Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Egymillió migrénes országa

A migréntől a nők 18, a férfiak 6 százaléka szenved. Három ilyen beteg közül megközelítően kettő esetében használ az orvosság. Most a migrénesek fájdalmainak enyhítését keresik közösen a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem kutatói.
Féloldali fejfájás – ez a migrén tipikus tünete. Kerülik a hangot és a fényt, csöndbe és sötétbe vonulnak a görcsös, szinte csillapíthatatlan fájdalomtól szenvedők – tudtuk meg a Szegedi Tudományegyetem neurológiai klinikáját és az MTA itteni neurológiai kutatócsoportját vezető akadémikustól. Vécsei László a Nemzetközi Fejfájás Társaság által is rögzített tünetegyüttes következményeként említi, hogy nagyon sokszor munkaképtelenné válhat a felnőtt a migrénes rohama idején.

A stressz, de egyes ételek, az időjárás vagy a hormonok változása is kiválthatja a migrént. A görcsös fejfájás elsősorban a nők, illetve a fiatalok és középkorúak betegsége: a nők 18, a férfiak 6 százaléka – Magyarországon közel 1 millió ember – szenved emiatt. A migrénesek aránya a 60 év feletti korosztályban egyre kisebb.


– A hormonális eltérés magyarázhatja, hogy a lányok és asszonyok körében háromszor több a migrénes beteg, mint az erősebbnek mondott nemhez tartozók között – mondja a professzor. Példaként említi, hogy a menstruációt gyakran kísérheti migrénes fejfájás.

Minden harmadik

Az Európai Agytanács felmérése szerint minden harmadik ember több-kevesebb idegrendszeri problémával küzd. Kijelentését Vécsei László professzor számokkal igazolja: az 1 millió migrénes mellett (és még ennél is jóval több az úgynevezett tenziós fejfájással küzdők száma) évente 40 ezren kapnak szélütést, sajnos 18 ezren ilyen ok miatt halnak meg, megközelítően 70 ezres az epilepsziások tábora, 16-18 ezer Parkinson-kóros pácienst kezelnek, sokan szenvednek például skizofréniában és még jóval többen hangulatzavarban, így depresszióban.

Migrénközpontú klinikai és kísérletes vizsgálatokat 1987 óta végez Vécsei professzor: a svédországi lundi egyetemen ismerkedett meg Lars Edvinssonnal, aki – egy ausztráliai kutatóval együtt – felfedezte: a migrénes roham időszakában a beteg vérében az egyik peptid, tehát egy molekula koncentrációja jelentősen megnövekszik. Ezen az alapon fejlesztették ki az úgynevezett triptán-gyógyszercsoportot, amely alkalmas a migrénes panaszok megközelítően 70 százalékának rendezésére. Lars Edvinsonnal az elmúlt két évtized alatt szoros munkakapcsolat alakult ki, időközben többen jártak a lundi laboratóriumban a szegedi neurológiai klinikáról.

– A migrénes roham alatt jelentősen emelkedett a 38 aminosavból álló peptid-molekulának a szintje, ami az első direkt bizonyítéka annak, hogy a migrén kialakulásában a PACAP-nak jelentős szerepe lehet – magyarázta a világ legelismertebb fejfájással foglalkozó folyóiratában, a Cephalalgiában megjelent közleményük lényegét Vécsei László. A szegedi és pécsi kutatók eredményének jelentőségét jelzi, hogy erről a fejfájás-folyóirat külön szerkesztői véleménynek adott helyt. A Natura Re-
views Neurology pedig az elmúlt hónapban a világon megjelent négy legfontosabb neurológiai témájú publikáció közé emelte a magyar kutatók megállapításait.

A migrént kísérő patológiai elváltozásokat a PACAP minden bizonnyal befolyásolja. Ezért most azt vizsgálják a kutatók, hogy miként lehetne gátolni a PACAP felszabadulását kinureninekkel, illetve analógjaikkal. Remélik, ilyen alapon esetleg olyan új molekulák fejleszthetők ki, amelyek majdan használhatók a migrénterápiára. A kinurenin-programban a szegedi egyetemen belül szorosan együttműködnek Fülöp Ferenc gyógyszervegyész akadémikussal és Toldi József élettanász professzorral. Persze az út nagyon hosszú, hiszen egy gyógyszer kifejlesztése hihetetlen nagy erőfeszítést és rendkívül komoly anyagi erőforrásokat feltételez.

Olvasóink írták

  • 3. info 2013. augusztus 11. 20:15
    „2. Jozsoci 2013.08.11. 16:16 -hogy nem már kalmopirint írtál rögtön? s nálad p vitaminra tehető az ok?”
  • 2. Jozsoci 2013. augusztus 11. 16:16
    „A nőknél az ok: "F-vitamin" hiány.”
  • 1. queenmargareth1 2013. augusztus 11. 14:40
    „Hát igen, nem irigylésre méltó dolog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszakadt egy óriáskerék utas kabinja, ketten meghaltak

A baleset egy argentin vidámparkban történt. A kabin mintegy 30 méteres magasságból zuhant a földre. Tovább olvasom