Délmagyarország 110

2020.09.29. 17:30

A szétszakított csanádi püspökség nagy találkozója – Fotók annó 1991

A Trianon után szétszakított történelmi Csanádi püspökség 4 püspöke találkozott 1991-ben Őscsanádon, Szent Gellért emléknapján. Gyenes Kálmán fotói.

Munkatársunktól

Erdős Béla, Sebastian Kräuter, Huzsvár László és Gyulay Endre püspökök az őscsanádi Szent Gellért templom előtt 1991. szeptember 24-én.

1991. szeptember 24-én, 4 püspök zarándokolt a hívekkel az őscsanádi Szent Gellért templomhoz. A Szent Gellért emléknap jelképes találkozóján a régi püspökség területeit négy püspök képviselte. A Délmagyarország Gyenes Kálmán fotójával a címoldalán tudósított.

A találkozó főpapi résztvevői:

Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök, akit 1987-ben nevezett ki II. János Pál pápa az egyházmegye élére. Ő a csanádi püspökség 1924-ben Szegedre költözött részét képviselte.

A vajdasági Huzsvár László, akit II. János Pál 1988-ban a nagybecskereki egyházmegye első püspökévé nevezett ki. Ő képviselte a csanádi püspökség egykor jugoszláv területre eső 64 plébániáját.

A temesvári Sebastian Kräuter, aki 1990-től a temesvári egyházmegye püspöke lett. Területén 154 plébánia maradt a történelmi püspökségből.

Boros Béla címzetes érsek, a temesvári egyházmegye püspöke, aki személyes sorsával jelképezte a pöspökség megpróbáltatásait. A temesvári papot a Romániából kiutasított pápai nuncius titokban szentelte püspökké 1948-ban, hogy legyen, aki szintén titokban papokat szentel majd. Boros Bélát 1950-ben ezért 13 évre börtönbe zárták. Szabadulása után a román állam által el nem ismert temesvári egyházmegyében nem láthatott el püspöki feladatot. II. János Pál pápa 1990 márciusában címzetes érsekké nevezte ki.

Ócsanád település, a Szent István-kori Marosvár, ma a határ Temes megyei oldalán fekvő Nagycsanád faluhoz tartozik. 1046-ban a vértanú Gellért püspököt itt temették el, az általa megszervezett püspökség székesegyházában. Mai temploma 1871-ben épült. A templom előtt Szent Gellért szobra áll, a templomban pedig az a kőkoporsó látható, melyben egyesek szerint Szent Gellért, mások szerint a meggyilkolt IV. (Kun) László volt eltemetve.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!