Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Visszakerült eredeti otthonába a Bronte nővérek egykori íróasztala

Visszakerült a Bronte család ma már múzeumként működő egykori yorkshire-i otthonába a híressé vált nővérek dolgozóasztala.
A bútort annak idején a Bronte családnak otthont adó haworthi paplak egyéb berendezési tárgyaival együtt adták el a családfő, Patrick Bronte tiszteletes 1861-ben bekövetkezett halála után.

A lehajtható lapú mahagóni asztal visszavásárlását a brit nemzeti örökségvédelmi alapítványtól (National Heritage Memorial Fund) kapott 580 ezer font (241 millió forint) adomány tette lehetővé - adta hírül a BBC News.

A haworthi paplakmúzeum gyűjteményét kezelő Ann Dinsdale szerint a tintafoltokkal, egy gyertya okozta hatalmas égésnyommal és vésésekkel teli asztal a 19. század irodalomtörténetének egyik legjelentősebb műtárgya. A paplak falai között született meg Emily Bronte Üvöltő szelek, Charlotte Bronte Jane Eyre és Anne Bronte Wildfell asszonya című regénye.

A haworthi Bronte Society szerint a gyerekek annak idején ennél az asztalnál összegyűlve írták a történeteiket, verseiket és regényeiket. Emily meg is örökítette ezen alkalmak egyikét egy 1837-es naplórajzában.

Tizennyolc évvel ezelőtt az asztal már vendégeskedett egy rövid ideig a Bronte Parsonage Múzeumban, az Üvöltő szelek és a Jane Eyre megjelenésének 150. évfordulója alkalmából.

A bútort februártól láthatja a nagyközönség a paplak ebédlőjében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kisrepülő is a tengeren landolt Hawaii partjainál

A hatóságok közlése szerint a két gép öt utasa mind jól van. Tovább olvasom