Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 15°C

Vizsga? Dolgozatírás? Tippek a könnyű tanuláshoz

Mindenkinek van bevált tanulási módszere, amivel egy-egy dolgozatra vagy vizsgára sikeresen – esetleg csak éppenhogy – fel tud készülni. Összeszedtünk néhány módszert, amivel már a vizsgaidőszak előtt könnyen elkezdhetjük egy tárgy elsajátítását.

Átmeneti csodaszerek a tanuláshoz

Kávé
- A központi idegrendszerre hat, serkenti az agyat,
a szívműködést és a légzést.
- Napi maximum 2-3, közepesen erős csésze kávé
még nincs negatív hatással.
- Tévhit, hogy a kialvatlanságon segít! Csak úgy
fejti ki igazán a hatását, ha mellette eleget alszunk.

Tea
- Hatóanyaga a tein, mely hasonlít a koffeinre.
- Hatékonyabb lehet a filteres változatnál az
úgy nevezett szálas tea.
- Ne vigyük túlzásba ezt sem! Napi maximum
10 pohárral igyunk, különben alvászavarokhoz
és a vesék, illetve a máj problémájához vezet!

Energiaital
- Fő hatóanyaga nem a koffein, hanem a taurin.
- Tágítja az agyi ereket, élénkítő hatású.
- A szénsav növeli a felszívódás hatékonyságát.
- Napi 2-3 doboznál ne igyunk többet! Mellékhatásai
lehetnek a heves szívdobogás, magas vérnyomás,
szédülés, hányás, álmatlanság…
- Nem alkalmas a napi szükséges folyadékmennyiség
bevitelére. Igyunk mellé bőségesen vizet is!
Első lépésként fontos, hogy felmérjük a tantárgyat, amiből fel kell készülnünk. Több szempontot is figyelembe kell vennünk! Mennyire összetett a tárgy? Már az órán nehéz megérteni, az otthoni tanulásról nem is beszélve? Vagy könnyen érthető és megjegyezhető? A dolgozat vagy a vizsga nehézségét és jellegét is ismernünk kell. Van, aki esszéírásban jó, de, a tesztkérdéseknél elbizonytalanodik. Tudnunk kell, mennyi időre lesz szükségünk a felkészüléshez. Tipikus hiba, amit sokan elkövetnek, hogy a vizsga előtt egy héttel, pár nappal kezdenek el tanulni. Fel kell ismernünk, hogy elég-e az órán leírt jegyzet, esetleg máshonnan is szereznünk kell anyagot, illetve olvasnunk kell-e plusz szakirodalmat.

Jó módszer a folyamatos tanulás. Igyekezzünk már az órákon odafigyelni! Ha halljuk, amit a tanár mond, és esetleg látjuk, hogy mit vetít ki, máris kettővel több érzékünket használjuk, mintha otthon próbálnánk visszaemlékezni, hogyan is kapcsolódnak a leírt vázlatpontok a leadott anyaghoz. Az aktív részvétel sem hátrány, ha erre lehetőségünk van. A tanárok általában megkérdezik a hallgatók véleményét a témával kapcsolatban, kérdéseket tesznek fel. Ezeket igyekezzünk megválaszolni, s az óra végén bátran kérdezzünk! Ezáltal is jobban emlékezünk egy adott órára, ahol nem csak passzívan üldögéltünk, de igazán részt is vettünk benne.

Az órai odafigyelést egészítsük ki egy otthoni áttekintéssel a nap, esetleg a hét végén. Készítenünk kell magunkban egy vázat a tanulandó tárgyról. Miután a nehézségét felmértük, becsüljük meg, hogy mennyi időre van szükségünk, hogy megtanuljuk akár csak egy órának az anyagát. Az otthoni tanulásnak azonban buktatói is vannak! Ha kéznél van a telefon vagy a számítógép, könnyen bekapcsolhatjuk "csak egy percre", s ez megszakítja a tanulás folyamatosságát.

Sokan nem szeretnek vagy nem tudnak csendben tanulni. A TV, vagy az olyan zenék, ahol akaratlanul is figyelünk a szövegre – például a rapzenék – figyelemelterelőek. A legjobb választás, ha halkan bekapcsolunk valamilyen semlegesebb zenét. 40-50 percig próbáljunk a tanulnivalóra koncentrálni, majd tartsunk rövid – 10-15 perces – szünetet.
Ha már úgy érezzük, hogy semmi sem segít, hogy figyelmünk újra a tanulás felé forduljon, mozogjunk egy kicsit, ez felfrissít. Ha már az órán odafigyeltünk, és folyamatosan felkészültünk, napi 1-2 óra tanulás is eredményes lehet a vizsgán.

A már megtanultakat is érdemes időről-időre átismételnünk, ha lehetőségünk van rá, akkor akár minden nap. Persze ez a végére jócskán több időt vesz igénybe, hiszen egyre több dolgot kell újra átnézni, de megéri, mert kevésbé felejtünk.

A vizuális típusú embereknek segít, ha színes tollakkal vagy ceruzákkal kiemelik a lényeges részeket. Ezáltal rögtön megakad a szemünk a fontos dolgokon, és esetleg könnyebben megjegyezzük, hogy egy adott szó, milyen színnel és hol volt kijelölve – ez a vizsgán is segít, ha kutatunk a memóriatérképünkben.

Az audiovizuális típusúaknak a többszöri hallgatás a hatékony módszer. Az anyagot először a tanártól halljuk, majd otthon többször, hangosan felolvasva magunknak, könnyebben megjegyezzük.

A magolás sosem hatékony! Rövid távon, pár napig tároljuk az információkat, és nem látunk bele a téma mélységeibe, ha magolva tanulunk. Ha szükségünk lenne később is a bemagolt tudásra, lényegesen halványabban, vagy egyáltalán nem fogunk rá emlékezni. Ha csavaros kérdéssel találjuk szembe magunkat, előfordulhat, hogy nem tudunk rá válaszolni, mivel behatóbban nem tanulmányoztuk az anyagot.

A sikeres vizsgához, dolgozatíráshoz elengedhetetlen, hogy a jegyzet, amiből tanulunk jó legyen. Tömör, mégis érthető, a lényegi információk mellett a megértést segítő megjegyzések is szerepelnek benne – ilyen egy jó jegyzet. Ezeket a vizsga után se dobjuk el, hiszen rengeteg egymásra épülő tárgyunk lehet, illetve az alsóbb évfolyamosoknak szükségük lehet rájuk.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2013. március 18. 15:13
    „2009F Osztályvideó

    Így található a keresőben - utolsó képei "tippadók" :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

122 napelem a Károlyi menzáján

Száz százalékos támogatást kapott az uniótól az a pályázat, aminek eredményeként a Szegedi Tudományegyetem 2754 napelemet szerelt intézményei tetejére. Tovább olvasom