Most felszámolnák a sírját

2021.03.31. 14:45

Niessner Aladár, a hőskor szegedi futballjának kiemelkedő alakja

A hőskor egyik válogatott labdarúgója, Niessner Aladár a szegedi futball első, országosan is elismert kiváló alakjának tekinthető. Biczó Zalán kisalföld.hu-n megjelent írásában róla tudhatunk meg többet.

delmagyar.hu

A magyar válogatottban az ülő sorban balról az első Niessner Aladár. Fotó: mlsz.hu

Fotó: Fotó: mlsz.hu

Niessner Aladár részese volt a magyar válogatott első győzelmének, a csehek elleni 2:1-nek a Millenárison. Összesen öt alkalommal szerepelt 1903 és 1907 között a válogatottban.

A magyar válogatottban az ülő sorban balról az első Niessner Aladár. Fotó: mlsz.hu

A szegedi futball első, országosan is elismert kiváló alakjának tekinthetjük. 1909. május 29-én írt a Nemzeti Sport a szegediek csapatáról: „elsősorban Niessnert kell megemlíteni, ki, bár centercsatárt játszott, mégis back, half és forward volt egy személyben”. Mérnök végzettségű volt, szegedi évei idején – irányítása alatt – épült ki a villamosvasút és valósult meg a belváros burkolása, aszfaltozása.

Biczó Zalán azt is megemlíti, hogy Niessner 1945 után a Sopronban élő középső fiához, Egonhoz költözött. A hőskori magyar válogatott labdarúgó itt is halt meg 1956. június 30-án. A Szent Mihály-temetőben található sírja melletti táblán az áll, hogy a sír felszámolható. Hogy mi lesz a sorsa, az már az utókor felelőssége.

A teljes cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!