 2008. augusztus 28. 14:00
  „Nem baj, hogy szórakoznak a fiatalok, de jobb lett volna, ha nem a városban rendezik meg a SZIN-t, mert nem lehet pihenni, aludni.
  Ha már sátoroznak, akkor mindegy, hogy itt, vagy a városon kívül teszik.
  Ha a városon kívül lenne a rendezvény, akkor az nem zavarna senkit, a dolgozók tudnának pihenni, nem kellene csukott ablaknál aludni a melegben.
  (megjegyzem, a csukott ablaknál is lehet hallani a "zenét")”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Államalapítók és királynő a SZIN-en

Szeged - Olajozottan működött a fesztiválgépezet: idén nem volt késés, sem tumultus a bejáratnál a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) nulladiknak nevezett napján. A nap ásza a Tankcsapda volt. Tovább olvasom