Tótka Sándor megcsinálta

2021.08.06. 11:26

Újabb érmeket akaszthattak a nyakukba a magyar kajakosok Tokióban

Tótka Sándor az első magyar olimpiai aranyérmes lett férfi kajak egyes 200 méteren, Csipes Tamara pedig nem sokkal lemaradva az első helyezettől ezüstérmet szerzett K–1 500 méteren.

T.A.

Megérdemelte. Rengeteg tudatos munka van az olimpiai bajnok Tótka Sándor sikere mögött. Fotó: Tumbász Hédi/MW

Egy arany- és egy ezüstérem volt a magyar kajakosok termése a tokiói ötkarikás játékok csütörtöki napján, amelyen hajnalban Tótka Sándor olimpiai bajnoki címet szerzett, míg Csipes Tamara az ezüstérmet jelentő második helyen ért célba.Izgalmas versenyt hozott az olimpián a japán fővárosban utoljára látható férfi kajak egyes 200 métere, amely a következő, Párizsban tartandó viadalon már nem lesz benne az ötkarikás számokban. Tótka Sándor pedig megragadta az alkalmat, hogy a sprinttáv első és utolsó magyar aranyérmesévé váljon. Bár az olasz Manfredi Rizza egészen a végéig szorosan mögötte haladt, végül nem volt képes megelőzni, így Tótka rajt-cél győzelmet aratott. Ugyanezen számban volt még érdekelt Csizmadia Kolos is, aki lemaradt a dobogóról, negyedikként ért célba.

– Nem tudom felfogni, mi történt! Próbáltam a saját versenyemre fókuszálni. Keresem még a szavakat. Rióban nem jött össze az érem, de az élet az egyenlőre törekszik, így most sikerült. Rengeteg tudatos munka van az aranyérem mögött. A feleségemmel is sokat beszéltem arról, hogy mit lehet tenni, hogy jobb legyek – fogalmazott az M4 Sportnak Tótka a versenyt követően.

Megérdemelte. Rengeteg tudatos munka van az olimpiai bajnok Tótka Sándor sikere mögött. Fotó: Tumbász Hédi/MW

A férfiak mellett a női mezőnyben is született egy fényes siker: Csipes Tamara másodikként fejezte be a kajak egyes 500 méteres futamát. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportoló nagy csatát vívott az aranyért, amelyet végül az új-zélandi Lisa Carrington szerzett meg.

– Ez most óriási lehetőség volt nekem, mert korábban sokszor Danuta mögött végeztem. A harmadik helynek is örültem volna, de ez… Olyan tökéletes pálya volt! Éreztem, hogy közel vagyok Carringtonhoz, viszont nem mertem gyorsabban menni, nehogy elfáradjak a végére – nyilatkozta az ezüstérmes. A női kajak egyesek 500 méterén született még egy magyar 4. hely, Kozák Danuta a dán Jörgensen mögött maradt le az éremről.

Az MVM Szeged kajakosa, Nádas Bence és az algyői Kopasz Bálint ezúttal szintén lecsúszott az éremszerző helyekről, 4.-ként zártak a férfi kajak kettes 1000 méteren, míg Béke Kornél és Varga Ádám párosa ugyanitt a 12. lett. Hajóba szálltak kenusaink is, a női egyes 200 méterén Balla Virág a 9., míg Takács Kincső a 14. helyen fejezte be a futamot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!