Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.05.20. 17:30

A nyári tárlat, ami nemcsak a római számok tanulására jó – Fotók, annó 1982

Annó rovatunkban Nagy László fotóin ma fiatalon látjuk újra Trogmayer Ottó régész-múzeumigazgatót a XXIII. Szegedi Nyári Tárlat megnyitóján.

Munkatársunktól

A XXIII. Szegedi Nyári Tárlat megnyitója 1982. július 25-én.

Fotó: Nagy László. Azonosító: mfmNL41

Nagy László képei a XXIII. Szegedi Nyári Tárlat megnyitójára visznek el a Horváth Mihály utcai képtárba. A szegedi nyári tárlatoknak eddigre már húszéves múltja volt: a kiállítást először 1962-ben rendezték meg. 1983-tól pedig kétévente, a Táblaképfestészeti Biennáléval váltakozva rendezik meg, vagyis tavaly az XL. (= 40.) tárlatot láthatta a közönség.

 

A nagymúltú tárlat nemcsak a római számokra tanít meg, hanem valóban minőségi képzőművészeti seregszemle volt már 1982-ben is. Ebben az évben a korábbi 17 év 82 díjazottját hívták meg, s közülük 72-en küldtek alkotásokat. alkotásaiból rendeztek kiállítást. A tarlaton Vinkler László már nem lehetett ott, képeit a Móra múzeumból állították ki. Ott volt viszont – sebtében felsorolva – Zoltánfy István, Pataki Ferenc, Szathmáry Gyöngyi, Zombori László, Novák András, Lapis András, Fritz Mihály, Benes József.

Ezen a vasárnap délutánon Trogmayer Ottó múzeumigazgató köszöntötte a közönséget. De jó fiatalon látni e bohémos csokornyakkendős régészt, aki ekkoriban már a város művelődésének egyik legjelentősebb alakja volt! Mivel 1982-ben vagyunk, a köszöntő után Kiss István Kossuth-díjas szobrászművész, az MSZMP Központi Bizottságának tagja. a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének elnöke mondott megnyitó beszédet.

A korabeli lap hozzáteszi, hogy a megnyitón ott volt dr. Székely Sándor, a városi pártbizottság titkára, Szabó G. László a megyei tanács elnökhelyettese, Papp Gyula, a városi tanács elnöke és dr. Dobóczky Károlyné, az SZMT titkára is.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!