Magyar Közút Zrt

2021.03.11. 07:29

Súlyosabban büntethető, aki közutasra támad

Március elsejétől közfeladatot ellátó személynek minősülnek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ellenőrei. Ez azt jelenti, hogy aki munkájuk közben bántalmazza, erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza vagy intézkedésre kényszeríti őket, akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Munkatársunktól

20210108 Kaposvár A Magyar Közút munkatársai, a kátyúkba tették a bitumenes aszfaltkeveréket, amelyet egy kézi szerszámmal döngöltek le. Ebben az időben hideg csak nagyobb kátyúkat javítanak. A téli időszakban ha száraz a burkolat és a hőmérséklet 0 fok feletti, akkor ez ideiglenes, hidegaszfaltos technológiával tudják betömni a kátyúkat. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert (illusztráció)

Rendszeresen megtámadják a Magyar Közút munkatársait, mi­­közben a munkájukat végzik. A Magyar Közút 2019-ben készített egy belső, reprezentatív felmérést, amelyet 1480 utakon dolgozó közutas szakember töltött ki. Eszerint a szakemberek 88 százalékát, vagyis a felmérésben részt vevő, több mint 1300 embert sértegették már szóban. A türelmetlen autósok rendszerint trágár kifejezésekkel illetik őket.

Dobálják őket

A válaszokból kiderült, hogy az úton dolgozó közutasok több mint 20 százalékát dobálták már meg autókból többek között paradicsommal, sörösdobozzal és műanyag flakonnal is. Továbbá minden harmadik közutast ledudáltak már munkavégzés közben.

Büntetőjogi védelem

Ennek vethet véget a most élet­­be lépett törvénymódosítás. Már­cius elsejétől ugyanis következményekkel járhat, ha valaki az útellenőrt vagy a kezelői ellenőrt munkája közben erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, illetve bántalmazza, hiszen az utak biztonságáért dolgozó szakemberek a Büntető törvénykönyv szerint közfeladatot ellátó személyként büntetőjogi védelemben részesülnek. A társaság bízik benne, hogy az újabb lépéssel sikerülhet visszaszorítani a verbális és fizikai bántalmazásokat.

A biztonságért felelnek

A cég szerint az útellenőrök munkája azért fontos, mert rögzítik az országos közutakon a szükséges beavatkozásokat, és a baleseti helyszíneknél is jelen vannak, bajba jutott autósokon vagy állatokon is segítenek. Télen gyorskátyúzást végeznek, de akár táblák és egyéb úttartozékok soron kívüli javításáról is gondoskodnak.

A kezelői ellenőr pedig a túlsúlyos és/vagy túlméretes tehergépjárművek ellenőrzését végzi a mérőállomásokon, illetve mobil egységekkel. Így a közlekedés biztonságára veszélyt jelentő járművet visszatarthatja a közlekedésbiztonsági kockázat elhárításáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!