Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Fagyálló vérük volt a mamutoknak

A mamutoknak "fagyálló" vérük volt, hogy a hidegben is el tudja látni testüket oxigénnel - idézte a Nature Genetics című folyóiratban vasárnap megjelent tanulmányt a BBC hírportálja.
A kutatók megállapításaikat a gyapjas mamut hemoglobinjának vizsgálatából vonták le. A vérben lévő hemoglobin fehérje feladata, hogy az oxigént a test sejtjeihez szállítsa, a hideg azonban általában gátolja azt a képességét, hogy leadja az oxigént.

A kutatók három, több tízezer éve élt szibériai mamut DNS-molekuláiból származó, hemoglobint kódoló gének felépítését határozták meg. A megállapított DNS-szekvenciát eztán RNS-molekulává alakították át, majd beillesztették egy E. coli baktériumba. A baktérium ezután hitelesen legyártotta a mamutfehérjét.

A mamutoknak fagyálló vérük volt, hogy a hidegben is el tudja látni testüket oxigénnel.
A mamutoknak fagyálló vérük volt, hogy a hidegben is el tudja látni testüket oxigénnel.

"Az eredményként kapott hemoglobin molekulák nem különböznek attól, mintha visszamentünk volna az időben és vérmintát vettünk volna egy valódi mamuttól" - magyarázta Kevin Campbell, a kanadai Manitobai Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Az "újraélesztett" mamutfehérje elemzésekor három eltérést találtak a hemoglobin molekulában, ezek nagyon alacsony hőmérsékleten is lehetővé tették, hogy a mamut vére eljuttassa az oxigént a sejtekhez. A genetikai alkalmazkodás nélkül a mamutok több energiát veszítettek volna télen, így több táplálékra lett volna szükségük.


A gyapjas mamut és a mai elefántok ősei az egyenlítői Afrika környékéről származtak, 1,2-2 millió évvel ezelőtt azonban a mamutok egy része északra vándorolt. A tanulmány szerzői szerint a mamutok most megtalált genetikai specializációja tehette lehetővé, hogy a hidegebb környezethez alkalmazkodni tudjanak.

Olvasóink írták

 • 5. franzvon 2010. május 07. 18:26
  „A Soltvadkert-Kecel-Kiskőrös Bermuda háromszögben ma is sok embernek fagyálló a vére...”
 • 4. joy 2010. május 05. 08:45
  „Sok megoldás van a gázárcsökkentésre.
  Ház hőszigetelés, napkollektor fölszerelés, fagyálló /pálinka/ fogyasztás, saját bunda növesztése, táli álomra bevackolás...
  Aki barlangba él, mindjárt megoldotta a nyári klimatizálást is, áram sem kell hozzá, pláne, ha ultrahang füleket növeszt még lámpa sem szükségeltetik.”
 • 3. tarkan 2010. május 05. 06:20
  „Egyetértek az egyes hozzászólóval,a jövő ez lesz egy átfogó genetikai mixtúra és fagyállók leszünk,kvázi jöhetnek a gázosok a kisstilű előre megfontolt aljas haszonszerzésből elkövetett ársrófjukkal,mi birni fogjuk ők meg mehetnek....vattacukorárusnak:::))))))”
 • 2. demeterkornel 2010. május 03. 14:24
  „Ősszel azért nem ártott ellenőrizni a fagyálló szintet, és ha szükséges volt, után kellett tölteni egy kicsit. Viszont volt hozzá ajándék alvázvédelem.

  A belinkelt videó különösen jó! Olyan ... tudományos!”
 • 1. reagens 2010. május 03. 13:24
  „Ilyen gázárak mellett hasznos lehet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Joszip Broz Tito 30 éve halt meg

Harminc éve, 1980. május 4-én halt meg Joszip Broz Tito, Jugoszlávia elnöke. Halála után 11 évvel … Tovább olvasom