Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Ventilátoros rock a SZIN első napján

Szeged – A SZIN első napján kimért koncertet adott a fesztiválra visszatérő nagy öreg, a Tankcsapda. A cimbalmos ska előtt nagy a jövő, Döglégy Zoli ’97-et idézte.
Délután 4 óra a SZIN első, szerdai napján, Ganxsta Zolee és csapata gurul be a hátsó bejáraton. Barátságos füttyök és viccesnek szánt beszólások fogadják a zenekart.

- Tényleg, ők is ma vannak – kiált fel mellettünk egy csontrészeg fiú, kotorászni kezdi a programfüzetet. Segítünk neki, a Jate sátorra mutatunk, ott lesznek Zoliék.

- Fél nyolckor, addig aludnom kell – megtalálja az időpontot, már csak egy szemmel olvas, eltántorog a sátrak irányába.

Ventilátoros rock a SZIN első napján - GALÉRIA

Cimbalibandre sietünk, pontosabban sétálunk, a SZIN-en nincs rohanó ember. Lemértük, tömeg esetén a nagyszínpadtól a Tisza színpadig maximum 10 perc az út, de akkor kétszer is megálltál, hogy ne ömöljön rád a sör, miközben iszod.

A két nap eddigi legjobb koncertjébe szaladunk bele az Összművészeti téren, ahol már tavaly is a legnagyobb bulik voltak. Szurdi papa keddi Gőzerő koncertje is pályázhatna az eddig legjobb koncert címére, de úgy döntöttünk, inkább megadjuk a Cimbalibandnek. A batman-es pólóban és fekete ingben cimbalmozó-énekelő frontembert, Unger Balázst népzenész körökben a cimbalom Chuck Berry-jének nevezik, igazi show man, ráadásul együtt örömzenél öccsével, Gergővel. Megtudjuk, hogy együtt találták ki az Igénytelen dal című nótát, egy enyhén ittas, olasz estén. A csapat zenéjének forrásai különböző helyekről fakadnak: magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene és rock’n’roll. Az összekötő a pedig Unger és a cimbalom. Azért így is a másik énekes, Szita Eszter nyűgözi le a legtöbb férfitársunkat, ez persze nem véletlen. Ska feldolgozást is játszanak, meg is telik a sátor fél óra alatt. A csapatot egyébként a Petőfi rádió az év felfedezettjének választotta, fogunk még hallani róluk.

Ventilátoros rock a SZIN első napján - GALÉRIA

A programfüzet nem segít, hogy mit csináljunk Ganxstáig, egy csipetnyi Magashegyi Underground és a Medence Színpad pultjának tanulmányozása köti le a szabadidőnket. Döglégy Zolira és bandájára majdnem megtelik a Jate sátor, a hangosítás sajnos közel sem olyan, mint előző nap a Gőzerőn, alig lehet érteni a szavakat, pedig ’97-es számokat játszanak, abban az időben születtek a legjobb számaik. Közben megjelenik nemrég megismert barátunk, még mindig tökrészeg persze, vodkáért áll sorba, rájött, hogy csak 250 forint a rosszabbik fajta.

Nem maradunk sokáig, Tankcsapda előtt tankolni kell, az evés sem esik rosszul. Tudatos, precíz koncertet ad az 5 év után visszatérő együttes a nagyszínpadon. Játszanak ős-számokat és újakat is. A Tisza-parton muszáj, hogy a fiúk ölébe üljenek a lányok, de becsempészik az új dalokat is, amit sajnos senki sem ismer, körülöttünk mindenki néma, pedig az előbb még minket is szétfeszített belül a rock and roll rugója. A védjeggyé váló ventilátor sajnos megint pörög, az lobogtatja Lukács Laci haját, nem a szél. Egy ismerősöm szerint a világ legjobb állásaként kellene meghirdetni, hogy „Lukács ventilátor-tartója és cipelője". Azt mondja, állítólag csak a szabadtéri koncerteken használják, bent sosem. Pontosan, kimérten játszanak, egyáltalán nem rossz koncert, jól felépített, de nem erről fogunk mesélni unokáinknak, amikor életünk bulijáról tartunk előadást.

Olvasóink írták

 • 3. papagaly 2013. augusztus 22. 20:27
  „Ami a SZIN-eket illeti, szíveskedjen az egyáltalán nem tisztelt illetékes holnap reggel végigmenni a rókákkal színesített hídon! Jó kis mosás kellene a sok SZIN eltüntetéséhez. Na ezt is azzal takaríttatnám föl, aki engedélyezte.”
 • 2. papagaly 2013. augusztus 22. 19:44
  „Sok <moderálva> összecsődül és tesznek amit akarnak. Az öreg híd kerékpáros sávját ellepi a csorda és lelökik a kerékpárost a látóhatáromon, nem tudtam fényképezni, távol voltam, csak a sérült nővel beszétem később. Megsérült, alig tud járni.
  Mar a múlt évben is kiabáltam rendőrért, még most se lenne késő rendőrt állítani a kerékpáros sávba, hogy valami szíbályt ültessenek a sok <moderálva> fejébe és védjék a kerékpárosokat.
  Miért kell ennyi SZINt hozni ide, népszavazás kellene, de legalább mérsékelni a hangerőt és RENDŐRt a hídra.
  Zaj éjel-nappal, közlekedési káosz, meg amire jobban vigyáznak: kábítószer. Ezt hozza ez a <moderálva> rendezvény, de ki engedélyezte és milyen feltételekkel?”
 • 1. M.Aurelius 2013. augusztus 22. 17:15
  „Annál többet mesél az utódoknak a környék aludni nemtudó lakossága. Már megint itt a sok rockmaffiózó, nahát, és nem a szikin kellene lenniük már? - mondják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bebukott a hamis SZIN-es karszalagokkal

Elfogta a Szegedi Rendőrkapitányság azt a 35 éves férfit, akit a gyanú szerint a SZIN-re hamis beléptető karszalagokat készíttetett és hozott forgalomba. Tovább olvasom