Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.04.15. 17:30

Az 1957-es megtorlások politikusa műtermet látogat, annó 1968 – Fotók

Annó rovatunkban Enyedi Zoltán fotóin egy olyan politikust követünk, aki még kommunista kategóriában is rossz emlékű.

Munkatársunktól

Kállai Gyula kommunista politikus műterem-látogatása Hódmezővásárhelyen az alkotóházban 1968. április 26-án

Fotó: Enyedi Zoltán. Azonosító mfmEZ61

Enyedi Zoltán 1968 tavaszán készült fotóin Kállai Gyula kommunista politikus, az országgyűlés akkori elnöke Hódmezővásárhelyen művészeket látogatott meg műtermükben. A fogadtatás természetesen a korabeli szcenárió szerint történt: Nagy Ember és kísérete egyik oldalon, a meglátogatott művészek a másikon. Az egyik képen Hézső Ferenc festőművész és a többiek testbeszéde, zárkózottan összefont karjuk többet mond el az eseményről, mint a Csongrád Megyei Hírlapban végül megjelent Enyedi-fotó, amely persze a nyílt elvtársi párbeszédet sugallta.

 

A Nagy Ember kíséretében történetesen tényleg volt egy nagy ember: Dömötör János művelődéstörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója, Hódmezővásárhely későbbi Pro Urbe díjas díszpolgára. De ő főleg takarásban látszik.

Kállai 1968. április 25-én Szegedre, majd másnap Hódmezővásárhelyre látogatott. Szegeden felavatta a Jancsó kollégiumot, meglátogatta az algyői olajmezőt, este pedig a zákányszéki művházban találkozott a falusiakkal. Másnap egy képviselői tanácskozáson kifejtette, hogy “a szocialista parlament már most is magasan fölötte áll minden polgári parlamentnek”. Vásárhelyen azután meglátogatta az Alföldi Porcelángyárat, majd a közös alkotóházban megtekintette a vásárhelyi képzőművészek készülő munkáit, s “hosszasan elbeszélgetett velük művészeti kérdésekről”. Egyszóval, mindenhez értett.

Kállai Gyula a látogatás idején már túl volt legaktívabb időszakán. A politikus a keményvonalas kommunisták közé tartozott, többek között ő volt az, akit Kádárék a snagovi (romániai) fogságban tartott Nagy Imréhez és ötvenhatos politikustársaihoz küldtek 1957-ben. Az eredmény: hazatérve Kállai tett először javaslatot Nagy Imre jogi felelősségrevonására, aminek következménye a volt miniszterelnök halálos ítélete lett. Még ugyanabban az évben, 1957 áprilisában ő oszlattatta fel a tiltakozó írószövetséget, s ugyanő függeszttette fel az újságíró-szövetség működését. 1957 tavaszán az egyházakkal szembeni megtorlást is kezdeményezte, valamint a későbbi íróperekben is része volt. 1965 és 1967 között az ország miniszterelnöke, 1967 és 1971 között a parlament elnöke volt. Egészen az 1990-es szabad választásokig maradt parlamenti képviselő. 1996-ig élt.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!