Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Kitörhet a Fudzsi egy jelentős földrengés esetén

A japán kutatók az elmúlt 10 ezer év kitöréseit tanulmányozva jutottak erre a következtetésre.
Japán legmagasabb hegye, a szent helyként tisztelt és nemrég az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Fudzsi vulkán ismét kitörhet egy jelentős földrengés esetén - állapították meg kutatók.

Az AIST japán kutatóintézet munkatársai közölték, hogy a hegy gyomrában a legutóbbi, 1707-ben bekövetkezett kitörés óta folyamatosan gyűlik a magma, egy komolyabb földrengés pedig olyan töréseket okozhat a vulkánon belül, amelyek súlyos kitöréshez vezethetnek.

A kutatók az elmúlt 10 ezer év kitöréseit tanulmányozva jutottak erre a következtetésre. Állításuk szerint a legutóbbi kitörést is két jelentős, 1703-ban és 1707-ben bekövetkezett, a Richter-skála szerint nagyjából 8-as erősségű földrengés okozta.

A félelmek szerint egy, a Nankai-árok mentén bekövetkezendő földrengés a Fudzsi kitöréséhez is vezetne.

A Nankai-árok a Japán központi részét alkotó Honsú-szigettől délre húzódik, mintegy 900 kilométer hosszúságban. Egyes számítások szerint egy, a Nankai-árok mentén bekövetkező 9-es erősségű földrengés a japán állami költségvetés kétszeresére rúgó kárt okozna, a Fudzsi esetleges kitörését nem számítva.

A Nankai-árok mentén átlagosan 100-150 évente következik be 8-asnál erősebb földmozgás, a legutóbbi ilyen 1964-ben volt. A legutóbbi súlyos vulkánkitörés pedig 1914-ben történt Japánban, amikor a Kjúsú szigetének déli részén található Szakuradzsima-vulkánból kiszabaduló láva egy egész félszigetet hozott létre.

Olvasóink írták

  • 1. Légiós 2013. július 22. 17:00
    „ugylátszik bünhödnie kell a sok japcsinak a megölt megkinzott állatokért elégtéttelt vesz a természet cápa uszony leves levágja a kis sárha halász a cápa uszonyát és visszadobja meghalni a cápát undoritok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcezer éve már trágyáztak Európában

Európa első földművesei jóval kifinomultabb technikákat alkalmaztak a növénytermesztésben, mint azt eddig vélték a szakemberek. Tovább olvasom