A hónap könyve

2008.09.23. 12:01

Vasváry Ödön: Magyar Amerika

Az amerikai magyarság történetét kutató, Szegedről elszármazott Vasváry Ödön írásait tartalmazó könyvet ajánlja a Somogyi-könyvtár, a szerző születésének százhuszadik évfordulója alkalmából.

Ki volt Washington magyar ezredese, Edison magyar munkatársa, kik voltak Lincoln magyar tábornokai és kik alapították az egyik legrégebbi magyar települést Amerikában? Mindez és még számos további amerikai magyar történet, egyéni sors rajzolódik ki Vasváry Ödön Magyar Amerika című kötetéből (Somogyi-könyvtár, 1988). Az amerikai magyarság több mint négy évszázados történetébe betekintést adó írások öt fejezetre osztva olvashatók. Csillag András bevezetőjében Vasváry Ödön (1888-1977) református lelkész életútjával és munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az Alsóvároson 1888. október 18-án született kutató életének nagyobbik felét az Egyesült Államokban töltötte. „Amikor 1914 nyarán hajója a fiumei kikötőből kifutott, még nem tudta, hogy már csak látogatóba fog hazatérni Magyarországra és szeretett szülővárosába, Szegedre." Az első világháború kitörése miatt, az eredetileg két éves kiküldetés élete végéig tartott.

Lelkészi tevékenysége mellett az 1920-as években kezdte el gyűjteni és kutatni az amerikai magyarokra vonatkozó adatokat. Egyedülálló gyűjteményt hozott létre: „Igyekezett átfogni a magyar-amerikai kapcsolatoknak, különösen az amerikai magyarságnak teljes történetét, a 16. századi Budai Parmenius István útjától kezdve szinte a jelenig."


Az öt kötetet kitevő mintegy ezer cikkből közreadott írásokat Tóth Béla válogatta, Gyuris György szerkesztette. Az összeállítás az amerikai magyar múlt elfeledett emlékeit idézi föl. Külön rész foglalkozik Kossuth Lajos tengerentúli útjával. Számos évfordulóról is megemlékezik, többek között a Kossuth-emigráció és az amerikai magyar újságírás centenáriumáról.

Vasváry Ödön gyűjteményét és a kötet alapját képező ezernél is több írását 1978 óta őrzi a Somogyi-könyvtár, amely október végén kiállítással emlékezik meg az amerikai magyar kutató születésének százhuszadik évfordulójáról.

Kórász Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!