ArtStab

2010.03.02. 19:17

Szerelmesek és Don Quijoték

Czene Zoltán író-rendező-dramaturg darabja a Pinceszínházban.

A darabot a Szegedi Egyetemi Színház adta elő, Czene Zoltán rendezésében, aki egy személyben író-dramaturg és rendező is. Elmondása szerint adaptációjához többek között, Cervantes klasszikus művét, Gyurkó László tragikomédiáját és Veszi Endre drámáját veszi alapul.

Don Quijote a Pinceszínházban

 

Miután túlestünk az egyetemi, alternatív színtársulatoknál már szinte kötelező rendhagyó prológuson, elkezdődött az előadás. A SZESZ társulat elég könnyed, játszi módon dramatizálta Don Quijote történetét. A cselekmény játszásának módja egyedi, szintén rendhagyó, ám itt már nyoma sincs a túl direkt jeleneteknek, A rendező frappánsan használja ki azt a minimális számú eszközt ami feltűnik a darabban, találékonyan oldja meg a díszlet valamint a kellékek kérdését. És persze az előadásból a humor sem hiányzik.
A nyitójelenetben Don Quijotét és Sanchot láthatjuk amint éppen leleményesen egy rontást védtek ki, és a Don monológját a gonosz varázslatok elleni örök harcról, amiben soha meg nem alkudhat. Egy megrögzött idealista történetét láthatjuk a kalmárral, a színészekkel és persze a szélmalommal, akkor is, ha hősünk tudja, hogy az embereknek nem adatik meg, hogy óriásokon győzedelmeskedjenek. De többről van itt szó, mint egy igazságot, egyszerű becsületességet hajkurászó mániákusról. A darab központi kérdése, a realitás és irrealitás aránya a helyes életben. A romláshoz vajon nem a rostálás vezet? Ezt a problémakört hivatott vitatni a darab a színház világában is, ahol legalább ugyanennyire aktuális a kérdés. Mindvégig igyekszik a színház-illúzió-valóság kérdését feszegetni, kezdve ezt a narrációval, vagy a játékot megszakító magyarázatokkal.
Don Quijote (vagy éppen Cervantes) kilép a krétakörből, alkotó és az alkotott találkoznak, hasonlóan a fent említett drámákhoz. Jelen esetben azonban kétszer is. A Don örökké él? Igen. Meghalt? Igen. De klónozták.

 

 

Kulturális hírek, képek, interjúk az artstab.hu -n!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!