Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Ókori szfinxek után kutatnak régészek Kalifornia partjainál

Ókori szfinxeket tárnak fel régészek Kalifornia állam homokos tengerpartján Guadalupe közelében.
Ókori szfinxeket tárnak fel régészek Kalifornia állam homokos tengerpartján Guadalupe közelében - a szakemberek nem műkincsek, hanem gipszből készült tárgyak után kutatnak, a Tízparancsolat című film látványos díszleteit akarják visszahozni az enyészetből.

Több mint 90 évvel ezelőtt Cecile B. DeMille legendás amerikai rendező 21 óriás szfinxet és egy templomot emeltetett a térségben a Tízparancsolat című filmjének korhű forgatásához. Amikor 1923-ban a film elkészült, a stáb levonult hátra hagyva az Egyiptomot ábrázoló díszleteket.

Két éve régészek kezdtek kutatni a térségben és megtaláltak egy szfinxet, de elfogyott a pénzük a feltáráshoz. A szfinx fejét kiemelték a homokból és a közeli látogatóközpontban állították ki. Most a törzsét akarják kiásni a homokból. Az elmúlt években a szél alaposan kikezdte a törzset, amelyet nehéz lenne helyreállítani. A szél ugyanakkor feltárta egy másik szfinx lábfejét és lábát - olvasható a Los Angeles Times című amerikai napilapban.

"Az életben egyszer adódik egy ilyen feltárási hely. Szerte az országban dolgoztam régészeti lelőhelyeken, és úgy gondolom, ilyen csak Kaliforniában történhet meg" - idézte a lap M.Colleen Hamilton régészt, a feltárások irányítóját.

A második szfinxnek ugyanakkor hiányzik szinte az egész feje, de a régészek azt remélik, hogy szinte érintetlen törzsét a korábban feltárt fejjel együtt állíthatják majd ki.

A film és készítői iránti tiszteletből a mezőgazdasággal foglalkozó Guadalupe lakói az elmúlt évtizedekben nem bántották a díszleteket, pedig tudták, hogy ott vannak karnyújtásnyira - mondta Shilrey Boydstun, a helyi történeti társaság tagja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közelebb kerültek kínai kutatók a jóslócsontok titkaihoz

A teknőspáncélokon és csontokon talált feliratok a kínai írásbeliség fontos - első - bizonyítékai. Tovább olvasom