Délmagyar logó

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 26°C Még több cikk.

Hihetetlen dolog derült ki a trópusi erdőkről

A trópusi erdők több szenet bocsátanak ki, mint az amerikai gépkocsipark.
A trópusi erdők több szenet bocsátanak ki évente, mint az Egyesült Államokban lévő összes személygépkocsi és teherautó - derítették ki amerikai kutatók 12 év műholdfelvételeit és terepméréseit elemezve.

A Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a trópusi erdők szénkibocsátásának majdnem 70 százaléka abból ered, hogy az erdők egyre rosszabb állapotba kerülnek.

"Ha elejét akarjuk venni annak, hogy a globális hőmérsékletek veszélyes szintekre emelkedjenek, drasztikusan csökkenteni kell a szénkibocsátást és növelni kell az erdők képességét arra, hogy elnyeljék és tárolják a szenet" - hangsúlyozta Alessandro Baccini, az amerikai Woods Hole Kutatóközpont tudósa.

A trópusi erdők kulcsszerepet játszanak a globális felmelegedés elleni harcban, mivel fotoszintézissel elnyelik a szenet. Ám maguk is szenet bocsátanak ki, amikor felégetik az erdőket, vagy a kihalt fák rothadnak.

A szén-dioxid-kibocsátás 10-15 százalékáért világszerte az erdők kivágása a felelős. Az erdőkivágás kettős kárt okoz, mivel a rothadó fák szenet termelnek, és nem képesek tárolni azt" - magyarázta Baccini.

"A trópusokon mindenhol szelektív fakivágások folynak, vagy a kisbirtokosok kivágják a fát fűtés céljára. Egy-egy helyen ez viszonylag kismértékű, de ha nagy területeken összeadjuk, akkor jelentőssé válik" - mondta Wane Walker, a tanulmány társszerzője.

Az erdőirtással és az erdők állapotának rosszabbodásával összefüggő szénkibocsátásból eredő kár minden kontinensen meghaladja az erdők jelentette hasznot - vélik a szakemberek.

Tanulmányuk szerint Latin-Amerika, a világ legnagyobb esőerdejének, az Amazonasnak az otthona felelős a szénveszteség 60 százalékáért, míg az afrikai kontinens 24 százalékért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz lehet a függetlenedők sorsa: Koszovó rossz példa az elszakadni vágyó katalóniának

Nehéz lehet a függetlenedők sorsa: Koszovó rossz példa az elszakadni vágyó katalóniának
Spanyolország egyik tartománya, Katalónia népszavazást írt ki vasárnapra. A tét: elszakadni az anyaországtól. Legalábbis szerintük. Tovább olvasom