Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Egymilliárd csillagot térképez fel Gaia

Egy új, 1000 megapixeles kamerával felszerelt műholdat bocsátott fel az Európai Űrügynökség.
Egy új műholdat bocsátott fel csütörtökön az Európai Űrügynökség (ESA): a Gaia névre keresztelt szatellit egymilliárd csillagot térképez majd fel a Tejút eddigi legpontosabb, háromdimenziós térképének elkészítéséhez.

A Francia Guayanából felbocsátott, a németországi darmstadti központból felügyelt Gaia a Föld "galaktikus környékére" koncentrál majd, segítségével a Tejút keletkezéséhez és fejlődéséhez kapcsolódó kérdésekre is válaszokat remélnek a csillagászok.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által közzétett felvételen startol az Ariane nevű hordozórakéta a Francia Guyanában lévő Kourou űrközpontjában 2013. december 19-én, fedélzetén a Gaia névre keresztelt műh
Az Európai Űrügynökség (ESA) által közzétett felvételen startol az Ariane nevű hordozórakéta a Francia Guyanában lévő Kourou űrközpontjában december 19-én, fedélzetén a Gaia névre keresztelt műholddal.
Fotó: MTI/AP/ESA/JM Guillon

A Gaia 1000 megapixeles kamerájával bolygókra, aszteroidákra és üstökösökre is "vadászik" majd. A várakozások szerint akár tízezer Naprendszeren túli bolygót, több százezer aszteroidát és üstököst, valamint több tízezer "elvetélt csillagot" és szupernóvát is találhat.

Az ESA tudósai azt remélik, hogy az öt évig üzemelő műhold érzékeny műszereinek segítségével tesztelhetnek az Einstein-féle általános relativitáselméletben megjósolt számos jelenséget is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világon elsőként nyomtattak szemsejteket brit kutatók

Az új technológiával a jövőben visszaadhatják a látását azoknak, akik elveszítették szemük világát. Tovább olvasom