Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Afrikában gyűjtött a feketéknek

Világvevő - Borges-Szögi Eszter önkéntesnek állt: mint kiderült, ez is pénzbe kerül. Anglián és Dánián át jutott el Fekete-Afrikába. Kétszer fél évet töltött az olykor fullasztóan száraz országban, farmerek gyerekeit tanították angolra, programokat szerveztek nekik.
– A Budapesti Gazdasági Főiskolán tanultam, és nagyon szerettem volna önkéntes lenni – kezdte beszélgetésünket a Brazíliában élő Borges-Szögi Eszter. A fiatal lány tenni akarása korán megmutatkozott, de gyorsan kiderült: az önkéntesség bizony sok pénzbe kerül. Eszter munkatapasztalatairól, az afrikai életről és a szerelemről is mesélt.

– Egy dániai közvetítővel vettem fel a kapcsolatot, akik Afrikába küldtek önkénteseket. Először Angliában, majd Dániában dolgoztam le a kiküldetésem bérét, tanultam, ezután a segélyszervezettel kijutottam Afrikába – mesélte Eszter. A fekete kontinens az európaiaknak még mindig kuriózum, főként a nem olyan gazdag közép-afrikai Malawi.

Afrikában gyűjtött a feketéknek. Fotó: Borges-Szögi Eszter - galéria

Malawi: szegénység a 3000 méteres hegyvonulatok között. Malawi a Kelet-afrikai-árok déli végződésénél, a Nyasza- (vagy Malawi-) tó mentén terül el – olvasható a Wikipédián. Az ország átlagos tengerszint feletti magassága 750 és 1200 méter közötti, északról és délről közel 3000 méteres hegyvonulatok övezik. Gazdaságilag rendkívül elmaradott ország, a legutóbbi népszámlálási adatok alapján Malawiban alig több mint 10 millióan laknak. Az ország GDP-je egyhuszada a magyarországinak. Magyar állampolgárok csak előre felvett vízummal léphetnek Malawi területére.
– Farmerek gyerekeit tanítottuk angolra, programokat szerveztünk nekik. Furcsa volt látni, hogy a többség ablaktalan épületekben él, az újgazdagok és az átlagemberek között fényévnyi az életszínvonalbeli különbség. Kétszer fél évet töltöttem el az olykor fullasztóan száraz országban, szinte végig csak helyi ételeket ettem – fogalmazott Eszter, majd hozzátette: a helyi oktatási rendszer kezdetleges, a gyermekek nevelésére sem fordítanak sok gondot a malawiak, ugyanakkor nagyon barátságosak és vendégszeretők.

– Egyszerre többen utaztunk ki, sokan a nagy kulturális különbségek miatt idő előtt hazatértek. Rögtön kiderült, hogy az önkéntességhez az elhatározáson túl nagyon komoly kitartás is szükséges – árulta el a lány, miközben megemlítette: az afrikaiak a fehéreket a mai napig gyarmatosítónak nézik, akiket érthető okok miatt nem kedvelnek. Viszont tisztelnek a tudásuk miatt. – A férfiak gyakran túlságosan is közel jöttek, meg-megérintettek, ami kimondottan zavaró egy európainak. Olyan is előfordult, hogy amikor ellátogattunk egy eldugott kis faluba, az udvaron játszó gyermekek sírva fakadtak – nem láttak még fehér embert. A közlekedés sem hétköznapi, 15 fős kisbuszokba 25-en is bezsúfolódnak, és ha elhagyják a csomagunkat, megesik, hogy csak legyintenek: ezek gazdag fehérek, majd vesznek újat – tudtuk meg Esztertől.

Afrikában gyűjtött a feketéknek. Fotó: Borges-Szögi Eszter - galéria

Irány Ázsia! Önkéntes munkát nemcsak Afrikában, hanem Európa, Amerika több országában, sőt Ázsiában is vállalhatunk. A WLS International honlapja szerint közvetítésükkel az önkéntesek eljuthatnak Kambodzsába, Nepálba és Indiába vagy éppen Srí Lankára, Vietnamba. A kambodzsai programban elsősorban angol nyelv tanítására keresnek önkénteseket. A részvétel költségeit előre kell megfizetni.
Afrikában elég könnyű muzulmánoktól adományt gyűjteni. – Rengeteg muzulmán, többek között indiai, ázsiai költözött Malawiba. Náluk az a szokás, ha kérsz tőlük, nem utasítanak vissza, adnak. Így a jobb módúaktól rengeteg élelmiszert, adományt tudtunk gyűjteni, amit szétosztottunk az igazán rászorulók között. Shimát főztek a tanárok, miután szereztem kukoricalisztet falubeli családoktól. A shima egy jellemzően közép- és dél-afrikai étel, amelyhez a lisztet nem túl finomra darálják, majd forró vízben folyékonyra főzik, hasonlóan a tejbegrízhez. Sóval vagy cukorral ízesítik, és naponta többször is fogyasztják. Köretként is tálalják csirkéhez, halhoz, marhahúshoz vagy csak főzött levelekhez – utóbbi a leggyakoribb, ugyanis a hús nagyon drága.

Az afrikai önkéntességet szerelem követte. – Az angliai segélyszervezetnél megismerkedtem Paulóval, későbbi férjemmel. Együtt költöztünk Brazíliába, jelenleg Inhumasban lakunk, a fővárostól 200 kilométerre. Hasonlóan Afrikához óriási a gazdagok és szegények közötti szakadék. Míg az utca egyik oldalán roskadozó viskó áll, a másik oldalon elektromos kerítéssel, várfallal körbevett, nyolcszobás, hatalmas ház tetszeleg. Eszter azt mondja, hamarosan visszaköltöznek Európába, ugyanis – ahogy fogalmaz – közös jövőjük szempontjából ez tűnik a legjobb döntésnek.

Küzdelem a szegénység ellen 1 millióból. Az egyik legnagyobb, önkénteseket közvetítő szervezet, az angliai székhelyű CICD Volunteer in Africa honlapja többfajta programot kínál. Egy 14 hónapos önkéntes program, amelyből 6 hónapot Indiában vagy Afrikában lehet eltölteni, 3050 fontba, mintegy 1 millió 80 ezer forintba kerül. Fizetni csak a felkésztés során felmerülő költségek után kell, a 6 hónap önkéntes munka díjmentes. Hangsúlyozzák: a CICD egy önfenntartó intézmény, semmilyen állami támogatást nem kapnak, így a költségeket ruhagyűjtésből teremtik elő. A pénzből fedezik az étkezés, a szállás és az oktatás költségeinek egy részét.

Olvasóink írták

  • 1. Show 2012. október 11. 08:29
    „Gratulálok, büszke lehet magára és legyen is, de a sors iróniája miatt néha nem is kell olyan messzire elmenni, hogy valaki segítsen másokon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehérjecsoportok receptorkutatói kapták a kémiai Nobelt

Két amerikai kutató, Robert J. Lefkowitz és Brian K. Kobilka kapta fehérjekutatásokért az idei kémiai Nobel-díjat. Tovább olvasom