Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Radnótisok Európa legjobb diákjai között

Aarhus, Szeged - A magyar csapat Európa legjobb eredményét érte el a 26. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián a dániai Aarhusban. A négy díjazott magyar diák közül két nyertes a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója.

A szegedi Marton Ákos szerint a biológia olyan érdekes tárgy, amiben sok a fejlődési lehetőség.

– Embereken szeretnék segíteni, orvos szeretnék lenni – mondta a jövőre végzős fiatalember. Osztálytársa, Nikolényi Gergő azt mondta, gyerekkora óta érdekli a biológia. – Nagypapám erdész volt, nagymamám biológiát tanított a kisteleki gimnáziumban – mondta.

A fiatalok két másik társukkal Európa legjobb eredményét érték el a 26. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián a dániai Aarhusban. A világ legrangosabb nemzetközi biológiaversenyén 65 ország 250 tanulója vett részt. Ákos és Gergő a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulói, tanáruk Bán Sándor.
 

Munka közben Európa legjobb biológus diákjai. A radnótis Marton Ákos és Nikolényi Gergő külföldön folytatják tanulmányaikat. Fotó: Karnok Csaba
Munka közben Európa legjobb biológus diákjai. A radnótis Marton Ákos és Nikolényi Gergő külföldön folytatják tanulmányaikat. Fotó: Karnok Csaba


A versenyen négy, másfél órás gyakorlati feladatot kellett megoldaniuk. Halat kellett boncolniuk, szerveiket meghatározni, a biokémia gyakorlati feladaton enzimek működését vizsgálták. A fiatalok egyetértettek abban, hogy az utolsó feladatot – molekuláris biológia – az idő rövidsége tette nehézzé.

Ákosnak és Gergőnek a verseny mellett ismerkedni is maradt ideje. – Sok különböző kultúrát megismerhettünk. A lengyelekkel nagyon jóban lettünk. Mondtuk nekik, hogy „Polak, Wegier, dwa bratanki" és egyből bevágódtunk náluk – mesélték. A dán ételek viszont nem nyerték el a tetszésüket, azt mondták, nem jellegzetesek.

Egyetemi tanulmányaikat mindketten külföldön folytatják. Ákos Cambridge-ben lesz orvostanhallgató. Gergő pedig kutatni szeretne Angliában vagy Amerikában.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Erasmus-program indul

A magyarországi és a határon túli magyar egyetemek oktató- és diákcseréjét elősegítő magyar Erasmus-program beindítását jelentette be Balog Zoltán. Tovább olvasom