A hónap könyve

2007.01.19. 15:19

Száraz Miklós György: Magyarország csodái (esszéalbum)

Mesék, legendák, rejtélyek, kincses csodák, csodálatos emberek. A história mindig titokzatos és rejtélyes.

* Milyen volt Mátyás híres Corvina-könyvtára, s vajon milyen ember lehetett a kivételes tehetségű uralkodó?
* Mikor, kinek készülhetett, milyen tudást rejthet a magyar Szent Korona?
* Mi a magyar kocsi, a székelykapu, a tokaji bor, a szabolcsi földvár, a veleméri templom naphoz igazított freskó-kalendáriumának titka?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyarország csodái című kötet, melyet 2003-ban Fitz József-díjjal tüntettek ki.

„Mi a csoda? A természet, az emberi tevékenység olyan alkotása, amely rendkívüliségével ámulatba ejt. Mi a rendkívüli? Ami nagyszerű és pompás. Különösen nagy, vagy kimondhatatlanul szép"- írja bevezetőjében a szerző, és szépírói tehetségét megcsillantva elkápráztat bennünket sziporkázó mesélőkedvbe öntött műveltségével.
„Esszészerű, lírai képeskönyv: a régi Magyarországról ránk hagyományozódott csodálatos kincs - iparművészeti vagy építészeti remek, természeti tünemény - eredetét, történetét firtatja." Olvasmányosan szól a történelemről, olykor drámai feszültséget keltve, máskor költőien, de mindig érdekfeszítően.

A fejezetek között igazi csodákra bukkanunk, természeti csodákra, mint a Baradla-cseppkőbarlang, a Hortobágy, Tokaj, a Gellért-hegy. Képzőművészeti remekekre, mint MS Mester: Mária látogatása Erzsébetnél, a szárnyasoltárok, a garamszentbenedeki úrkoporsó, a Szent Korona, a budavári gótikus szoborgaléria, a Feszty-körkép, a Kolozsvári testvérek Szent György-szobra, a honfoglalás kori tarsolylemezek. A késmárki evangélikus fatemplom, a mezőcsávási harangláb, a veleméri Szentháromság-templom, valamint az erdélyi templomerődök szerepelnek a kötetben. Ott sorakoznak a könyvek, a Corvinák és a Képes krónika és a térképek közül Lázár deák Magyarország térképe. „Kincs a jól válogatott könyvtár, a cseppkőbarlang köve, csillogó tava, kristálytiszta levegője. Kinccsé lesz bármi, ami nélkülözhetetlen és fogyóban van."

„Ezek a csodák csak darabkák. Maradékok. Néhány faragott kő, egy-egy színes cserép az elsüllyedt katedrálisból, a Szepességtől az erdélyi Király-földéig, Máramaros havasaitól az Adria partjáig elterülő középkori Magyarországból."

Csontváry Kosztka Tivadar két festménye, a Baalbek és a Selmecbánya szinte keretbe foglalja a kötet tartalmát, mindazt, ami szívünknek kedves, hazánk csodálatos tájait, értékeit.

Az Ünnepi Könyvéten vendégünk lesz Száraz Miklós György író, akinek sokszínű irodalmi tevékenységét szeretnénk bemutatni.
A szerző eddig megjelent kötetei:

* Emléklapok a régi Magyarországról (album, 1991)
* Az Ezüst Macska (regény, 1997)
* Lovak a ködben (regény, 2001)
* Menyasszonyfátyol (regény, 2001)
* Magyarország csodái (album, 2002)
* ˇ O Santo Domingo! (regény, 2003)

Fejérné Pintér Veronika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!