Délmagyarország 110

2020.10.22. 17:30

Bőgő fűrész, hallgató munkások, fakitermelés – Fotók annó 1991

Annó sorozatunkban Gyenes Kálmán 1991-ben készült képei a fakitermelésről és az élet más feszültségeiről beszélnek.

Fakitermelés Ásotthalmon 1991. januárjában

Fotó: A Diáktanya menza megnyitása Szegeden 1991 januárjában.

Gyenes Kálmán fotóriportja 1991 januárjában egy ruzsai fakitermelő brigád munkásai között készült, az ásotthalmi erdőben egy újratelepítésre váró szakaszon. Nem az erdei favágó idillt kereste, és nem is találta volna meg.

A képriport mellé készült cikkből később ki is derült, hogy a konok, hallgató munkásokat nem a láncfűrész tette kérgessé, hanem az, hogy alulfizetettek és nincs is kilátásuk más megélhetésre. Ez 1991-ben azt jelentette, hogy havi 6000 forintot visznek haza. „Ennyi pénzért már nem lehetne embert dolgoztatni, mint minket, erdészetieket.” – mondta egyikük. Majd a másik: „Ha tényleg érdekli, csak azért csináljuk, mert más munkát nemigen találhatunk”.

Annyi happy endje van csak a sztorinak, hogy az öreg fa végül tényleg a jó irányba dőlt, és nem kellett odébb költöztetni miatta a szerszámosbódét. A láncfűrészek márkáját nem látni, de a háttérben figyelő kerekes bódé vagy a Lada kombi szépen beazonosítja a kort.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar[pont]hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!