Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Az UNESCO segíti Haitit Kolumbusz hajójának felkutatásában

Barry Clifford amerikai régész május közepén közölte, hogy Haiti északi partjainál, a tenger mélyén találhatók a több mint öt évszázaddal ezelőtt elsüllyedt híres hajó maradványai.
Az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) segítségével fogja Haiti továbbkutatni Kolumbusz Kristóf Santa María nevű elsüllyedt zászlóshajójának feltételezett helyét - jelentette be Laurent Lamothe haiti kormányfő csütörtökön.

Májusban találta meg a maradványokat Barry Clifford régész.
Májusban találta meg a maradványokat Barry Clifford régész.

Lamothe Twitter-üzenetben közölte, hogy a hajóroncs feltáráshoz a haiti kormány UNESCO-támogatást kap.

A bejelentés előtt a haiti kormányfő találkozott Barry Clifford amerikai régésszel, aki május közepén közölte, hogy Haiti északi partjainál, a tenger mélyén találhatók a több mint öt évszázaddal ezelőtt elsüllyedt híres hajó maradványai. Spanyol kutatók kételkednek Clifford felfedezésében.

Az amerikai szakember csapata egy évtizeddel ezelőtt találta meg a roncsot és le is fényképezte, ám akkor még nem tudta azonosítani. A 2003-ban készített víz alatti felvételek újraelemzése és a közelmúltban végzett felderítő merülések során gyűjtött adatok alapján Barry Clifford arra jutott, hogy a Santa María roncsait találhatták meg.

Clifford akkor arról beszélt, hogy a hullámsír feltárásának megkezdése attól függ, mikor kapnak engedélyt a haiti kormánytól.

A Santa Maríát a 15. század második felében építették Spanyolország északi részén. Kolumbusz 1492-ben bérelte ki a hajót és indult útnak vele Dél-Spanyolországból, hogy új nyugati útvonalat keressen Ázsiába. Harminchét nappal később elérte a Bahama-szigeteket, ám tíz héttel később a Santa María - Kolumbusszal a fedélzetén - zátonyra futott Haiti északi partjainál és a legénység elhagyta a hajót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkát ivott, kürtőskalácsot is kóstolt Károly herceg

Zalánpatakán ottani kúriájában pihen, és idén először a magyar falu népével is találkozott Károly walesi herceg. Tovább olvasom