Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Nem csak decemberben szeretik egymást

Család - A Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesületének (NOE) önkéntesei is részt vettek november 28-án és 29-én abban a karácsonyi gyűjtésben, amelyet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezett a rászorulóknak. A NOE nemcsak karácsony előtt, hanem egész évben segíti tagjait, a többgyermekes családokban az összetartás, a szeretet, az egymásra figyelés nem csak az adventi készülődés ideje alatt jellemző.
November 30-án gyújtottuk meg az adventi koszorún az első gyertyát, jelezve, készülődhetünk a karácsonyra, amely Jézus születésének ünnepe mellett a családok ünnepe is. Ilyenkor a legfontosabb, hogy együtt legyünk, még akkor is, ha ajándékokra nem vagy csak keveset tudunk áldozni. Adni és kapni azért gyerek és felnőtt egyaránt szeret. A Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesülete 1988-ban azzal a céllal jött létre, hogy segítse, összefogja a három- vagy többgyermekes családokat. – A megyében közel 200 tagunk van, és ezek 90 százaléka szegedi. Éves tagdíjat fizetnek, hiszen minimális bevételnek lennie kell, hogy az egyesület helyiségeit fenn tudjuk tartani – magyarázta Taryné Péter Ágnes, a szegedi egyesület elnöke. Bár egyre kevesebb cég támogatja őket, magánszemélyek szívesen adnak ruhát, játékot, élelmiszert a rászoruló többgyerekes családoknak. Adományként mindent szívesen elfogad az egyesület, ami használható állapotban van. Lapunktól tavaly a Rotary Advent keretében élelmiszereket, játékokat kaptak, de év közben is gyűjtünk nekik. Az Élelmiszerbanktól is egész évben kapnak adományokat, és idén a rászorultaknak való gyűjtésben pénteken és szombaton ők maguk is részt vettek önkéntesekként.

Összefogó együttlétek

Hetente egyszer tartózkodnak a Napos úti székhelyen, ahol a hivatalos ügyeket intézik, de tavasztól őszig itt zajlanak a rendezvények is a szabadban.

Ajándék idő

– Havonta legalább egyszer szervezünk valamilyen programot, ezek általában ünnephez kapcsolódnak. Ilyenkor összejövünk, a gyerekek kézműveskedhetnek, játszanak együtt, beszélgetünk – mondta az elnök arról, hogyan tartják a kapcsolatot egymás között a tagok. Vannak régiós családi napok is, ezek óriási szervezést igényelnek, és rengeteg embert mozgatnak meg. Nagyjából húsz család az egyesület keménymagja, aki a szervezésben is aktív, de a rendezvényeken ennél jóval többen vesznek részt.

Természetesen az adventi készülődés sem maradhat el, ilyenkor értesítik a családokat a programról, alapanyagot biztosít az egyesület a kézműveskedéshez, néha pedig a családok maguk visznek. – Öröm nézni, ahogy a sokszor fáradt, zord és elcsigázott felnőttek feloldódnak, és a gyermekeikkel együtt festegetnek, készítenek díszeket. A végén még őket a legnehezebb felállítani az asztal mellől – mesélte csillogó szemekkel, nevetve Ágnes.

A Komáromi családnál is előkerült tegnap az adventi kalendárium. Fotó: Kuklis István
A Komáromi családnál is előkerült tegnap az adventi kalendárium. Fotó: Kuklis István

Komáromi Katalin és családja három éve tagja az egyesületnek, programjaikon is részt vesznek, amikor idejük engedi.
– Három gyerekünk van, Lilla 12, Csenge 8 és fél, Miklóska pedig 4 éves. A szintén nagycsaládos barátnőm hívott az egyesületbe, amelynek létezését azért tartom nagyon jónak, mert így könnyebben tudják egymást támogatni a családok – magyarázta. Katalinéknál már karácsony előtt több héttel elkezdődik az ünnepvárás, hiszen a gyerekek már akkor beszélgetnek, kérdezgetnek a Mikulásról, Jézuskáról. Az adventi időszakban édesanyjukkal közösen házi süteményeket készítenek ajándékba a tágabb családnak, rajzolnak, és az adventi kalendárium minden napjára jut egy kis üzenet vagy kocka csokoládé. Katalin decemberben néhány nap szabadságot kivesz, így a gyerekek az édesanyjukkal együtt töltött időt is ajándékba kapják. A lakásdíszítést, sütögetést ilyenkor valósítják meg. – A dekorálásnál, ajándékkészítésnél azonban fontosabb a belső, lelki készülődés, az egymásra való odafigyelés, ez tölti meg tartalommal a várakozást
– mesélte Katalin.

Bárki lehet tag

Advent első vasárnapja körül már javában szervezi a Fészek egyesület a karácsonyit is. Idén december 20-án tartják. A karácsonyi ünnepség mindig a legnagyobb szeretet jegyében zajlik, otthon készített süteményekkel kínálják egymást a családok. A gyermekeknek lehetőségük van szerepelni. Ha sikerül adományokat gyűjteni hozzá, csomagot is kapnak a tagdíjat fizető családok, amely általában tartós élelmiszereket tartalmaz. Ilyenkor válogathatnak is az adományként érkezett ruhákból, könyvekből, játékokból.

– Van olyan tagunk is, aki egyedülálló nyugdíjas, és rendkívül hálás, hogy ilyen nagy „családi körben" karácsonyozhat. A nem három- vagy többgyermekes tagjaink csak abban különböznek a többiektől, hogy pártoló tagnak nevezzük őket, és magasabb tagdíjat fizetnek, de egyébként minden rendezvényünkön részt vehetnek, az általunk biztosított kedvezményekkel élhetnek – vázolta Taryné Ágnes, mennyire nyitott az egyesület.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ejtették a vádat az AC/DC dobosa ellen

Az új-zélandi Tauranga ügyészsége ejtette a gyilkosságra felbujtás vádját Phil Rudd, az AC/DC dobosa… Tovább olvasom