Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Merész hősök a magasban - a Ground Zero építői

Több száz méteres szédítő magasságban sétálnak a Ground Zero építőmunkásai az acélgerendákon. Lépteik könnyedek, mintha csak a parkban sétálnának. Merészek és magabiztosak, akárcsak őseik, akik 1932-ben egyensúlyoztak a város fölött a Rockefeller Center építésekor.
Ha megéheznek, leülnek a gerendára, és lábukat a város fölött lóbálva fogyasztják el szendvicseiket, miközben alattuk apró hangyaemberkék mászkálnak, és a sugárutakon hömpölyög a forgalom.

A 2001-es New York-i terrortámadás óta a World Trade Center épületének helyén tátongó Ground Zeróra többféle építményt terveztek, mind Amerika erejét hivatott jelképezni. Az építkezés – amelynek során megszületik a szeptember 11 emlékmű, a közlekedési csomópont és az új, gigantikus felhőkarcoló – a gazdasági válság okozta pénzhiány miatt 16 hónapra leállt, de most újra elindult.

Több száz méteres szédítő magasságban sétálnak a Ground Zero építőmunkásai az acélgerendákon. Fotó: AP
Több száz méteres szédítő magasságban sétálnak a Ground Zero
építőmunkásai az acélgerendákon. Fotó: AP

Négy karcsú torony tör majd az égbe az egykori World Trade Center helyén, igaz, az egyik megépítése várhatóan csúszik a többi háromhoz képest.

A 64 emeletes épület várhatóan 2013-ban készül majd el – ha a beruházók elő tudják teremteni a most még hiányzó 300 millió dollárt.

A 2001-es New York-i terrortámadás óta a World Trade Center épületének helyén tátongó Ground Zeróra többféle építményt terveztek. Fotó: AP
A 2001-es New York-i terrortámadás óta a World Trade Center épületének helyén tátongó Ground Zeróra többféle építményt terveztek. Fotó: AP

– Az, hogy az építkezést folytathatjuk, nagyszerű hír New York számára. Ösztönzően hat a gazdaságra, hiszen rövid időn belül több ezer villanyszerelőnek, üzemi mérnöknek adhatunk munkát – mondta Michael Bloomberg polgármester. – Sokáig és nagyon sokan gondolták úgy: a Ground Zerón soha nem fogunk újabb épületet emelni. De azt hiszem, a tények mindenkit meggyőznek az ellenkezőjéről.

Olvasóink írták

 • 4. tarkan 2010. április 08. 08:21
  „Volt alkalmam ilyen melót végezni,de már vagy husz esztendeje,ma már nem mennék fel akkor sem ha kergetnének::)))”
 • 3. liongate 2010. április 07. 07:55
  „Ja amúgy próbáld ki biztosítókötéllel is,hidd el,nem sok ember sétálna lazán végig,okoskodni könnyű!Mellesleg attól még simán meghalhat,rázuhan valami stb”
 • 2. flexsnake 2010. április 06. 14:19
  „Nem többszáz, a másik meg hogy mindegyiken ott lóg a biztosítókötél. Amit a cikk ügyesen ki is kerül :D
  Fél alkarnyi vastag rugalmas kötél. Az alsó képen a felső embernél látszik is. Egyébként nem rosszul keresnek :)”
 • 1. szatyi 2010. április 06. 14:02
  „64 emeletes épület = többszáz méter?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvét a nagyvilágban - képriport

Jézus feltámadását, a tavaszt ünnepeljük húsvétkor. Képes beszámoló a világ minden tájáról: ki hogyan készül az ünnepre? Tovább olvasom