Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Berezovszkij ügyvédje szerint a nagyvállalkozó öngyilkos lett

Nem volt sugárzó vagy egyéb veszélyes anyag a holtan talált orosz milliomos házában - közölte a brit rendőrség.
12:41 - Nem találtak veszélyes anyagot a házban

Nem volt sugárzó vagy egyéb veszélyes anyag az otthonában holtan talált orosz milliomos, Borisz Berezovszkij házában - közölte vasárnap a brit rendőrség.

Az orosz oligarcha holttestére szombaton testőre bukkant. A néhai nagybefektető, aki számos alkalommal bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, a Londontól délnyugatra fekvő Ascotban lakott.

Kastélynak is beillő otthonát vasárnap délelőtt vegyi, biológiai és nukleáris szennyezőanyagok kezelésében jártas rendőrségi szakértők kutatták át. A rendőrségi vizsgálatot vezető tiszt délben bejelentette, hogy semmilyen veszélyes anyagot nem találtak.

3:10 - Vegyvédelmi szakértők kutatnak a házban

Vegyi, biológiai és nukleáris szennyezőanyagok kezelésében jártas, különlegesen kiképzett rendőrségi szakértők kezdték átkutatni vasárnap hajnalban az előző este holtan talált Borisz Berezovszkij orosz oligarcha Londonhoz közeli házát.

A területileg illetékes rendőrség szóvivője bejelentette azt is, hogy Berezovszkij holttestét nem szállították még el a házból.

A néhai orosz nagybefektető, aki számos alkalommal nyilvánosan és élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, a Londontól délnyugatra fekvő Ascotban - a brit uralkodó első számú rezidenciájának, a windsori kastélynak a közelében - lakott.

A rendőrségi szóvivő a BBC beszámolója szerint "elővigyázatossági intézkedésnek" nevezte, hogy vegyi, biológiai és nukleáris szennyeződések felderítésére és felszámolására kiképzett szakértők is bekapcsolódtak a ház átkutatásába.

A ház köré a rendőrség nagy kiterjedésű kordont vont és több utat lezárt.

A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hatóságok megítélése szerint a helyi lakosságot semmiféle veszély nem fenyegeti.

Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni.

Litvinyenkót - aki Berezovszkijjal csaknem egy időben, 2000-ben emigrált Londonba - 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték a londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.

Berezovszkij a gyilkosság után nem sokkal, egy londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Putyin állt.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Lugovoj jelen volt azon a londoni találkozón, amelyen a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenkót megmérgezték a sugárzó anyaggal.

Sem az orosz állam, sem Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos.

Több vasárnapi brit lap is azt írta meg nem nevezett forrásokat idézve, hogy Berezovszkijt - akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás gyanújával köröztek - ascoti házának fürdőszobájában, a kádban találta holtan testőre. A brit sajtónak nyilatkozó források szerint nem kizárható az öngyilkosság, tekintettel arra, hogy Berezovszkij súlyos depresszióval és anyagi gondokkal küszködött.

2:18 - Öngyilkosságról szóló találgatások a brit sajtóban

Egybehangzó vasárnapi brit sajtóértesülések szerint öngyilkosságot követhetett el Borisz Berezovszkij orosz oligarcha, akit előző nap találtak holtan dél-angliai házában.

A rendőrség hivatalosan csak annyit közölt, hogy a halálesetre egyelőre "nincs magyarázat".

Több vasárnapi brit lap is azt írta azonban meg nem nevezett forrásokat idézve, hogy a 2000-ben Angliába emigrált orosz pénzembert ascoti házának fürdőszobájában, a kádban találta holtan testőre. A sajtónak nyilatkozó források szerint nem kizárható az öngyilkosság, tekintettel arra, hogy Berezovszkij súlyos depresszióval küszködött, amióta tavaly elvesztette többmilliárd fontos kártérítési perét egy másik orosz nagybefektetővel, Roman Abramoviccsal szemben.

Berezovszkij a Chelsea futballklub tulajdonosától - korábbi üzlettársától és barátjától - hárommilliárd font kártérítést követelt. Keresete szerint Abramovics fenyegetéssekkel és megfélemlítéssel kényszerítette őt arra, hogy 2001-ben eladja a Szibnyeft olajtársaságban lévő részesedését a tényleges érték töredékéért, 1,3 milliárd dollárért.

Abramovics ugyanakkor azzal az érvvel kérte a kártérítési igény elvetését, hogy Berezovszkijnak soha nem volt részesedése a Szibnyeftben, az 1,3 milliárd dollárt "politikai keresztapaként nyújtott segítségért és védelemért" kapta a cég létrehozása idején.

A londoni kereskedelmi bíróság tavaly elvetette Berezovszkij keresetét, és meg nem erősített brit sajtóértesülések szerint Berezovszkijnak kellett több tízmillió - egyes források beszámolói alapján 100 millió - fontot kifizetnie perköltség és egyéb kötelezettségek címén.

A brit sajtó forrásai szerint ez - és más, ugyancsak sikertelen peres ügyei - megrendítették az egykor dúsgazdag mágnás anyagi helyzetét, és Berezovszkij az utóbbi időszakban már személyes vagyontárgyait volt kénytelen értékesíteni, hogy pénzügyeit valamiképp stabilizálja.

A vasárnapi brit lapok ugyanakkor felidézik azt is, hogy Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni.

Litvinyenkót - aki Berezovszkijjal csaknem egy időben, 2000-ben emigrált Londonba - 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték az Egyesült Államok londoni nagykövetségének közvetlen közelében lévő elegáns Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.

Berezovszkij a gyilkosság után nem sokkal, egy londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök állt.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Lugovoj jelen volt azon a londoni találkozón, amelyen a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenkót megmérgezték a sugárzó anyaggal.

Sem az orosz állam, sem Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos.

1:49 - Berezovszkij ügyvédje szerint a nagyvállalkozó öngyilkos lett

Moszkvai ügyvédje szerint a Nagy-Britanniában élő orosz nagyvállalkozó, Borisz Berezovszkij öngyilkos lett. Ezt a verziót erősíti a Forbes orosz verziójának honlapján ismertetett, a magazin egyik újságírójával halála előtt folytatott - nem rögzített - beszélgetése is, amely szerint az orosz mágnás úgy fogalmazott, hogy nem látja értelmét az életének.

"Már nincs értelme az életemnek. Nem akarok politizálni. Nem tudom, mihez fogjak. Hatvanhét éves vagyok" - mondta péntek este, néhány órával halála előtt Ilja Zseguljevnek, a Forbes egyik újságírójának.

Az újságíró ugyan megígérte a Nagy-Britanniában élő orosz nagyvállalkozónak, hogy nem hozza nyilvánosságra a beszélgetést, de miután értesült a haláláról, úgy döntött, mégis megteszi.

Alekszandr Dobrovinszkij, Berezovszkij moszkvai ügyvédje az orosz állami televíziónak azt mondta: ügyfele az utóbbi időben rettenetes lelki állapotban volt, és öngyilkosságot követett el. A Berezovszkij család egyik barátja azonban elvetette az öngyilkosságot.

"Tele volt adóssággal. Gyakorlatilag összeomlott. Árusította festményeit és más tárgyait" - mondta Dobrovinszkij.

"Semmit nem szeretnék most jobban, mint visszatérni Oroszországba. Nem fogtam fel, hogy mennyire kedves nekem Oroszország, és hogy nem vagyok képes ilyen sokáig emigrációban élni" - jelentette ki Berezovszkij az újságírónak.

"Sok mindenről megváltozott a véleményem. Nagyon idealista elképzelésem volt arról, hogy hogyan lehet Oroszországot demokratikussá tenni. Idealista képem volt arról, hogy ez itt demokrácia Európa közepén. Alábecsültem Oroszország tehetetlenségét, és túlbecsültem a Nyugatot" - tette hozzá.

Az orosz nagyvállalkozót szombaton holtan találták az angliai Ascot közelében lévő birtokán. Halálának körülményeiről a brit hatóságok egyelőre nem tettek közzé részleteket. Az orosz államfő szóvivője közölte szombaton: Berezovszkij bocsánatot kért Vlagyimir Putyintól és haza akart térni. A szóvivő az orosz mágnás halálhírére reagálva elmondta, hogy hónapokkal ezelőtt Berezovszkij levélben fordult Putyinhoz, elismerte, hogy nagyon sok hibát vétett. Lehetőséget kért arra, hogy visszatérhessen Oroszországba.

Szombat

Meghalt Borisz Berezovszkij orosz milliárdos

Holtan találták szombaton, angliai házában Borisz Berezovszkij orosz nagyvállalkozót. A hírt a moszkvai bejelentés után, szombat este a Scotland Yard is megerősítette.

Első orosz reagálások

Borisz Berezovszkij bocsánatot kért Vlagyimir Putyintól és haza akart térni - közölte szombaton Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője a Rosszija 24 állami hírtelevízióval.

A szóvivő az orosz mágnás halálhírére reagálva elmondta, hogy hónapokkal ezelőtt Berezovszkij levélben fordult Putyinhoz, s a levélben elismerte, hogy nagyon sok hibát vétett és lehetőséget kért arra, hogy visszatérhessen Oroszországba.

Dmitrij Peszkov hozzátette, nem tudja, hogyan reagált az orosz államfő Borisz Berezovszkij halálhírére, de abban biztos, hogy "bármilyen is legyen valaki, halála pozitív érzéseket nem válthat ki belőlünk".

Vlagyimir Markin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője a Kommerszant című orosz napilap internetes változatának azt mondta, hogy amint az orosz hatóságok hivatalosan is megkapják az értesítést Borisz Berezovszkij haláláról, lehetséges, hogy megszüntetik az ellene folyó büntetőeljárásokat. Ez esetben feloldhatják oroszországi vagyonának zárolását is. Az eljárást akkor folytathatják, ha a családja  kéri, hogy tisztázzák őt a vádak alól.

Egy orosz bíróság 2007-ben hozott ítélete szerint Berezovszkij 215 millió rubelt sikkasztott el az Aeroflot orosz légitársaságtól és ezért távollétében hat év börtönbüntetésre ítélte. A most elhalálozott mágnást Oroszországban több csalási ügyben találták bűnösnek, így nemcsak hat, hanem még további 13 évet kellett volna börtönben töltenie hazatérése esetén. Az oligarcha 2000-ben utazott el Nagy-Britanniába, ahol három évvel később menedékjogot kapott.

A 67 éves Berezovszkij halálának körülményeiről a brit hatóságok egyelőre nem tettek közzé részleteket.

Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanúja miatt már 2002-ben kérte Londontól az orosz kormány.

Nagy-Britannia azonban menedékjogot adott az oligarchának, aki azzal támadta meg a londoni felsőbíróságon az orosz kérelem nyomán megindult kiadatási eljárást, hogy Moszkva az életére tör. A bíróság ezt az érvelést akkor elfogadta, és megtiltotta Berezovszkij kiadatását.

Az orosz pénzember - aki ellen az elmúlt években több merényletet is megkíséreltek - Borisz Jelcin egykori orosz elnök közeli bizalmasa volt, és többször nyilvánosan, élesen bírálta Vlagyimir Putyin jelenlegi államfő rendszerét, sőt nem egyszer nyílt felhívásokat intézett az orosz ellenzékhez Putyin - akár erőszakkal történő - eltávolítására.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak 2007-ben azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin rendszerét csak erővel lehet megdönteni. Hozzátette: személyesen pénzel olyan embereket, akik az államfő közelében vannak, és akik "palotapuccsra" szövetkeznek.

Korábban írtuk:

Holtan találták londoni házában Borisz Berezovszkijt, a menekültként Angliában élő orosz mágnást - jelentette szombaton az Interfax orosz hírügynökség.

A Vlagyimir Putyin egyik legkíméletlenebb bírálójaként is ismert milliárdos üzletember halálát ismerőse, Alekszandr Dobrovinszkij ügyvéd erősítette meg a hírügynökségnek.

A Rosszija 24 hírtelevízió arról számolt be, hogy az üzletembernek az utóbbi időben komoly pénzügyi gondjai voltak.

Olvasóink írták

 • 5. uborka 2013. március 24. 11:41
  „3-as, gondolom Téged ismer az egész Orosz elvtárs???
  Lám - lám mit tesz a nagy vagyon. Nem bírjuk a terhét!!!!!!!”
 • 4. TELSTAR 2013. március 24. 09:29
  „Öngyilkos lett és utolsó szavai: Ne lőjetek, elvtársak!”
 • 3. _csutak_ 2013. március 23. 20:42
  „Részvétem a családnak!”
 • 2. csonakos 2013. március 23. 20:30
  „Nyugodjék békében!”
 • 1. Qllancs 2013. március 23. 20:30
  „Milliárdos és komoly pénzzavarban volt ?? ugyan már. Putyin likvidálta és kész.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszéves csúcson a nők foglalkoztatása

Tavaly 42 ezerrel több nő dolgozott, mint az azt megelőző évben Tovább olvasom