Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Závada Péter: Sem a rap, sem a slam poetry nem váltja fel a költészetet

Telt házas felolvasás a Grand Caféban, hosszan kígyózó sorok a JATE Klub előtt: Szegeden is népszerű úgy az Akkezdet Phiai nevű hip-hop-formáció, mint a slam poetry. A zene, a költészet és az új műfajok határairól Závada Pétert kérdeztük, aki Újonc néven rappel, de kötetet is adott már ki Ahol megszakad címmel.
- A slam poetry egyik meghonosítója hip-hop csapatod, az Akkezdet Phiai. A felolvasások gyakori résztvevőjeként hogy látod: milyen trendek jellemzik most a műfajt?

- Nem annyira követnek miket, inkább csak elindítottunk valamit, ami önjáróvá vált. Pécsen például közönség-centrikusabb, szórakoztatóbb a slam poetry, a stand up comedy-hez közelít: érthető, befogadható. Mi inkább versesebb, de megfigyelhető az országban egy teátrális vonal is, ahol a szövegeket gesztikuláció is alátámasztja.

Szegeden is egyre többen kedvelik a slam poetryt. (Fotó: Gémes Sándor)
Szegeden is egyre többen kedvelik a slam poetryt. (Fotó: Gémes Sándor)

- Szövegeidben gyakran előkerülnek a legkülönfélébb terminus technicusok vagy éppen irodalmi szaknyelvet használsz. Érthető ez egy rap-szövegben az igen széles hallgatóság számára is?

- Kicsit önző módon mindig magamnak csináltam a zenét: amikor elkészül egy szám, azt nézem, nekem tetszik-e, mert úgysem tudom megmondani, ki lesz a közönség. Amikor kikerül a szöveg a kezemből, saját életet kezd élni, felesleges lenne erre figyelni. Valakik ezt sznobnak tartják, de én nem akarok semmiféle intellektuális fölényt érzékeltetni: nekem ezek a szavak tetszenek, ezekkel szeretek játszani - olyan szöveget nem írhatok, amit unok.

- Akkezdet Phiai formáció másik tagja, Saiid azt nyilatkozta, hogy nem vagytok magamutogató emberek. Azzal, hogy az arcotok háttérbe kerül, nem válik kevésbé hitelessé az egyébként kritikus mondanivalótok?

- Inkább kevésbé hatásos így. De tudják, hogy valódi emberek állnak a zenék és a szövegek mögött, pont attól vagyunk hitelesek, hogy nem adtuk még el az arcunkat, megmaradtunk az underground-érában, és nem ültünk fel a média-hype-nak.

Slam poetry: irodalom vagy performansz?

Költészet, rap, színház és stand up comedy – e műfajok sajátosságait ötvözi a slam poetry. A Spoken Word irányzatból kiinduló megmérettetés Magyarországon is számos szabálynak eleget téve működik, híres kezdeményezés volt például idén a Pilvaker nevű program vagy az I. Országos Slam Poetry Bajnokság. A műfaj népszerű képviselői – az Akkezdet Phiai tagjai mellett: Simon Márton, Ponza, Csider István Zoltán, Indiana és Pion István.
- Mert Magyarországon létezik underground?


- A külföldi trendet tekintve az országban csak az van. Politikailag-társadalmilag érzékeny szféra ez, amely alulról szerveződik és általában saját forrásból valósítja meg a kezdeményezéseit. Ezek ránk a mai napig igazak azt leszámítva, hogy több tízezren hallgatják a zenénket, de ettől nem lesz nem underground egy csapat. Ha egy csapat arra törekednénk, hogy mindenki megértse egyből dalainkat, mint a slágereket, akkor mondhatnánk: átcsúsztunk a mainstreambe.

Závada Péter úgy véli, Akkezdet Phiai attól hiteles, hogy megmaradt az underground érában. (Fotó: Gémes Sándor)
Závada Péter úgy véli, Akkezdet Phiai attól hiteles, hogy megmaradt az underground érában. (Fotó: Gémes Sándor)

- Puzsér Róbert videóblogjában azt állítja, hogy „napjaink költői az mc-k... Ha valahol érdemes a költőket keresni, akkor azt nem az Írók Boltjának polcai között kell megtenni, hanem a rap-jameken". A „Mi a költészet ma?" című bejegyzésében az Akkezdet Phiaira is gondol.

Nézze meg a Szegedi Egyetem Magazin októberi számát!
Nézze meg a Szegedi Egyetem Magazin 2012. októberi számát!
- Nem foglalkoztam tévés karrierje előtt Puzsér munkásságával. Nyilván jól esik ezt hallani, de sem a rap, sem pedig a slam poetry nem váltja fel a költészetet, egymás mellett léteznek. Nem hiszem, hogy ezeket versenyeztetni kellene, vagy egy mércén kellene mérni, mert más műfaji kritériumok jellemzik őket. Emiatt a szakma is megsértődik, bár ez nem baj, mert ilyenkor végre valami történik a kortárs költészetben. Mégsem állítom, hogy mi vagyunk a versírás megmentő, viszont jó, hogy ezek a műfajok csomó fiatalt közelebb hoznak az irodalomhoz.

Új album készül(ne)

Érkeztek már hírek már a hip-hop formáció tervéről, miszerint az Akkezdet Phiai szeretne egy slam poetry-albumot kiadni. - Az anyag és a zenészek készen állnak a stúdióba vonulásra, de pénz híján még nem kezdtük el – árulta el Závada Péter a kezdeményezésről. - Egyelőre „parkoló pályán" áll a project.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Professzorok öröksége: páratlan gyűjtemények az egyetemen

Az egyetemi gyűjtemények, egyes darabjai a felsőfokú oktatás múltjának akár évszázados emlékeit őrzik a Szegedi Tudományegyetemen. Tovább olvasom