Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A kozmikus sugárzás szupernóva-robbanás következménye

Valóban a szupernóvák felrobbanásából keletkeznek a kozmikus sugarak, a Földet bombázó nagyenergiájú részecskék – erősítette meg egy kutatás.
A protonok alkotják a Föld légkörébe érkező kozmikus sugárzás akár 90 százalékát. Állandó részecskeesőt idéznek elő, amely a talajt is eléri, és a repülőgépek utasait, de mindenekelőtt a világűrben tartózkodó űrhajósokat érintő sugárzást vált ki.

A tudósok eddig két elmélettel magyarázták a protonok lehetséges eredetét: a szupernóvák tejútrendszerbeli felrobbanásával, valamint a világűr más részeiben lévő fekete lyukakból érkező erős energia-kilövellésekkel – mondta el Stefan Funk, a kaliforniai Stanford Egyetem asztrofizikusa, a tanulmány fő szerzője.

A tanulmányt az amerikai tudományos ismeretterjesztő társaság (AAAS) február 14. és 18. között Bostonban zajló éves konferenciáján ismertették, és megjelent a Science című amerikai tudományos folyóirat február 15-i számában is.

"Most először tudtuk feltárni a protonok gyorsulásának forrását", és kimutatni, hogy galaxisunkban ezeket a sugarakat a szupernóvák felrobbanásakor keletkező lökéshullámok gyorsítják fel" – magyarázta Stefan Funk.

Egy másik szubatomi részecskével, a pionokkal számos alkalommal összeütközve a protonok átalakulnak, amikor a kozmikus sugarak gyorsulása kölcsönhatásba lép a szupernóvákat körülvevő gázfelhőkkel és a csillagközi anyagokkal. Ezután a pionok gyorsan lebomlanak, és speciális távcsövekkel megfigyelhető gammasugarak, a világegyetem leghatalmasabb fénylő sugárzásai keletkeznek.

A kutatáshoz az asztrofizikusok négy éven át tanulmányoztak két szupernóvát a Fermi Gamma-ray űrtávcsövön elhelyezett, gammasugárzás észlelésére alkalmas berendezés segítségével.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2013. február 15. 22:30
    „Ajánlott olvasmány: http://cosmo.supernova.hu/1024.htm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme, egy bálna születése

Negyedik utódjának adott életet Kasatka, a gyilkos bálna a San Diegó-i Sea World állatkertben. Tovább olvasom