Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Könyvtári éjszaka a beat korszak kultikus tárgyaival

Szeged - Egy nehéz nap éjszakája - A beat nemzedékről az Y generációnak címmel könyvtári éjszakát tartottak csütörtökön a TIK-ben.

- A tárgyaknak nagyjából a fele ismerős, de mi már nem úgy nosztalgiázunk, mint az idősebbek. Kisebb korunkban még kicsit a hétköznapok része volt ez a korszak. A nagymamámnál ma is olyan poharakból iszunk, mint amik ki vannak állítva - mesélte Márton László és Császár Karen a csütörtöki könyvtári éjszakán a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. A kiállítótérben is minden az 1960-as, 1970-es éveket idézte: volt például az akkori házimozinak számító írásvetítő, bakelitlemez, magnókazetta Kovács Kati dalaival, szovjet fényképezőgép, színészeket ábrázoló kártyanaptár kollekció és sok-sok reklámplakát.

Könyvtári éjszaka a TIK-ben. Fotó: Vida-Szűcs Imre (galéria)

A Magyar Rádió és Televízió legelső járműve, egy 1954-es gyártású Ural M72 motorkerékpár is begördült a TIK-be. - Katonai motornak vettem, aztán a papírjaiból kiderült, hogy a tévéseké volt. Utánanéztem a történetének, és egy év alatt restauráltam. 100 ezrek mentek rá, időnként zsíros kenyéren kellett élni - árulta el a felújításról Gajdács János gépjárműtechnikus autószerelő mester, aki Békéscsabáról hozta el a 750 köbcentis orosz járgányt. Egy Videoton Tavasz televíziót is bemutatott, amelyet műhelyről műhelyre járva, kitartó munkával két év alatt hozatott működőképes állapotba. Retró adás ment rajta egész este.

A Klebelsberg Könyvtár dolgozói színes programokkal várták az érdeklődőket. Például Ki mit tud? vetélkedőt rendeztek, amelynek eredményhirdetése előtt a könyvtáros hölgyek „a nagyi padlásáról" elővadászott ruhákban tartottak divatbemutatót. Aki megéhezett, betérhetett zsíros kenyérért az Utasellátóba. A bibliotéka rejtett zugait bemutató túrákat is szerveztek, megnyílt a Fáklya mozi, és előadások segítségével mélyülhettek el az érdeklődők a 60-as, 70-es évek világában.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anikó és a pink napszemüveg az állásbörzén

Az informatikai cégek látványos többségben voltak a Szegedi Tudományegyetem szerdai állásbörzéjén, de egy biomérnök hallgató is sikerrel vadászott szakmai gyakornoki helyre. Tovább olvasom