Négy iparosinas tört be a „bohémtanyára

2021.10.21. 13:24

Múltidéző: Inasok fosztották ki Tornyai János a műtermét

Lapunk első évében történt meg, hogy éppen Tornyai János festőművész vásárhelyi műtermét szemelték ki maguknak tolvajok. Négy iparosinas tört be a „bohémtanyára”: lapunk cikkeiben nyoma maradt annak is, mit találtak ott és vittek el.

Farkas Judit

Tornyai János 1934-ben festette le műtermének ablakát. Azt nem tudjuk, akkor még tartott-e ott befőttet. A Kép forrása: Wikipédia

Múltidéző sorozatunkban nem először dolgozunk fel bűnügyeket lapunk első évtizedeiből, de ilyen szórakoztató tárgyalásról ritkán írt a Délmagyarország. Pedig az alapeset egyáltalán nem vicces, ugyanis a sértett Tornyai János volt, a híres hódmezővásárhelyi festőművész. 1911 októberében tört be vásárhelyi műtermébe a „négy suhanc”, ahogy lapunk új­­ságírója fogalmazott. A tetteseket elfogták, és bíróság elé citálták.

Képet nem vittek el

A tárgyalásról 1912. október 3-­­án számolt be a Délmagyarország. A festőművész bánata címmel találtuk meg a cikket, amiből kiderült: 1911 októberének utolsó hétvégéjén a neves művész eltávozott otthonról. Ezt az alkalmat használta ki négy helybeli iparosinas: Mu­­ladi Mihály, Együd Ferenc, Nagy József és Licska József. Az olvasó azt várná, értékes festmények kerültek a tolvajok tulajdonába, de az inasok bizonyára tisztelték a művészetet. A külső ajtót fölfeszítették, ahonnan egyenesen a műterembe jutottak – de egyetlen képet sem loptak el. Összeszedtek viszont „minden elcipelhető holmit”. Kabátot, mellényt, nadrágot, cipőt, be­­főttet, likőrt, tizenhárom doboz szivart és öt doboz cigarettát vittek el a suhancok, és mire a művész hazaért, már elmenekültek a megszerzett zsákmánnyal. A rendőrség rögtön másnap a nyomukra akadt, és a négy fiatal iparos­inas mindent beismert.

Befőtt a bohémtanyán

Az egyik vádlottat arról kérdezték, miért éppen Tornyai János műtermét választották ki, aki úgy felelt: kíváncsiságból, mert műtermet soha nem látott még. – Szépen kiöltözködtünk, a szivarokat elszívtuk, a befőttet megettük — mondta cinikusan a vádlott a tudósítás szerint a kérdésre, mit tettek a zsákmánnyal.

Tornyai János 1934-ben festette le műtermének ablakát. Azt nem tudjuk, akkor még tartott-e ott befőttet. A Kép forrása: Wikipédia

Az újságíró azonban még ennél is érdekesebbnek találta a festőművész vallomását, amiből az is kiderült, hogyan került befőtt a műterembe, és mi fér el egy „bohémtanyán”.

Lapunk ugyanis idézte a művész panaszát: „– Elvitték azt a sok drágaságot (...) Azt a jó befőttet, még aztán kérem szépen tizenhárom doboz szivar, öt doboz finom cigaretta... Hiszen ez vagyon, kérem. Épen akkor bevásároltam jó sok dohányt, a mielőtt még föl­emelték volna az árát.” Az elnök nem igazán értette, hogyan került befőttesüveg egy festő műtermébe, mire Tornyai azt válaszolta: „Bohémtanyán nemigen tart az ember mindenfélének külön szekrényt. A műteremben szépen elfér minden, még a befőttesüveg is.”

Eltűnt a szalonruha is

Volt valami, amit a festőművész még jobban bánt, mint drága szivarjai eltűnését. Kiderült, hogy a műteremben volt a festmények, eszközök, befőttek, szivarok, likőrök mellett Fadrusz János szobrászművész szalonruhája is, ami nagyon fontos volt Tornyai János számára. Lehet, hogy a szalonruhára utalt az egyik tolvaj, amikor azt mondta: szépen kiöltözködtek. A bíróság mindenesetre a tanúvallomások alapján Muladi Mihályt és Nagy Józsefet hat-hat hónapi börtönre, a fiatalkorú Együd Ferencet és Liszka Józsefet próbára bocsátásra ítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!