Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Új szigete van Németországnak

Az Északi-tengerből kiemelkedett homokzátony területe 13 hektár, és 26 kilométerre van Schleswig-Holstein tartomány tengerpartjától.
Új szigete van Németországnak: az Északi-tengerből kiemelkedett egy homokzátony. Területe 13 hektár, és 26 kilométerre van Schleswig-Holstein tartomány tengerpartjától.

A földdarabka nem egyik napról a másikra bukkant fel, hanem immár 10 éve formálódik, bár ez is igen zsenge "földtörténeti" kor. Fiatalsága ellenére máris félszáz növényfajtának és jó pár tengeri madárnak - főként sirálynak - ad otthont.

Homokzátonyok rendre kialakulnak ki a német parthoz közeli sekély vizekben, ám azok nemigen élik túl a téli viharokat, a vad szelek elsöprik őket. Az új sziget azonban életképesnek bizonyul, 4 méter magas pontjai is vannak, növényzete pedig - főként fűfélék - "összetartó": gyökérzetükkel akadályozzák a talajeróziót.

A sziget mindazonáltal lehet, hogy mégsem lesz hosszú életű. Az utóbbi évtizedben csak néhány erős vihar tombolt a környékén, ám egy igazán pusztító erejű eltörölheti viszonylag nagy mérete ellenére is - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita tárgya, hol történt pontosan a hastingsi csata

Több brit történész el akarja "mozdítani" a hastingsi csatateret: megkérdőjelezi, hogy valóban azon… Tovább olvasom