Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

SZTE ZMK: A jó értelemben vett állandóság

A Zeneművészeti Kar hallgatói nemcsak számos továbbtanulási lehetőséggel rendelkeznek, hanem a mai napig nagyon jó arányban tudnak elhelyezkedni is.
Az itt szerzett képesítések szinte biztos állást jelentenek. „A hallgatók szempontjából fontos a pályán való elhelyezkedés, és az lehet mondani, akik nálunk végeznek, most is közel százszázalékosan találnak munkát. Az országban több mint hatszáz művészeti iskola és több tucat zenei szakközépiskola található, így hallgatóink értelemszerűen ezen oktatási intézményekben találnak munkát. Az utóbbi időket figyelembe véve egyre szorosabb a kapcsolatunk a színházzal és az operával, operaének szakos hallgatóink közül többen fellépnek, és a szimfonikus zenekarokban lévő korombélieket egyre-másra váltja fel a fiatalabb, nálunk végzett generáció" – mondja Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, a dékánja.

Színes koncert és versenyélet

Szeged városában gyakran találkozni a Zeneművészeti Kar hallgatóinak vagy oktatóinak koncertjeivel. Az intézmény életében kiemelkedő jelentősége van a hangversenyeknek és zenei előadóesteknek, az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál és az Egyetemi Tavasz programjain kívül is gyakran adnak koncerteket, többnyire a Kultúrpalotában, a Reök-palotában, zsinagógában, Katolikus Házban és a Millenniumi Kávéházban. A kar életében a zenei versenyek is nagy szerepet kapnak, a legnagyobb presztízsű megmérettetések egyike a kétévente megrendezett Nemzetközi Bartók Zongoraverseny, melynek nyertesét egy Brodmann- zongorával ismerik el. 2010-ben Szegeden tartották meg a nemzetközi hárfaversenyt, és a kar méltán lehet büszke az egyik oktatója, Pavlovits Dávid által 1999-ben alapított nemzetközi gitárfesztiválra.

Képek az SZTE Zeneművészeti Karának életéből (galéria)

A ZMK a Zeneakadémia után az ország második legnépszerűbb felsőfokú zenei képzést biztosító oktatási intézménye, oktatói szakmájukban elismert művészek itthon és külföldön egyaránt; szóló- és kamaraművészek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjai, illetve a Magyar Állami Operaház vagy a Szegedi Nemzeti Színház énekesei. „Eléggé exponált az első, esetleg második helyen való jelentkezés karunkra. A magyar zenei felsőoktatásban többen a Zeneakadémiát célozzák meg, de nagyon sokan hozzánk is jönnek, még mindig többen vannak első helyes jelentkezők, mint ahányat fel tudunk venni" – tájékoztat Kerek Ferenc.

Szoros viszony mester és tanítványok között

A fiatal oktatók saját karrierjük építése mellett arra is nagy gondot fordítanak, hogy tanítványaik előremenetelében segítséget nyújtsanak, így kimondottan szoros mester-tanítványi viszony alakul ki, amit a közös fellépések csak tovább mélyítenek. Mivel meglehetősen kis karról beszélünk, a foglalkozások rendkívül családias légkörben folynak, és a korábban végzett tanítványok később is örömmel látogatnak vissza. „'Zenei gyermekeink' után most már lassan 'zenei unokáinkkal' is találkozhatunk. Ennél szebbet és tartalmasabbat aligha lehet elképzelni" – büszkélkedik, joggal, a dékán.

Képek az SZTE Zeneművészeti Karának életéből (galéria)

„Azt, hogy miért is fontos a művészetoktatás, gondolom, mondanom sem kell. Évezredek óta bizonyított, hogy a legnemesebb dolgokat lehetséges ennek révén kihozni az emberekből. Hámori József akadémikus, agykutató vizsgálatai alapján meg van győződve arról, hogy Mozart hallgatása közben még az IQ-szint is emelkedik. Ha ezt egy nemzetközileg elismert tudós bizonyítja, létező dolog lehet. Saját tapasztalatom, hogy a tanítást követően, egyéb más teendőim mellett, ha leülök este a hangszerhez, bizony én is érzem, hogy pszichésen oldódom és a közérzetem más lesz, emellett fiziológiai- élettani folyamatokban szintén érzékelhető a zene jótékony hatása. Létező dolog, hogy a boldogsághormont is jobban aktivizálja mindez" – mosolyodik el Kerek Ferenc dékán. A karon arra próbálják rávezetni a hallgatókat, hogy a rohanó, célratörő világszemlélettel ellentétben minél inkább próbáljanak elmélyülni abban, amivel foglalkoznak. „Így a mostani felszínesen rohanó, túlpörgős világban mi egyfajta jó értelemben vett állandóságot képviselünk. A hagyományápolás mellett örökös értékteremtést valósítunk meg: értéket közvetítünk nemcsak a hallgatók felé, hanem a közönség számára is, amely eljön az általunk szervezett koncertekre. Így talán tovább tudjuk adni mindazt, amit mi kapunk Bachtól, Mozarttól, Bartóktól és a többiektől, hiszen ez a hivatásunk" – mondja Kerek Ferenc.

Számtalan lehetőség

A Zeneművészeti Karon hét tanszéken folyik oktatás, a Zongora, Vonós, Fa- és Rézfúvós, továbbá Magánének, Kamarazene és Zeneelmélet Tanszékeken. A kar rendelkezik az előadó-művészet alapszak húsz, illetve az alkotóművészet–muzikológia alapszak két szakirányának indítási engedélyével. Az itt végzett szakemberek teljesítményükkel a hazai és külföldi zenekultúra gyarapítóivá és terjesztőivé válnak.

A hároméves alapképzést befejezők előtt többféle továbbtanulási lehetőség áll. A klasszikus hangszer- és a klasszikus énekművész mesterszakon jelenleg hat, a tanári mesterszakon pedig húsz szakirány közül választhatnak. A szakirányú továbbképzés öt szakon indult el.

Kínálat

A ZMK-n induló alapszakok, nappali tagozat: előadó-művészet alapszak klasszikus szakirányok (6 félév): zongora, csembaló, orgona, hárfa, hegedű, mélyhegedű, gordonka, gordon, gitár, fuvola, oboa, klarinét, fagott, furulya, kürt, trombita, harsona, tuba, ütőhangszer, ének.

Mesterképzések, nappali tagozat: klasszikus énekművész mesterszak szakirányai: operaének, oratórium dalének. Klasszikus hangszerművész mesterszak szakirányai: zongora, hegedű, gordonka, gitár. Tanári mesterszak, zenetanár szakképzettségek: zongora, csembaló, orgona, hárfa, hegedű, mélyhegedű, gordonka, gordon, gitár, fuvola, oboa, klarinét, fagott, furulya, kürt, trombita, harsona, tuba, ütőhangszer, ének, zeneismeret.

Szakirányú továbbképzési szakok: zongora, orgona, hegedű, gordon, gitár, furulya, kürt, trombita, harsona, tuba.

Részletes információk: www.music.u-szeged.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE-s nyílt napok januárban és februárban

Januárban is több kar tárja ki kapuit az érdeklődő középiskolások előtt, hogy megismerkedjenek egy-egy kar képzési kínálatával. Tovább olvasom