Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Ma lenne 80 éves Jurij Gagarin

A világ első űrhajósa 1934. március 9-én született, de mindössze csak 34 évet élt.
Egykori fiatalsága helyszínén is megemlékeztek Gagarinról

Oroszország több településén emlékeztek vasárnap, születésének 80. évfordulóján Jurij Gagarinra, aki Szaratovban töltötte fiatalságát, ipari technikumi éveit és ott tanult meg repülőgépet vezetni. A Moszkvától délkeletre fekvő Volga-menti nagyvárosban 25 ezer ember vett részt a szabadtéri ünnepen.

Jurij Gagarin Szaratovban tette meg az első lépéseit az űrrepülés felé. A repülősklubból a hadseregbe lépett és vált vadászpilótává, ahogy erről a Rosszija Kultúra nevű orosz állami televíziós csatornán vetített dokumentumfilmben megemlékeztek. A Pervij Kanal tévécsatorna egy 2013-ban készült televíziós életrajzi filmet vetített Gagarinról születésének 80. évfordulóján.

A világ első űrhajósának repüléséről egy szemtanú emlékezett Szaratovban az egyik orosz hírügynökségnek.


"Elvileg tudtuk, hogy műszakilag minden készen áll, mégis feszültek voltunk. Hiszen addig a napig (1961. április 12-ig) annyi kudarc történt az űrben: ebek pusztultak el, műszaki balesetek voltak. Amikor azonban egy héttel a fellövés előtt megjöttek az űrhajósjelöltek (a bajkonuri űrkikötőbe), hogy megismerjék az állomást, nem láttam félelmet a szemükben. Csak vidámságot és kíváncsiságot" - emlékezett vissza Jurij Gagarin 80. születésnapján az első űrhajós repülésének előzményeire Vlagyimir Luzicskin, a bajkonuri űrkikötő egykori munkatársa.

A szakember elmesélte, hogy az űrhajósjelöltek első csapatából két emberre emlékszik a legjobban: Pavel Popovicsra, aki a legnagyobb mókamester volt, és German Tyitovra, aki a legkomolyabb és a legcsendesebb volt közöttük. "Gagarin olyan volt, mint a többiek: vidám, vékonyka, alacsony termetű. Azt, hogy éppen ő fog repülni, csak 24 órával a start előtt tudtuk meg. Mindenki rettenetesen izgult, de amikor Jura (Gagarin) kimondta azt a történelmi szót, hogy: gyerünk!, nyugalom szállt ránk és megértettük, hogy minden rendben lesz" - idézte fel Luzicskin.

Gagarin 1961. április 12-én a Vosztok-1 típusú egyszemélyes űrhajóval moszkvai idő szerint 9 óra 7 perckor startolt Bajkonurból, s 1 óra 48 perc alatt megkerülte a Földet.

Szaratovban a volt ipari technikum és a helyi állami egyetem is a tragikusan korán elhunyt orosz nemzeti hős, Jurij Gagarin nevét viseli.

Ma lenne 80 éves Jurij Gagarin

Jurij Gagarin szovjet repülőtiszt, a világ első űrhajósa 80 éve, 1934. március 9-én született.

Jurij Alekszejevics Gagarin a Szmolenszk melletti Klusino faluban, egy parasztcsaládban született. Az ipari technikum után a munkásfiatalok repülőklubjában szeretett bele a repülésbe. 1957-ben első osztályú minősítéssel avatták pilótává, két évvel később jelentkezett az űrkutatási programba, s háromezer vetélytárs közül választották ki.


1961. április 12-én Gagarin a Vosztok-1 típusú egyszemélyes űrhajóval moszkvai idő szerint 9 óra 7 perckor startolt Bajkonurból, s 1 óra 48 perc alatt megkerülte a Földet. A legenda szerint az űrhajózási állami bizottság a rajt napjának reggelén German Tyitovot jelölte ki űrhajósnak, de Nyikita Hruscsov, az SZKP főtitkára bekérette a jelöltek tablóját és a fotogénebb Gagarint választotta. Az út során Gagarin jól érezte magát, ceruzával jegyzetelt a fedélzeti naplóba, illetve benyomásait magnetofonra mondta.

Útja után Gagarint ezredessé léptették elő, megkapta a Szovjetunió Hőse címet és a Lenin-rendet. Beutazta az egész világot, 1961-ben Magyarországon is járt. Mindenhol a legfelsőbb állami vezetők fogadták, kitüntetéseket kapott. Nevét a Hold túlsó oldalán lévő kráter is őrzi, és ásványt is neveztek el róla. Gagarint minden "veszélyes" tevékenységtől, még az autóvezetéstől is eltiltottak, és egyedül sehová sem mehetett. Előbb a szovjet űrhajósok egységének parancsnoka, majd a később róla elnevezett kiképzőközpont parancsnokhelyettese lett, s tagja volt a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának is.

1968 februárjában repülőmérnöki diplomát szerzett, s ismét repülhetett vadászgépen. Március 27-én rossz időjárási viszonyok közepette szállt fel először egy tapasztalt pilóta társaságában. A MiG-15-ös vadászgéppel végrehajtott gyakorlórepülés közben azonban gépük lezuhant. A roncsokat a vlagyimiri terület egyik falujának, Novoszelovónak a határában találták meg.

Gagarin halálával kapcsolatban a legkülönfélébb pletykák keltek szárnyra: egyesek szerint depresszióba esett, inni kezdett és ittasan, engedély nélkül szállt fel, mások szerint űrkísérlet vagy közúti baleset áldozata lett, felrobbantották, lelőtték, öngyilkos lett, túlélte a balesetet, de plasztikai műtétet hajtottak rajta végre és zárt intézetbe csukták. A hivatalos jelentés szerint a gép egy másik repülőgép okozta turbulencia miatt dugóhúzóba került, s bár ebből sikerült kijutnia, a becsapódást nem lehetett elkerülni.

Gagarin mindössze 34 évet élt. Útja a világűrben mindenképpen új korszakot nyitott az emberiség történelmében, emlékére 1962 óta április 12. az űrhajózás napja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A malária további terjedését okozhatja az éghajlat melegedése

A malária (régies nevén: váltóláz) az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett kórokozók által kiváltott betegség. A világon népbetegségnek számít, főleg trópusi vidékeken fordul elő. Tovább olvasom