Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

150 éve született Arsene Lupin megteremtője

Maurice Leblanc francia író már a negyvenen is túl járt, amikor megalkotta a kifogástalan úriember tolvaj figuráját.
Százötven éve, 1864. december 2-án született Maurice Leblanc francia író, az elegáns bűnöző, Arsene Lupin alakjának megteremtője, a szórakoztató bűnügyi irodalom jeles alakja.

Maurice Marie Émile Leblanc egy tehetős roueni hajótulajdonos fia volt. Kiskorában két megrázkódtatás érte: négyévesen majdnem bennégett egy házban, hatévesen ott kellett hagynia otthonát, mert a francia-porosz háború elől szülei Skóciába küldték. Tanulmányait Németországban és Itáliában végezte, közben bejárta szinte egész Európát. Próbálkozott üzlettel, tanult jogot, de végül inkább bűnügyi tudósítónak állt és bűnügyi novellák írásába kezdett. Korai, nem sok feltűnést keltő kötetein Flaubert és Maupassant hatását lehetett érezni.

Már a negyvenen is túl járt, amikor megalkotta a kifogástalan úriember tolvaj, Arséne Lupin figuráját. Leblanc hősét egy párizsi tanácsos után Arsene Lopin névre akarta keresztelni, de az érintett tiltakozása nyomán el kellett álljon szándékától - arról nem szól a fáma, a tanácsos megbánta-e, hogy nem került be az irodalomtörténetbe. Az első sztori 1905-ben jelent meg, s akkora sikert aratott, hogy az írónak a következő huszonöt évre elfoglaltságot adott. Lupin népszerűsége - legalábbis gall földön - megközelítette az Arthur Conan Doyle által teremtett Sherlock Holmesét. Sőt, Leblanc attól sem riadt vissza, hogy kifigurázza a brit detektívet. A vetélytárs az igen nehezen azonosítható Holmlock Shears néven több Lupin-történetben is feltűnik, a francia-angol "barátság" jegyében természetesen mindig Arséne jár túl a magát túl komolyan vevő mesterdetektív eszén.

Arsene Lupin karaktere újdonságot jelentett a bűnügyi irodalomban: kifogástalan úriember, de tolvaj-szélhámos, az álcázás mestere, akinek akciói (többé-kevésbé) önzetlen célokat szolgálnak. Lupin határtalan élvezetet talál abban, hogy orránál fogva vezesse a rendőrséget, gyakran csinál bolondot a nyomában lihegő Ganimard nyomozóból. Ha kell, azért a tehetetlen bűnüldözők segítségére siet, az egyik kötetben például egy gyilkos nyomára vezeti őket. Lupin előéletének néhány mozzanatáról a Cagliostro grófnő című történetben lebben fel a lepel: ez egy fiatalkori, tolvajjá válása előtti kalandját meséli el, s az is kiderül, hogy becsületes neve Raoul d'Andrésy, s hogy a bohém fiatalembert az ármánykodásban jeleskedő, titokzatos Cagliostro grófnő lökte a bűn útjára. (A regénynek filmváltozata is készült Romain Duris, Kristin Scott Thomas és Eva Green főszereplésével.)

Érdekesség, hogy a nagybajszú, csendes és a sakkért rajongó írót a valóságban is tanácsadónak kérte fel a párizsi rendőrség. A családban nem csak ő került kapcsolatba az irodalommal, Georgette húga a Nobel-díjas belga író, Maurice Maeterlinck élettársa volt. Maurice Leblanc, akit irodalmi munkássága elismeréséül a Francia Lovagrend tagjává választottak, 77 éves korában Perpignanban hunyt el.

A Lupin-történeteket többször is filmre vitték, egy kalandjaiból készült belga tévésorozatot 1975-ben a Magyar Televízió is vetítette. Leblanc színdarabot is írt, amelyet Lupin Arzén címmel mutatott be 1909-ben a Vígszínház. Lupin híre még a távoli Japánba is eljutott, ahol Ruppan szanszei néven ismerik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhalasztják a Hajabusza-2 indulását

A rossz idő miatt elhalasztják a japán Hajabusza-2 űrszonda vasárnapi indulását. Tovább olvasom