Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Egymillió éve használjuk a tüzet

A feltételezettnél 300 ezer évvel korábban jöttek rá távoli őseink a tűz használatára - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport.
Egymillió évvel ezelőtt, a feltételezettnél háromszázezer évvel korábban jöttek rá távoli őseink a tűz használatára - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában tette közzé eredményeit.

Michael Chazan, a Torontói Egyetem és Liora Koszka, a jeruzsálemi Héber Egyetem tudósa által irányított kutatócsoport faszénhamu mikroszkopikus nyomait fedezte fel állati csontokkal és kőeszközökkel együtt a dél-afrikai Wonderwerk-barlang egymillió éves üledékrétegében. Ez a tűz használatának legkorábbi nyomai - olvasható az eredményekről beszámoló EurekAlert tudományos hírportálon.

A Wonderwerk egy hatalmas barlang a Kalahári-sivatag szélén. Peter Baeumont, a dél-afrikai McGregor Múzeum kutatója irányításával végzett korábbi feltárások során bebizonyosodott, hogy a barlang hosszú időn át lakott volt. A legújabb kutatási program keretében a nemzetközi tudóscsoport részletesen elemezte a korábbi leletanyagot, illetve folytatta a feltárásokat a Wonderwerk-barlangban. Az üledékvizsgálat, amelyet Francesco Berna és Paul Goldberg, a Bostoni Egyetem tudósai irányított, kimutatta az elhamvasztott növényi maradványokat és az elszenesedett csonttöredékeket. A bizonyítékok fényében sokkal valószínűbb, hogy mind a növényi, mind az állati maradványok helyben váltak a tűz martalékává, mintsem a szél vagy víz sodorta volna be őket a barlangba. A kutatók kiterjedt felszíni elszíneződés nyomait is megtalálták, ami szintén a tűzrakás bizonyítéka.

"A vizsgálatok háromszázezer évvel korábbra tolták a tűz használatát. Ez azt jelzi, hogy a Homo erectus (felegyenesedett ember) már 'életvitelszerűen' használta a tüzet" - hangsúlyozta Michael Chazan antropológus, a projekt társvezetője.

Mint kifejtette, a tűzhasználat fordulópontot jelentett az emberi evolúcióban.

"Jól dokumentált, hogy milyen hatást gyakorolt távoli őseinkre a főtt ételre való áttérés, de a tűzgyújtás a közösség életét is befolyásolta. A tábortűz körüli szocializálódás lényeges szerepet játszott az emberré válást történetében" - vélekedett Chazan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar találmány segíti az állatvér diagnosztikát

Magyar találmány segíti az állatvér diagnosztikát, a Diagon Kft. készülékével elsőként tevék vérét… Tovább olvasom