Hofi Géza kedvence és a zombori aranycsapat

Csongrád megye - 100 év, 100 történet – a május 22-én jubiláló Délmagyarország hűséges olvasóit, előfizetőit, ismert megyei polgárokat és a laphoz ezer szállal kötődő munkatársakat sorozatunkban arra kérjük: meséljenek el egy-egy élményt, történetet, amely a 100 esztendős laphoz kapcsolódik.

R. Tóth Gábor

– Én mindent megírtam – vallja Bagaméry László újságíró. 1969 márciusában lépett be először a szegedi Sajtóház kapuján, dolgozott a Csongrád Megyei Hírlapnál, a lila Reggeli Délvilágnál, 21 évet pedig a Délmagyar- országnál húzott le. A fenti mondat alátámasztására két történetet elevenített fel. – 1973-ban felmentünk egy sajtótájékoztatóra az MLSZ-be. Az elnök, Kutas István kijelentette: a futballisták és hozzátartozóik nem üzemeltethetnek tovább gebinben üzleteket, vendéglőket. Annyit még odalökött rágógumizás közben: ezt meg ne írjuk. A cikkem A gebin alkonya címmel jelent meg. Botrány lett belőle, etikai bizottság elé rendeltek. Azzal védekeztem: Kutas nem indokolta meg, miért nem lehet közölni. A testület nekem adott igazat
– meséli „Baga", aki két évvel később a Szegedre látogató Hofi Gézával készített interjút. – „Politikai misszió, amit csinálok" címmel jelent meg a cikk. Kicsivel később a lap főszerkesztője, F. Nagy István részt vett a Mikroszkóp Kabaré estjén. Hofi Délmagyarral a kezében lépett színpadra. Már kezdték is zrikálni Pistát: na, ugyan mit írt az újság? Hofi azonban ezt mondta: ez az első lap, ami azt hozza le, amit nyilatkoztam. Olvassák önök is!

Dudás Zita tekintélyes Délmagyarország-archívummal rendelkezik.  Fotó: Karnok Csaba

Dudás Zita tekintélyes Délmagyarország-archívummal rendelkezik.
Fotó: Karnok Csaba

Fodor Bálint 1997 óta gyűjti és fűzi le a hétfőnként megjelenő A dél sportja melléklet azon oldalait, amelyeken a kiszombori futballcsapat eredményei olvashatók. – Sok barátom futballozott itt, én magam sosem játszottam a csapatban, de mindig próbáltam segíteni a fiúknak – meséli a 45 éves férfi. – Azért kezdtem el gyűjteni a tudósításokat, hogy biztosan emlékezzünk minden részletre. Most készül a második kötet Makón – meséli Fodor Bálint, akinek gyűjteményében minden benne van, ami az elmúlt 13 évben megjelent a gárdáról. Egyszer került komoly veszélybe a misszió: hónapokon keresztül eltűnt postaládájából az újság – mindig csak a hétfői. Kiderült, egy rossz anyagi helyzetű helyi drukker csente el a lapot hajnalonként, hogy értesülhessen kedvenc együttese eredményeiről. Végül tisztázták a helyzetet Fodor Bálinttal – aki a zombori aranycsapatnak (2002 és 2005 között 3 aranyérem) és sikeredzőjének, Kutasi Lászlónak még indulót is íratott. Ezt zengték minden bajnoki elsőség után.

Bagaméry László munkáját Hofi is elismerte. Fotó: Veréb Simon

Bagaméry László munkáját Hofi is elismerte.
Fotó: Veréb Simon

Tekintélyes archívummal rendelkezik immár Dudás Zita, a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub harmincszoros magyar, kétszeres Európa-bajnok és kétszeres vb-második búvárúszója is. – Egy kis füzetbe gyűjtöm a rólam és úszótársaimról megjelent újságcikkeket, szépen beragasztva, rendszerezve. A fiókomban tartom a füzetet, néha belelapozgatok. 8–9 éves lehettem, amikor először szerepeltek az eredményeim a Délmagyarban. Nagymamám a mai napig félreteszi a cikkeket, „Zitukám, emlékbe" – mondja. Legalább nekem is lesz mit megmutatnom az unokáknak – meséli a sérült térde miatt jelenleg egy-másfél hónapos pihenőre kényszerülő sportoló, akit lapunk és a delmagyar.hu olvasói tavaly a megye legszexisebb sportolónőjévé választottak. Rengetegen gratuláltak neki, egy rajongója például azt üzente: a köztudottan édességmániás lány kedvéért szívesen csokiba mártaná az egész testét. Úgy tudjuk, ez a lubickolás elmaradt – nem úgy, mint az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben, ahol tavaly nyáron a Szépek szépe verseny háziasszonyaként csobbant, műsort vezetett és bulizott lapunk szépségeivel.

Ossza meg történetét!

Kérjük kedves olvasóinkat, előfizetőinket: osszák meg velünk élményeiket, történeteiket! Rendszeresen jelentkező rovatunkban és a delmagyar.hu-n is bemutatjuk a beérkezett sztorikat. Jelentkezni a 62/567-817-es telefonszámon, ügyfélszolgálatainkon és a [email protected] e-mail címen is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!