Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Ez a világ legősibb művészeti alkotása - fotó

A cikkcakkos vonalakkal borított kagylókövület legalább 430 ezer éves lehet.
A világ legősibb, emberi kéz alkotta művészeti emlékének tartják azt a cikkcakkos vonalakkal borított kagylókövületet, amelyet az indonéziai Jáva-szigetén talált egy ausztrál kutató.

A tudósok szerint a lelet legalább 430 ezer éves lehet, ami 300 ezer évvel régebbinek számít, mint azok az eddig ismert művészeti emlékek, amelyeket a modern- vagy a neandervölgyi emberek készítettek.

Stephen Munro, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója szerint a lelet megtalálásának a helye, valamint a kora is arra utal, hogy a mintát a kagylóhéjra egy régebbi emberi ős, a Homo erectus készíthette.

Felfedezték a világ legősibb művészeti alkotását.
Felfedezték a világ legősibb művészeti alkotását.

A felfedezés, amely Stephen Munro szerint újraírhatja az emberi történelmet, 2007-ben történt, amikor a kutató kagylóhéjakról készített digitális fotókat. Később újra elővette a maradványokat, és akkor fedezte fel a vésett geometriai mintát az egyik kagylóhéjon.

A tudós szerint az ilyesfajta vésések az ismert régészeti feljegyzések szerint a világon máshol csak 130 ezer évvel ezelőtt bukkantak fel.

Stephen Munro azt is hozzátette, hogy a lelet alátámasztja azt az elméletet, miszerint a korai emberek nem füves vidékeken folytattak vadászó életmódot, hanem a tenger mellett éltek és kagylókkal táplálkoztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

24 nyelv halhat ki Európában

A kihalófélben lévő nyelvek listáját a lív nyelv livóniai dialektusa vezeti. Tovább olvasom