111 éves a Délmagyarország

2021.12.05. 15:23

Ilyenek voltak az első Széchenyi téri karácsonyi vásárok – fotókkal

GI Joe, a szirénázó szórakoztató elektronika, a csodatévő féldrágakövek és a plasztikjátékok hazája.

Munkatársunktól

Karácsonyi vásár 1989-ben a szegedi Széchenyi téren.

Fotó: Nagy László. Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjtemény (nl-2283, 2274)

A bécsi karácsonyi vásárról álmodva, ám az 1988-as Mars(x) téri Aranykapu nevezetű hamburgeres, céllövöldés, tombolás bazár nagy forgalmát megirigyelve, 1989 decemberében a Széchenyi térre helyezték a karácsonyi vásárt. Kicsit zsibvásáros, kicsit ízléstelen lett, de cserében a város főterét foglalta el. Ez volt az első a máig megrendezett Széchenyi téri karácsonyi vásárok sorában. A termékek ugyanolyan vegyesek voltak, mint a mai árérzékeny közönségnek szánt cuccok. A kereskedők már akkor is érzékelték az álmokat, példa erre Nagy László fotóin a GI Joe típusú nájlonkatona vagy a „Moda in Italy” típusú, kézzel írott hívogató. Decemberben egy Batman feliratú léghajó is megjelent a Széchenyi téren.

 

1990-ben, a következő évben a Szegedi Vásárigazgatóság még a tanácstól kapta a megbízást, de az önkormányzat alatt rendezte a vásárt. A kereskedők versengtek az árusítóhelyekért és elégedetlenkedtek az újságban. Ekkorra már fapavilonok is épületek, valamint sátorból is lehetett árulni. A vásárban 103 pavilon és 120 sátor volt, ötször annyi, mint előző évben. A fizetéseket (és az ízlést) azonban nem cserélte le senki, így a vásár ismét a szirénázó szórakoztató elektronika, az olcsó téli ruhák, féldrágakövek és plasztikjátékok hazája lett.

 

1991-ben az önkormányzat városüzemeltetési bizottsága tett egy kísérletet arra, hogy a Széchenyi teret megkíméljék, de néhány hét után a szegediek nyomására bölcsen visszakoztak. A Mars térre került egy „Csillagszóró Show” nevű, és nevéhez illő esemény, a Széchenyi téren pedig igyekeztek egységes kinézetű, ízlésesebb vásárt kialakítani. Ebből lett az 1990-es évek közepére a népszerű karácsonyi vásár, amelynek termékei is lassan, de nem véglegesen távolodtak a Cserepes sortól.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!