Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A Szélkerék-galaxisról készített felvételeket a NASA

A Szélkerék 21 millió fényévre van a Földtől, ez egy spirálgalaxis a Nagy Medve csillagképben.
A Szélkerék-galaxisról (Messier 101, vagy NGC 5457 katalógusjelű csillagvárosról) készített egyszerre felvételeket a NASA négy űrteleszkópja az infravörös, az ultraibolya, a látható fény, valamint a röntgentartományban.

Az ilyen összetett felvételek segítenek a csillagászoknak összehasonlítani a fény különböző tartományában látható struktúrákat. "Olyan élményt jelent, mintha egyszerre figyelhetnénk meg környezetünket közönséges kamerával, ultraibolya kamerával, éjjellátó szemüveggel, valamint röntgenkészülékkel - olvasható a NASA honlapján.

A Szélkerék 21 millió fényévre van a Földtől, ez egy spirálgalaxis a Nagy Medve (Ursa Maior) csillagképben. Körülbelül 70 százalékkal nagyobb, mint a Tejútrendszer, átmérője 170 ezer fényévvel egyenlő.

Az összetett felvételek tanúsága szerint az ifjú és idős csillagok egyenletesen oszlanak el a Szélkerék-galaxis spirálkarjai mentén. A képeken látható vörös régiókat a Spitzer infravörös űrteleszkóp észlelte, az élénk színt a por és a felhevített gázok biztosítják, amelyek mögött csillagembriók rejtőzködnek.

A sárga komponenst a látható fény tartományában működő Hubble "szolgáltatta" a felvételekhez. A kék régiókat a GALEX adta az összképhez, amely az ibolyántúli tartományban vizsgálja az égboltot, e régióban találhatók a fiatal, forró, alig egymillió éves csillagok.

A legforróbb, lilás színű régiókat a Chandra röntgencsillagászati műhold kapta lencsevégre, amely a felrobbant csillagok által kibocsátott röntgensugarakat, valamint a fekete lyukak körül örvénylő forró gázokat és anyagokat észlelte.

Olvasóink írták

  • 2. klj...54 2012. június 11. 11:14
    „A link jó helyre visz!
    Illik angolul tudni annak aki angol nyelvű honlapot böngészik.
    A http://www.urvilag.hu/ a magyar nyelven olvasóknak ajánlott link.”
  • 1. joy 2012. június 11. 07:06
    „Link a LNK, félrevezet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Föld ˝allergizálódott˝ a szén-dioxidra

Az eddigi feltételezések szerint bolygónk éghajlata szorosan összefüggött a CO2 légköri… Tovább olvasom