Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Vágó Réka a cipőkben álmodó tervező - kivirágoztak a női lábak

Vágó Réka nemcsak ez egyik legismertebb hazai cipőtervező, de szakmája koronázatlan királynője is. Nincs az a nő láb, amely ne ihletné meg.
Vágó Réka nemcsak ez egyik legismertebb hazai cipőtervező, de szakmája koronázatlan királynője is. Nincs az a nő láb, amely ne ihletné meg. Szívesen álmodna balerinacipőt Hófehérke lábára, ám Hamupipőke hoppon maradna, mert neki sosem tervezne báli topánkát. A színpad hercegnője, Zséda és a képernyő nagyasszonya, Liptai Claudia is gyakran bújik az ő lábbelijébe. A mesés karrierről és a nyári cipőtrendről beszélgettünk.

– Hogy is van ez a diszkrimináció Hamupipőkével?
– Pár hónapja egy ruhatervező ismerősöm műhelyében ott ragadtam a film előtt, ami éppen DVD-ről ment. Leültem és nem tudtam levenni a szemem Hamupipőke cipőjéről: amikor nem hercegkisasszony, hanem takarít szakadt ruhában, egy gyönyörűen megrajzolt fekete balerina van a lábán. Báli cipőt mégsem terveznék neki, mert elhagyja a topánkáját, kár neki a szép cipő.

– Mint a mesékben, a cipőkben is létezik örök klasszikus?
– Igen. Van egy alapfazon, ami icipicit mindig hozzáalakul az aktuális trendekhez. Az egyik ilyen örök klasszikus a zárt, női körömcipő. Az aktuális divat abba szól bele, hogy hegyes vagy kerek az orra, vastag vagy vékony sarka. Maga a fazon klasszikus, örök divat. A balerina is megunhatatlan: öt évvel ezelőtt a teljesen lapos sarkú volt a divat, most elkezdett nálam is egy pici sarkat növeszteni. A harmadik megunhatatlan a saru, ami az egészen laza bőrverziótól a kristályokkal kirakott modellekig alakul át az aktuális trendektől függően.

– Három, karakterében különböző alapdarabot sorolt fel: körömcipő, balerina, saru. A cipőnek van olyan üzenete, ami a személyiségről vall?
– Igen, abszolút. Mesél a szín, a forma, a sarokmagasság. Doktor House az egyik részben női orvost keresett: betipegett egy csaj magas sarkúban, leült, elkezdtek beszélgetni és bár szakmailag jó volt, dr. House kivágta azzal, hogy mivel magas sarkúban jött, hajlandó belemenni kényelmetlen helyzetekbe... Levezette a magas sarkú pszichológiáját és tényleg így is van. Eleve az egész öltözködésünk, a megjelenésünk nagyon összetett jelrendszer. Az is üzen, ha valaki nem követi a trendeket, nem magas sarkút hord, hanem a kényelmes cipőt veszi meg. Ő azt hiszi, hogy ezzel kívül marad a jelrendszeren, de még ezzel is üzen: a kényelem a fontos számára, hogy a mindennapokban jól tudjon teljesíteni. Minden egyes része a megjelenésünknek üzenet.

– Jártában-keltében figyeli a cipőket?
– Igen, de ez már olyan automatikus, hogy észre sem veszem. Nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen, akinek a szakmája beépült az életébe. Nem kell órákig néznem, csak lepillantok és már vettem az adást. Nagyon vicces tud lenni, mert akivel beszélgetek, észre sem veszi, hogy mire kiderül, hogy cipőtervező vagyok, már rég lecsekkoltam a cipőjét.

– Ha hinni lehet az internetes információknak, akkor a doktorijának megvédésére készül a cipő és az egészség témakörében. Milyen újszerű megállapításokra jutott?
– Nem orvosi szempontból fogok az egészséggel foglalkozni, habár konzultáltam már korábban is orvosokkal, mert fontosnak tartom, hogy a lehető legkevesebb kárt okozza egy cipő a lábnak. A doktorimban arra koncentrálok, hogy a dizájn miként tud beépülni a mindennapjainkba úgy, hogy az egészségünket is befolyásolja. A vevő is beleszól a dizájnba azzal, hogy milyen cipőt vásárol. Az is egyfajta tervezői habitus, amikor valaki folyamatosan a vevői elé teszi a cipőket, hogy most ezt vedd meg, mert ez a jó. Én egy teljesen más felfogásban hiszek: folyamatos kommunikáció kell a fogyasztók, a dizájnerek és a tervezők között. A vevőknek tervezünk, ezért fontosak az információk, amiket ők szolgáltatnak felénk, és igen lényeges, hogy mitől lesz kényelmes és egészséges viselet a cipő. A doktorim egy ilyen újfajta dizájnmetóduson „gondolkodik", hogyan tudom ezt a mindennapi munkámba beépíteni.

 
Az új kollekció

Vágó Réka továbbra is szem előtt tartja a nőies és kényelmes lábbeliket. Előszeretettel használ „biztonsági" pántokat, tánccipőre jellemző felvezető és bokapántokat. Nem mindegy, hogy öt perc után bújik ki valaki a magas sarkújából, vagy egész este csak ücsörög, mert nem tud benne menni. Réka minden esetben funkcionalitással tervezi a lábbeliket, a hordhatóságot soha nem előzi meg a divat: „Nyilván magamból indulok ki, mert nagyon szeretem a magas sarkúkat, de nem bírom, ha arra kell figyelni, hogy ne essen le a lábamról, ne csúszkáljak benne. Szeretem, ha a tárgyak, amik körülvesznek, nemcsak esztétikusak, de használhatók is. Vannak olyan modellek, amelyek teljesen szabadon hagyják a rüsztöt, a bokát, és ezzel együtt fogják a lábat, de van olyan lábforma, amiről ez leesik. Sokféle forma létezik, nincsen egyenláb. Van olyan hölgyvendégem, akinek a pánt nélküli cipők egyáltalán nem maradnak fenn a lábán. mert keskeny a lába, pici, ív nélküli a sarka. Az egyedi cipőkészítői tapasztalatomból is adódik, hogy hova teszek pántokat, melyik modellnél mit használok."

– Ha minden jól megy, dr. Vágó Réka lesz?
– Elvileg igen. Amikor felvettek az egyetem DLA szakára, elmentünk a barátnőimmel koccintani, azóta azon nevetünk, hogy én leszek Dr. Cipő.

– Egy cipőtervező számára mi a szakmai siker?
– Másként mérhető az egyedi és a kollekciótervezésben. Az egyedi cipőnél könnyű lemérni, mert az számít sikernek, amikor elégedett az ügyfél. Egy kollekciónál kicsit lassabban jön a visszajelzés, mert ott van egy éves átfutási idő. Mikorra kiderül, hogy a kollekció sikeres-e, addigra én már rég a következőn dolgozom és gyakorlatilag nem is emlékszem, mi az, ami éppen sikeres. A legnagyobb siker számomra, amikor látom, hogy hordják a cipőmet, elégedettek vele és pozitív visszajelzést kapok. Merthogy azért dolgozom, hogy ezek használható tárgyak legyenek.

– A cipőtervezőknek is ott kell lenni a divatheteken, a kifutók vérkeringésében?
– Igen, nem árt. Egy cipősnek nehezebb megmutatkozni, mert mi ugye kiegészítőket csinálunk, ami a teljes öltözéknek a része. Nem szoktam ruhások nélkül bemutatni a kollekciókat. Ugyanakkor mégsem kell mindenhol ott lenni, mert ahogy nélkülözhetetlen része az öltözéknek a cipő, megtalálnak akkor is, ha nem vagyok ott minden divathéten. Az utóbbi egy évben most februárban csináltam bemutatót, mert egyébként úgy jelenek meg a termékeimmel, cipőimmel, táskáimmal, hogy ismertebb emberek hordják. Őket látva jönnek be a boltba, hogy mondjuk Zsédán látták meg azt a cipőt, táskát, amit szeretnének.

– Inspiráló, mikor híres ember ragaszkodik ahhoz, hogy Vágó Réka cipőbe bújjon?
– Igen. Nagyon szeretek így együttműködni, dolgozni másokkal. Adrienn számomra nagyon inspiráló nőtípust testesít meg, aki mindemellett tényleg letett valamit az asztalra, értéket képvisel, szép is, bájos is. Nem ő az egyetlen, aki inspirál. Teljes más karakter, de mégis izig-vérig női például Liptai Claudia.

– A két hölgy is igazolja, hogy a nőiesség mellett tette le tervezői voksát...
– Igen. Ha stílusjegyekről kellene beszélnem, akkor a legáltalánosabb az, hogy nőies dolgokat készítek. Ha lapos sarkú cipőről van szó, abban is igyekszem a nőies jegyeket megjeleníteni. A sarokmagasságtól függetlenül úgy próbálom megfogalmazni a cipőt, hogy olyan látványt hozzak létre, ami nőiességet kölcsönöz a lábnak is, és az egész hölgy karakterének is. Ma például egy miniruhában vagyok harisnyával és egy fűzős balerinacipővel, ami első hangzásra férfiasnak tűnhet, merthogy lapos és fűzős, de mégis nőies, mert olyan finomak a vonalai és olyan kiegészítőkkel, ruhával veszem fel, amivel az összhatásában mégis nőies. A cipő és a ruha kölcsönhatásban van. Aki az én cipőimet veszi fel, az általában a nőiesebb irányba tolja el a megjelenését.

– Létezik ideális láb?
– Nincs ilyen. Minden lábformára meg lehet találni a hozzá illő cipőt, egyedül az extrém méreteknél akadhatnak nehézségek. Elkészíteni, megtervezni szeretem a cipőket, és ami izgat, az a lábforma, a lábfej. Meg szoktam nézni valóban a nőknek a lábát és szeretem, ha szép, arányos, se nem vékony, se nem széles, formásak a lábujjak, nem nagyon rövidek, nem is túl hosszúak. Michelangelo szobrain vannak szép női lábak. Nagyon sokat számít az, hogy milyen cipő van a lábunkon. Egy nő, amint felvesz egy magas sarkút, teljesen máshogy viselkedik. Változik a tartása, a habitusa. Még egy ötcentis saroktól is mások leszünk jó értelemben.

Divat-előrejelzés

Marad a platform, ami nagyon szórakoztató találmány, a női lábak meghosszabbításának jótékony trükkje. Nem kell éjjel-nappal platformos cipőben járni, de jó tudni, hogy remek eszköz, amikor az ember el akar csábítani valakit vagy bombasztikusan szeretne kinézni.

Vágó Réka új kollekciója a virágokról szól: „Olyan szabásmintájú, fazonú cipőket csináltam, ami úgy hat, mintha háromdimenziós nagy virágok lennének a cipők. Hordhatóak, szépek a lábon, de önállóan is úgy néznek ki, mint egy virág."

A kollekcióba bekerültek a klasszikus fazonok, a pumpsök is. Színekben a pasztell, a rózsaszínek, a kékek, a sárgák és ezek ellenpontjaként a nagyon erős pirosak, pinkek virítanak.

Tények és tévhitek

Bőr vagy műbőr?

Bár nagyon jó minőségű műbőrökhöz is hozzá lehet jutni, Réka bőrrel dolgozik. Abból is a növényi cserzésűt részesíti előnyben, mert nem allergizál, viszont remekül szellőzik. Azt vallja, hogy minőségi cipőt csak minőségi alapanyagokból lehet készíteni: „Régi iskolát képviselek, csodálatosan szép anyagnak tartom a bőrt, textilt is nagyon ritkán és általában díszítésnek használok." A bőrcipő mellett szól a tartósság is, ebből a szempontból is strapabíróak és elnyűhetetlenek.

Fehér cipőt csak menyasszonynak?

Változnak az idők és változnak a szabályok. Most éppen menő a fehér cipő: „Nem csak menyasszonyoknak lehet felvenni, mert egyszerű és hatásos kiegészítője a megjelenésnek. Azért, ha valakinek 42-es lába van, nem biztos, hogy ajánlom. Ma már sok menyasszonynak nem is fehér cipőt készítek, hanem színeset."

A cipő és a táska színének passzolni kell?

Anyáink sulykolták belénk, hogy a cipőnek és a táskának passzolnia kell színben és stílusban. Ezt is elfelejthetjük, mert nem csak akkor stílusos valami, ha megegyezik a fazon és a szín: „Ezt a szabályt szerintem nyugodtan lehet lazábban kezelni. Klasszikus, nagyon-nagyon tradicionálisan öltözködőknél fontos ez a szabály és nagyon szép tud lenni. Én egy kicsit lazább vagyok ennél, és javaslom is, hogy bátran játsszanak a színekkel. Nyilván a táska és a cipő színének harmonizálni kell, az egyik lehet halványabb, a másik sötétebb. Azt is el tudom képzelni, hogy teljesen más színű legyen, mert ha passzolnak egymáshoz, akkor működik az összkép."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Phil rendet tesz a FEM3-on

A talkshow, amely meghódította Amerikát, most a FEM3-ra érkezik! A férfi, aki kegyetlenül őszinte,… Tovább olvasom