Állatszépségverseny

2014.04.16. 17:01

5 eset, amit utálnak a városi kutyasétáltatókban

A tudatos kutyatartót onnan lehet megismerni, hogy szereti a környezete - így a Tükör módszer mottója. Ez a cikk nem róluk szól.

A paragrafusok

A gazda szabálysértést követ el, ha a kutyát felügyelet nélkül hagyja, vagy póráz,  szájkosár nélkül sétáltatja.

A kutyatulajdonos az állat ürülékét a közterületről köteles eltávolítani, ennek elmulasztása esetén pénzbírsággal sújtható.

Szabálysértést követ el, aki élelmiszert árusító üzletbe, közfürdő területére beengedi, vagy beviszi az ebet. (A vakvezető, és mozgáskorlátozottakat segítő kutyák kivételével).

Tilos a kutyát  játszótérre, oktatási, kulturális, szociális és ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény, valamint egészségügyi intézmény területére bevinni (állatorvosi rendelő kivételével).

Aki állatot tart, felel azért a kárért, amelyet az állat másnak okoz

A Tükör módszer családi kutyatartási etikai kódexéből az tűnik ki, hogy a gazdának kell megelőznie és megoldania a kutytartásból adódó problémákat. A kódex betartása józanul ítélő és a kutyáját irányítani képes gazdát feltételez. Ahogy lenni szokott, a valóságban a paragrafusokra is szükség van. Lássuk az utált esetek toplistáját!


5. Ágyásokba engedett kutya


A széttiport virágágyástól, ledöntött tulipánoktól nem lesz jó kedve a földszinti kertészkedő szomszédnak. Persze, nem biztos, hogy kutya csinálta a pusztítást, de mindannyian tudjuk, hogy kutyánk nem virágot szaglászni megy a zöldterületre.

Egyik olvasónk háza előtt éppen a virágágyás mellett vezet el a kutyafuttatóhoz tartó ösvény. A boldog (és elengedett) kutyák persze nem vacakolnak az úttal. Olvasónk borsot szokott hinteni az ágyás szélére, hátha ezzel a virágok kikerülésére bírhatja őket.


4. A kutyások egymás közötti konfliktusai


Ellesett párbeszédekből arra lehet következtetni, hogy kutyások között is vannak parázs beszólások. A skála széles, de itt is van felelős magatartás, ami megelőzi a marakodást. Mindenekelőtt, az engedetlen kutyát pórázon kell tartani, még inkább pedig meg kell tanulni bánni vele.

A kutyás konfliktusok mögött nem mindig van valódi ok, a kiskutyás gazdák olykor a kutyák eldurvuló játékát nézik verekedésnek. A lakótelepi néni kedves kiskutyája és a játékos, mozgékony nagykutya találkozását például élheti meg úgy a néni, mintha harci kutya támadt volna kedvencére. A kutyások között már kialakult a szokás, hogy ilyenkor az együttműködést jelzik egymásnak.

Alighanem itt is azok a legbosszantóbb gazdák, akik hatékony parancs helyett dallamosan szólítgatják a kutyát, hogy ne rosszalkodjon. Ennél sokkal vidámabb, amikor tenyérnyi kutya ront fékezhetetlenül a fegyelmezett borjúra.


3. Kiszámíthatatlan kutya póráz nélküli sétáltatása


A net tele van oktatóvideókkal, kutyanevelési tanácsokkal. Akinek nincs pénze kutyaiskolára, de szívesen foglalkozik kedvencével, az is szerez annyi tudást, amennyivel pórázon biztonságosan sétáltathat kutyát. A témában nemrég olvasónk jegyezte meg, hogy inkább azoktól a kutyásoktól kell félni az utcán, akik pórázzal sétáltatnak. Ha megfeszült pórázon közelít felénk a kutya, az nagyobb eséllyel viselkedik agresszívan, mint az elengedett, láb mögé álló állat. De emlékezzünk meg a sárkányeresztéshez is elegendő hosszú pórázon kutyát tartókról is.

Egy másik kutyás olvasónk pedig azt írja, nem is a pórázt, hanem a szájkosarat kell inkább a kutyára tennie annak, aki nem tud vele bánni. A kutyásokat is érheti meglepetés az utcán: az otthoni, viszonylag ingerszegény környezetben még engedelmes kutya, az érdekes külvilágban képes egészen másképp viselkedni.


2. A játszótéri kutyázás


Ez a tevékenység, de már a játszótér megközelítése is, azonnali haragot vált ki a szülőkből. Valószínűleg egyetlen kör sem annyira bizalmatlan a városi kutyasétáltatással szemben, mint a játszótéri anyukák. Játszótéren kutyázni egyszerűen pofátlanság.

A gyerek akkor is megijedhet, ha nem agresszív a kutya, ürülékes homokozóban pedig ki játszana szívesen? Igaz, az anyukák történeteiben szereplő ürülékek legtöbbször éjjel kujtorgó macskáktól kerülnek a játszótéri homokozóba. Az este összerágott, levizelt játékok azonban akkor is lehangolóak.


Figyelmeztető akció a skóciai Edinbourgh-ban. A felfestett szöveg: Ne csináljunk városunkból Edinbrrrrrrrr-t!

Figyelmeztető akció a skóciai Edinbourgh-ban. A felfestett szöveg: "Ne csináljunk városunkból Edinbrrrrrrrr-t!"1. Közterületen otthagyott kutyapiszok


Magyarországon egy 150 ezres városban körülbelül 2500-3000 kutyát sétáltathatnak köztereken. Ennyi kutya naponta 150-200 kilogramm ürüléket képes produkálni. Szerencsére a köztisztasággal foglalkozó szakember is megerősíti, hogy ennek nagy részét a gazdák felszedik. A járdák melletti füves területeken azonban már nem lépdelnénk magabiztosan. 

Hogy kik lehetnek ők, akikről a szabálykövető kutyasétáltatóknak is megvan a véleményük? Alighanem bárki. A derékfájós néni, aki nem hajolgat már, ölebe különben is csak kicsit piszkol. A mobilozó családfő, aki elfoglaltan egyeztet, míg kutyája ürít. A jólöltözött hölgy, aki nem azért jólöltözött, hogy kutyaszaros zacskóval keresse a kukát. A kevés utcai szemetesre panaszkodó állampolgár, aki úgy gondolja, hogy a közterület fenntartóját kell szidni, nem őt. Sosemhibás Asszony, aki mutogat a járdára, hogy "ott járnak, nem?", itt a füvön szabad.
Szóval, nem kell padokat döntögető prolinak lenni a dologhoz.


  • A kutya ürülékét minden esetben szedjük fel, és ne lépjünk az utcára erre alkalmas felszerelés nélkül!

  • Pórázon közlekedésnél a kutya ne húzzon, hosszú pórázon se kerüljön ki a látóterünkből.

  • Ha kutyánk pórázon agressziót mutat, igyekezzünk elkerülni azokat a helyzeteket, melyek a környezetünkben félelmet kelthetnek!

  • Kutyánkról a pórázt csak akkor vegyük le, ha az adott környezetben képesek vagyunk kontrollálni.

  • Semmilyen körülmények között nem veszélyeztethetjük mások testi épségét sem a kutya agressziójával, sem túlzó vehemens játékával vagy bármilyen más viselkedésével.

  • Tartsuk tiszteletben más emberek véleményét, kérését, félelmeit, akkor is, ha a mi kutyánk „nem bánt"!

  • Ne engedjük odamenni, odaszagolni a kutyát idegen emberekhez, hacsak ezt nem kérik külön!

  • Különösen vigyázzunk, hogy a kutya ne ijesszen meg gyerekeket, ők már a puszta megjelenését is fenyegetőnek érezhetik, mindig egyeztessünk a gyermek kísérőjével, mielőtt a kutyával megismerkednek, akkor is, ha a gyerek szeretné azt.

  • Soha ne engedjük kutyánkat játszótérre, virágágyásba. Ne kényszerítsük a kutyánkat olyan szituációba, ami számára kellemetlen, csak azért, hogy megfeleljünk mások elvárásainak.

  • Udvariasan utasítsuk el azokat a közeledéseket (idegen emberek, gyerekek részéről) amik kutyánknak nehezen elviselhetőek, vagy félelmetesek.

  • Kutyánk ugatása másokat zavarhat, legyünk tekinttel a környezetünkre.

  • Idegen kutya-gazda páros közeledtén hívjuk be a kutyánkat, és csak a másik gazdával való egyeztetés után engedjük oda egymáshoz a két kutyát!

  • Babakocsival, biciklivel, görkorival és egyéb járművel közlekedő embereket a kutya ne ugassa, ne akarja kergetni, ne zavarja!

  • Két kutya játékát a mi kutyánk ne zavarja meg, ha nem tud kulturáltan csatlakozni, akkor menjünk arrébb!

  • Ha a fentiek betartása ellenére kutyánk mégis valamilyen kárt okoz, ne vonjuk kétségbe saját felelősségünket, ne vitatkozzunk.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!