Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Bocuse d´Or: a középmezőnybe főztük magunkat

Gömböcmotívummal tálalta gyöngytyúk- és pisztrángfogásait a magyar csapat, így 13. helyezést ért el Molnár Gábor vezetésével a Bocuse d’Oron. A hazai séf a szakácsvilágversenyre 250 hal és 100 szárnyas feldolgozásával készült. A napokban kipiheni, hogy a döntő előtt megfosztották citromlekvárjától.
T
Szeged is szurkolt

A szegedi Hunguest Hotel Forrás konyhafőnöke, Bálint Ferenc is elkísérte szakmai szurkolóként a Bocuse d’Or lyoni döntőjébe a magyar csapatot.
– Hatalmas élményt jelentett a Michelin-csillagos séfek között mozogni, látni a verseny hátterét, és azt, hogyan dolgozik a magyar csapat. Több ezren drukkoltak közben, olyan volt az egész, mint valamilyen sportesemény döntője. Szóltak a trombiták, egyszerre 12 ország csapata állt a főzőbokszban, mert két csoportra osztották a mezőnyt. Őket 86 kamera vette, stopperórák mérték, mennyi idejük van még. Pár lépésre álltunk a hazaiaktól, jó volt nézni, ahogy Molnár Gábor dolgozott. Jobb helyezést jósoltam volna a magyar csapatnak, de a 13. helyezés is nagy teljesítmény, ahhoz képest, hogy a skandináv országok, sőt Japán és Szingapúr is régóta versenyez nagy anyagi, valamint szakmai háttérrel.

eázással telnek most Molnár Gábor séf napjai, próbálja kipihenni a Bocuse d’Or szakácsverseny fáradalmait. A világ legrangosabb főzőversenyén 13. helyezést ért el a magyar csapattal, az előkelő eredményt többek között a „Pisztrángfilé fűszeres zöldségjuliennel és scampival töltve, torma- és tintaspagetti-ívvel a tetején" nevű halételükkel vívták ki. Hónapokig gyakoroltak a hazánkat képviselő szakácsok, nem véletlenül: ez a megmérettetés a szakácsversenyek között olyan, mint az autósportokban a Forma–1.

Már a Bocuse d’Or lyoni döntőjébe kerülni is hatalmas dolog. Magyar versenyző eddig – a megmérettetés közel 30 éves történetében – csak egy alkalommal, 2013-ban jutott el a finisig: Széll Tamás, az Onyx étterem séfje 10. helyezést ért el. Dicsőség kiérdemelni a 24 neves séfből álló szakmai grémium (köztük Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke) elismerését, hiszen pontozzák az elkészített fogások ízét, a látványt, az adott országra jellemző elemek használatát, de még a háttérmunkát is. Így eshetett, hogy a hazaiak versenymunkájának kulcsmotívuma a Gömböc lett.


A konyhából a kondiba

– Furcsa, hogy most nem kell folyamatosan dolgoznunk, ahogy tavaly tavasz óta tettük a felkészülési időben. Nem lesz könnyű beilleszkedni a „szürke" hétköznapokba – utalt arra Molnár Gábor, hogy az elmúlt közel egy évben – az állandó konyhai gyakorlatozás és kísérletezés mellett – hetente háromszor járt konditerembe fejleszteni az erőnlétét, „lazított" a szaunában rendszeresen, és – hogy mentálisan is topon legyen a versenyre – egy pszichológussal szintén együtt dolgozott, miközben szakmailag egy francia tréner készítette fel.

Lenyűgöző tálalás, tökéletes szimmetria. A magyar séf versenyműve. Fotó: Bocuse d´Or
Lenyűgöző tálalás, tökéletes szimmetria. A magyar séf versenyműve.
Fotó: Bocuse d´O/Fütő Beáta

250 pisztráng, 100 gyöngytyúk

A Bocuse d’Or szakácsverseny tetőpontját a múlt heti lyoni döntő jelentette. Szokás szerint a finis előtt 3 hónappal hirdették ki a „hústémát", amely ezúttal gyöngytyúk volt, a haltémát adó pisztrángot már régebb óta ismertették. Ez idő alatt közösen gondolkodott a csapat arról, mit tudnak az alapanyagokból kihozni, milyen dizájn illene hozzá, milyen köret.

A séf elmondta: a verseny előtt hat héttel kezdték el a fogásokat gyakorolni, hogy a döntőben rendelkezésre álló idő, pontosan 5 óra 35 perc alatt elkészüljön minden, eljussanak a pucolástól a tálalásig. – Komoly szervezést igényelt, hogy a különböző konyhai feladatok milyen sorrendben, hogyan épüljenek egymásra. Ehhez tizennégyszer kellett a versenyt lepróbálni – beszélt az élő főzés kihívásairól Molnár Gábor, aki a következő napokban nemigen készít majd pisztrángot. – A stockholmi elődöntőben a sertés mint alapanyag kevésbé tetszett, mint a döntőben a gyöngytyúk. A szárnyasokat jobban kedvelem, szívesebben dolgoztam velük. A felkészülés alatt azért unalmassá váltak, mert legalább 200-250 darab pisztrángot és úgy száz gyöngytyúkot dolgoztunk fel, a vége felé már nem is kóstolgattuk az ételeket – árulta el.

A verseny alatt is megpróbáltatásokon kellett átesnie a magyar csapatnak. Még a kezdés előtt egy technikai hibával kellett megküzdeniük, majd – egyeztetési problémák miatt – néhány alapanyagukat elvették a csapattól, például a házilag készített citromlekvárt és a birsalmacsatnit.

De az örömből is bőven kijutott: Lyonban egy közel százfős magyar gasztrodrukkercsapat éltette a versenyzőket, és a főzőboksz szélén „síppal, dobbal, nádi hegedűvel" biztatták a séfet. – Megpróbáltam elzárni a gondolataimat főzés közben, és ki sem tekintettem, de az elején nagyon megható volt a jelenlétük. 5 és fél órával később, amikor kijöttünk a főzőbokszból, akkora teher esett le a vállunkról, hogy már-már euforikus állapotba kerültünk. Ez volt a legjobb pillanat – összegzett Molnár Gábor.

Molnár Gábor séf örül az eredménynek. Fotó: Bakcsy Árpád
Molnár Gábor séf örül az eredménynek. Fotó: Bakcsy Árpád

Nem álmodik saját étteremről

Egy séfnek vajon ez a legnagyobb siker? – Ennél nagyobb elismerés nincs, most a világ legjobb szakácsaival együtt szerepeltem a döntőben. Én nem álmodom saját étteremről, a hétköznapokban egyébként a vendégek elismerése a siker – árulta el a séf, aki ritkán főz otthon, inkább csak gyorsan összedob valamit, egytálételeket készít.

Molnár Gábor szakácsként igen későn, 23 éves korában ragadott fakanalat, de 26 évesen már konyhafőnök volt. – A családomban mindenki az asztalosszakmát választotta, ami gyönyörű, de nem fogott meg. Már a disznóvágásokon a vérben nyúlkáltam, és imádtam, ha hagymaszagú a kezem – emlékezett vissza a most 33 éves séf.

A plakát
Két éve és most is elnyerte a Hamu és Gyémánt által készített magyar plakát a legjobb poszternek járó különdíjat.

Molnár Gábor plakátja a 2015-ös lyoni döntőre - kérjük feltüntetni: copyright Hamu és Gyémánt
Molnár Gábor plakátja a 2015-ös lyoni döntőre.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy síelő rémálma belső nézetből

Rémisztő lehet, ha síelés közben egyszercsak az ember alatt megmozdul a hó. Ezzel a sportolóval… Tovább olvasom