Délmagyarország 110

2020.10.19. 17:30

Pazar képek a szegedi horgász-világbajnokságról – annó 1991

A világ legrangosabb horgászversenyét rendezték 1991-ben a Maty-éren. 26 ország horgászait 300 mázsa hal várta, csak a portugálok nem voltak boldogak.

Munkatársunktól

A 38. édesvízi horgász-világbajnokság megnyitója a Rákóczi téren 1991. augusztus 30-án.

Fotó: Gyenes Kálmán. Azonosító: mfmGyK280-281

1991. augusztus 30. és szeptember 2. között Szegeden, a gróf Széchenyi István-evezőspályán rendezték meg a Nemzetközi Édesvízi Horgász Szövetség világbajnokságát, vagyis a legrangosabb édesvízi horgászversenyt, ami abban az évben a világon volt. A rendezést a Magyar Országos Horgász Szövetség nyerte el még 1987-ben, a Maty-ért pedig több hazai helyszín közül választotta ki a nemzetközi szervezet. Huszonhat ország küldött csapatot. Időközben dúlt a délszláv válság, a nyáron függetlenségét kikiáltott Horvátország és Szlovénia csapata is elindulhatott versenyen kívül, és ehhez a jugoszláv csapat tagjai is hozzájárultak.

A megnyitó ünnepséget a Rákóczi téren rendezték. A csapatok felvonulása után Tűhegyi József, szegedi alpolgármester üdvözölte a sporthorgászokat, majd Tahy Béla, a fővédnök, Gergátz Elemér földművelésügyi miniszter köszöntőjét tolmácsolták. Ezután Jos Kleinbauer, majd Francesco Colucci a nemzetközi szövetség vezetői szóltak a megjelentekhez, végül pedig a Szeged Táncegyüttes tartott bemutatót.

Oravetz István, az országos szövetség Csongrád megyei intézőbizottságának titkára a Délmagyarországnak elmondta, hogy a verseny előtt 160 mázsa balatoni keszeget, 40 mázsa kárászt, 90 mázsa pontyot telepítettek a tóba, s a természetes szaporulattal együtt összesen 300 mázsa hal várta a világbajnokságot.

A magyar válogatottban két Csongrád megyei horgász, a csongrádi Lantos János és a makói Erdei Attila is helyt kapott. A válogatott összeállítása: Erdei Attila, Hunyady Szabolcs, Katus Gyula, Lantos János, Tímár Gábor, csapatvezető Szűcs István (Csepel Vasmű HE és Nagybudapcsti HE), edző Gáspár János (Szentesi HE).

A Délmagyarország hétfői száma a világbajnokság végeredményéről tudósított: Anglia válogatottja győzött. Egyéniben pedig a szintén angol Robert Nudd lett a világbajnok. A szép napos hétvégén több mint 20 ezer néző fordult meg a vízparton. Gyenes Kálmán a part mellett két galériányi fotót készített, érdemes kattintani!

A verseny első napjának reggelén tetőfokára hágott az izgalom, – írta a Délmagyar, – az északi széltől fodrozott víz partján a horgászok lázasan szereltek, igazgatták, rakosgatták készségeiket. Azt még csak láttuk, hogy az első számú csali majd mindenkinél csontkukac, ám az etetőanyag íze és összetétele a versenyzők féltve őrzött titka maradt...

- Van egy olyan érzésem, ez a kishalak világbajnoksága lesz, hosszú botokkal kell dolgozni. Az „A„ szektor, amiben helyet kaptam, sajnos, nem sok jóval kecsegtet, de azért mindent megpróbálok, hogy ne valljak szégyent – nyilatkozta Lantos János a verseny kezdetén.

És sajnos igaza is lett, abban a szektorban senkinek nem volt szerencséje. Aratott viszont az angol Robert Nudd, aki alig győzte kapkodni botját, 6210 pontot gyűjtött, ahol a pontszám a kifogott halak grammját jelenti. Az első napon a szintén angol Kevin Ashurst lett a második, 6195 ponttal.

Valami tudás azért kellett a sikerhez, mert másnap, új szektorokba sorsolva az angolok ismét jó eredményt értek el: Nudd harmadik, Ashurst a negyedik lett, ezzel az angol válogatott győzött.

Robert Nudd (Anglia), a világbajnokság egyéni győztese. A 38. édesvízi horgász-világbajnokság a Maty-éren (1991. augusztus 30 és szeptember 1. között).
Fotó: Gyenes Kálmán. Azonosító: mfmGyK288-289

A világbajnoki válogatott sorrendet kétfordulós versenyben állapították meg. A csapatok öt férfiversenyzőből (plusz két tartalékból) álltak. A pályán öt szektort alakítottak ki, ezekben (12 méter széles szakaszokban) minden válogatottból egy-egy horgász foglalt helyet. Az értékelésnél a szektoron belül elért helyezési számokat vették figyelembe, a verseny végén ezeket összesítették. Vagyis a legkevesebb ponttal lehetett nyerni. Egyenlő darabszám esetén a kifogott hal súlya döntött.

A végeredmény:

1. Anglia 44 pont (Robert Nudd, Kevin Ashurst, Stephen Gardener, Denis White, Thomas Pickering)

2. Franciaország 48 pont

3. Olaszország 51 pont

(…)

11. Magyarország (Tímár Gábor, Katus Gyula, Lantos János, Hunyady Szabolcs, Gresina Imra, Erdei Attila).

Egyéniben:

1. Robert Nudd (angol) 11215 gramm,

2. Kevin Ashurst 11095,

3. Jan van Schendel (hollanand) 7655,

(…)

22. Tímár Gábor 4930,

45. Katus Gyula 4835,

58. Lantos János 3315,

88. Hunyady Szabolcs 3605,

134. Gresina Imre 2250 (csak a második napon)

143. Erdei Attila 785 (csak az első napon)

A versenynek egyetlen csapat volt vesztese: a portugálok autójából már megérkezésük napján ellopták az értékes horgászfelszereléseket.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!