ArtStab

2010.02.09. 12:43

Azok a Pál Utcai Fiúk

Szeptember 21-én találkozhatott legutóbb a szegedi közönség a Pál Utcai Fiúkkal, azaz Anikóval, Lecsóval, Balázzsal, Zoltánnal és Lacával. A mostani koncerten olyan fantasztikus dalokat hallhattunk, mint a Csak úgy csinál, a Jó reggelt!, a Gólya vagy a záródal, a Legelő. A közel másfél órás koncert után Leskovics Gáborral (Lecsó) beszélgettünk múltról, jelenről és az elkövetkezendőről.

Kiss Anett: Hogy éltétek meg a koncertet, és szerintetek hogy sikerült?
Lecsó : Érdekes, hogy minden egyes koncert után 10-ből 9-szer mindig ezt kérdezik tőlünk.
Igazából tényleg nagyon jól éreztük magunkat itt, Szegeden. A koncertet élveztük, szerintem jól sikerült. Igazából egy-egy koncert soha nem a közönségtől vagy a nézőszámtól függ, hanem attól, hogy a zenekar jól érzi-e magát, vagy sem. Ez a mai koncert jó hangulatú volt, a zenekar pedig tényleg jól érezte magát.

K. A. : A helyszín mennyiben befolyásolta a ma este sikerességét? A régi Jateban való koncertet máshogy éltétek meg, mint ezt a mostanit?
L. : Nagyon sokat számít a helyszín, de igazából nem a zenekarnak. Szerintem az a jó klub, koncerthelyszín, ahova bemész és első pillanattól kezdve jól érzed magad.
A régi Jatéban mindemellett nagyon sokat játszottunk, meg nagyon öregek is vagyunk, így nagyon sokszor volt lehetőségünk rá. Az egy olyan helyszín volt, ahova hazajártunk. Nagyon kevés hely van az országban, ami ilyen régóta megvan és így működik, mint a régi Jate. A szervezők pedig elárulták, hogy a felújítás után az ország egyik legjobb helye lesz a Jate Klub, én pedig hiszek nekik (nevet).

K. A. : Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Esetleg jön az új Pál Utcai Fiúk album?
L. : Igen, elkezdtünk dolgozni már az új lemezen. Őszre mindenképpen szeretnénk egy új dalt kihozni, de jövő tavaszra tervezzük csak az új lemez megjelenését. Idén, sajnos már nem lesz meg a lemez, bár, ha nagyon ügyesek vagyunk, és valamiféle csoda folytán mégis, akkor talán évvégére kijön az új lemez, ami persze nem lenne rossz, de igazából tavaszra tervezzük.

Pál Utcai Fiúk a Jate Klubban

K. A. : Milyen dalokkal találkozhatunk az új lemezen?
L.: Ugye soha nem úgy állunk neki, hogy „na most akkor lemezt meg dalokat kellene csinálni". Vannak dalok már most, sőt, már a próbák is elkezdődtek. Nyilván az a cél, hogy minél kevesebb szomorú dalt játsszunk. Szeretjük a vad, rock and roll dalokat, de természetesen ez nincs így mindenkinél. Példának okáért pont itt van a legutóbbi albumunk, a Legelő, melyen sok lassú dal helyett kapott. Persze, ezeket ugyanúgy szeretjük, sőt , mindezek ellenére nagy sikerük van ezeknek a daloknak.
Folyamatosan történnek velünk az életben különböző események, így előre nem tudjuk megtervezni, hogy milyen jellegű dalokat fogunk írni. Ugye egy koncert nem attól jó, hogy az elejétől a végéig csak pörögsz, de a Pál Utcai Fiúk egy olyan zenekar, ami játszik lassú-, és pörgős számokat is.

K. A. : Hol találkozhat veletek legközelebb a közönség?
L. : A honlapunkon megtalálható minden koncertidőpont, de leghamarabb egy akusztikus koncerttel lépünk fel Óbudán. Sőt, idén egy akusztikus turnét is szeretnénk csinálni. A zenekaron belül érdekes kérdés maga az akusztikus koncert, ugyanis a dalokat egyszerűen nem csak átírjuk gitárra, hanem ez egy teljesen más attitűd.

K. A. : Említetted, hogy „öreg zenekar vagytok". Az évek alatt hogy változik a közönségeket?
L. : A 27 év alatt a közönségünk egy része is velünk öregedett. Van egy rész, főleg a klub koncerteken, ahol 16-26 év között vannak inkább jelen, de vannak olyan emberek is, akik nem jönnének le egy klubba. De olyan koncertünk is volt már, ami este hét után volt egy színházteremben, csendesülős volt és a zenekarnak egy teljesen másik arca mutatkozott be, egy teljesen másik zenekar játszik ott, de persze ezt egy ilyen klubban nem lehet megcsinálni.
Az emberek szerintem egy dolgot várnak el, hogy az emberek szórakozhassanak, nekünk ehhez jól kell magunkat érezni, de teljesen mindegy, hogy mi ekkor egy csendesülős koncertet játszunk vagy egy rock klubban tombolunk, a lényeg az, hogy mi ezt élvezzük, így a közönség is fogja.

K. A. : Szerinted mitől jó egy zenekar és miben rejlik egy zenekar sikeressége?
L. : Egy zenekar ugye két dologtól jó: egy, hogy jó dalok kellenek, emellett pedig fontos,hogy a zenekar ezeket a jó dalokat szeresse játszani. Egyetlen egy dolog fontos még, hogy a zenekaron belül meglegyen egy összefogás. Fontos, hogy egy-egy próbára ne úgy menjünk le, hogy munka van, hanem, hogy találkozzunk egymással.
A mai koncertre, amikor elindultunk, úgy szálltunk be a buszba, mint egy osztálykiránduláson, beszélgetünk és filmet nézünk közbe. Ha ezt még jó pár évig fent tudjuk tartani, akkor ez így nagyszerű.

 

Nézd meg a galériát is a koncertről!

Ha kultúra, akkor artstab.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!