Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Így hívják a fővárosi állatkert négy kisoroszlánját!

A két hónapos ragadozóknak a Macskák című musical szereplői adtak nevet.
A Macskák című musical szereplői adtak nevet szerdán a Fővárosi Állat- és Növénykert két hím és két nőstény ázsiai kisoroszlánjának.

Oroszlán Szonjától és Sári Évitől a Surina (Istennő) és a Salima (Boldog) nevet kapták a nőstények, Puskás Peti a Sachin (A lényeg), Haumann Péter pedig a Sinha (Hős) nevet adta a két kis hímnek.

A kéthónapos ragadozókat most először vizsgálhatták meg közelebbről a gondozók. A szorosan tartott állatokat megvizsgálva kiderítették nemüket, illetve beadták nekik a szükséges oltásokat és a féregirtószert. Lemérték súlyukat is: a nyolc kilogrammos Sachinon kívül mindegyik kisoroszlán 7,5 kilogrammot nyom. A fiatal oroszlánok közül páran hangjukat próbálgatva és fajukhoz méltó vicsorgással fogadták a kezelést.

Az állatok bemutatásakor Persányi Miklós főigazgató elmondta, az európai tenyészprogramnak köszönhetően az oroszlánok a legmegfelelőbb helyekre kerülnek, ha majd elhelyezésükről kell gondoskodni. Mint kifejtette, filozófiájának megfelelően a budapesti állatkertben - több más intézménnyel ellentétben - nincs lehetőség az állatok simogatására: így próbálják védeni az oroszlánokat, hogy azok az eredeti természetükhöz leginkább hasonló módon és körülmények között élhessenek.

A Macskák c. musical szereplői adtak nevet az oroszlánkölyköknek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Fotó: MTI (galéria)

A veszélyeztetett ázsiai, más néven indiai oroszlánok (Panthera leo persica) február közepén jöttek világra a fővárosi intézményben. Anyjuk, Shirwane 2008-ban született a franciaországi Mulhouse állatkertjében, ahonnan 2010-ben érkezett Budapestre. Ugyanabban az évben került a fővárosba az egy évvel fiatalabb apa, Basil is.

Az ázsiai oroszlánok létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek oka, hogy általában afrikaiként könyvelik el őket, mivel a populáció többsége valóban a fekete kontinensen él. Az egykor hatalmas ázsiai elterjedési területen belül ma már csak az indiai Gudzsarát államban maradtak fenn vadon élő egyedek.

A természetben csupán mintegy négyszáz ázsiai oroszlán él, állatkertekben pedig mindössze 250-300 egyed. Magyarországon korábban soha nem született még az afrikai rokonnál sokkal ritkább indiai oroszlán.

(Az indiai eredetű állatnevek kiejtése: szurina, szalima, szacsin, szína)

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth1 2013. április 17. 17:33
    „:)gyönyörűek.Azért jó erőben lehetnek, ha így kell már fogni.Tudom, hogy a "grabancuknál" kell fogni.:)Milyen puhák lehetnek, de jó nekik, hogy megérinthették!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldön terjeszkedik a ˝kínai Twitter˝, a Sina mikroblog

A Sina elsősorban kulturális és turisztikai céllal terjeszkedik Thaiföldön. Tovább olvasom