Levágta éjszaka felesége haját, tejet kapott ebéd helyett

2021.07.26. 15:39

Mi minden lehetett válóok?

Levágta felesége haját – egy a válóokok közül, amiket lapunk első évtizedeiben megjelentetett. Elválasztották azt a párt is, amelynek hölgytagja az utcán ütötte seprűvel középkorú orvos férjét, de nem azt a házaspárt, ahol a férj tejet kapott ebédre, mert neje rosszul volt.

Farkas Judit

Ifjú pár 1928-ban. Lapunk első évtizedeiben írtunk olyan esetről, amikor az anyakönyvvezetőtől jövet tartóztatták le az újdonsült feleséget: ez válóoknak számított. Illusztráció: Fortepan/Vámos Eszter

Fotó: Illusztráció: Fortepan/Vámos Eszter

1943. április 25-én adtunk hírt egy frissen megjelent könyvecskéről, amely Mit szabad a feleségnek? Mit szabad a férjnek? címmel a Kúria érdekesebb válóperes eseteiből válogatott.

„A házasságban tehát fő a kölcsönös bizalom. És még valami: hogy a házastársak szeressék egymást. Hiszen a szeretet a legnagyobb kincs a mai válságos, szeretetlenséggel teli időkben” – fejezte be a cikket az újságíró.

Lapunk évtizedeiben megörökítettünk jó néhány esetet, ami felülírta a házastársi szeretetet – de nem mindent tekintettek válóoknak. Csányi Piroska fent említett cikkéből kiderült, hogy a bántalmazás lehet válóok, ha a feleség seprűvel üti a középkorú orvos férjet az utcán, de nem, ha a szeretőjével rajtakapott férjet ütlegeli. Nem szabad viszont a férjnek elzárnia az éléskamrát a feleség elől, ha tőle várja a háztartás vezetését.

Ifjú pár 1928-ban. Lapunk első évtizedeiben írtunk olyan esetről, amikor az anyakönyvvezetőtől jövet tartóztatták le az újdonsült feleséget: ez válóoknak számított.
Illusztráció: Fortepan/Vámos Eszter

Levágta a haját

Az egyik legérdekesebb válóokról 1929. július 11-ei lapszámunkban olvastunk: levágta az alvó feleség haját.

„…Egy nagy cigánybanda kontrásának felesége emelt vádat férje ellen. A csinos, negyven év körüli muzsikus asszony sírva panaszolta el, hogy férje éjjel, álmában tövig levágta a haját, mert sokallotta a bubifrizura költségeit. A kétségbeesett asszony szégyenkezve vette le fejéről a kendőt és sűrű könnyhullások között mesélte tragédiáját. Szégyene miatt testi sértés címén akart férje ellen feljelentést tenni, de végül is az ügyeletes rendőrtiszt tanácsára elhatározta, hogy válópört indít.”

Tejet ebéd helyett

1935 áprilisában Bálint Mihály dorozsmai fodrászmester szilveszteri pofonjáról írtunk, amit felesége azért kapott, mert „a kisteleki intelligenciával szórakozott” a dorozsmai kaszinóban, és annak ellenére táncolt másokkal is, hogy féltékeny férje azt megtiltotta. Ezért otthon szóváltás után pofon járt, a kúria viszont úgy döntött, egy pofon miatt még nem választják szét őket.

Nem válóok, ha a feleség ebéd helyett tejet ad férjének – ezzel a címmel számolt be a Délmagyarország egy másik kúriai ítéletről 1930. február 5-én.

Ebben az esetben azért akart válni a férj, mert a felesége szerinte elhanyagolta őt, a pert akkor indította meg, amikor Orosházáról hazaérve tejet kapott ebéd helyett.

Az asszony rosszul érezte magát, azért nem főzött, a bíróság szerint ha ez nem állandósul, még nincs ok az elválasztásra.

Esküvő után kapták el

1927. július 2-án jelent meg lapunkban: válik az új férj, akinek feleségét az esküvő előtt tartóztatták le. Bezdán Júlia néhány hét alatt hálózta be egy szegedi városi altiszt lakatoslegény fiát. Bezdán Júlia „kicsiny volt és púpos. A lány azt ígérte, hogy vőlegényét önállósítja, mert ő gazdag és nagyobb örökséget is vár.” Ezért a szülők beleegyeztek a házasságba.

A szélhámosnő tízmillió koronát próbált felvenni egy szegedi bankban nem létező házára, ezért tartóztatták le.

A polgári esküvőről jövet igazoltatták a detektívek a feleséget, a mulatság elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!