Délmagyarország 110

2020.05.03. 17:30

Családi házak eltüntetve, épül a tarjáni VII. ütem – Fotók annó 1978

Annó rovatunkban Somogyi Károlyné fotóival ellátogatunk a tarjáni panelnegyed egyik utolsó építési ütemének helyszínére, ahol még csupa sár minden.

Munkatársunktól

Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK353

Somogyi Károlyné fotóin a Tarjáni VII. ütem panelházai épülnek. A József Attila sugárút nyugati oldalán, a Körtöltés, a Homonnai, az Ungvári, a Lőcsei és a Tölgyes utca által határolt területen 1978 tavaszán lebontották a régi családi házakat, és a sugárút mellett újabb paneleket húztak fel. A következő évben 560-an költözhettek panellakásba, a József Attila sugárút kivezető szakaszán pedig mindkét oldalt panelek foglalták el.

 

A beépítési tervet a Szegedi Tervező Vállalat készítette, és javára legyen mondva, a József Attila sugárúton a nyomasztóan szovjet típusú tízemeletesek nem egymással szemközt helyezkednek el, hanem bizonyos eltolódásban. Ahol szemközt tízemeletes volt, ott 4-5 emeletes házak épültek. Azonben, az olajos tömbházat is beleértve ez a szakasz Szeged egyik legstílustalanabb lakónegyede.

Tarjánban 1968 és 1980 között nyolc ütemben épültek fel a tömbházak. Ezek között a Csorba utca, a Hüvelyk utca, Erős János utca téglatömbházai kivételével házgyári elemekből épített panelházak készültek.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!